Saturday, February 18, 2017

Post Review Akad Nikah

Erkk... Lama jugak tak update lepas last update pasal baju sanding tu. Rasanya tu saja la kot nak share pasal save cost ni. Hehe. Dan pada aku majlis tu meriah, walaupun aku nampak ade beberapa manusia macam dah tarik muka... Kau expect nak layanan cemaner? VVIP? LOL... Kau sape nak VVIP ni?

Majlis aku haritu 100% aku punya plan, tapi flow majlis, lantak kome la janji orang datang dapat doorgift, dapat makan, bab masa memang takleh nak jangka sebab awal-awal lagi time nak nikah dah spoil. Hahaha... Antara kejadian paling aku takleh lupa adalah... Part nikah tu la. Hehe. Kronologi citernye camni...


Khamis 22/12/2016
Husband aku (mase tu tunang lagi) touch down Malaysia pukul 9.00 malam. Kau ader, nak nikah lagi 2 minggu, tapi bakal suami baru sampai. Yang best tu, borang apa semua tak siap lagi. Orang lain biasanya 3 bulan sebelum nikah dah siap semua dokumen. Kitorang memang takleh nak elak sebab nak siapkan awal-awal adalah extremely terlalu awal. HIV test kan valid 6 bulan je... Last dia balik sini, bulan June 2015. 2 bulan selepas kitorang bertunang secara koboi. Hahahaha...


Jumaat 23/12/2016
Pukul 7.50 pagi lagi dia dah call tanya apa kena bawak untuk HIV test. Aku gelak-gelak cakap bawak diri je la... Pastu nurse situ buat pening pulak dah nak kene ada borang ke tak... Siap cakap ngan aku kot... Haha... Aku cakap, tak kisah, janji Pejabat Agama Selangor dapat keluarkan borang kebenaran nikah pihak lelaki dah cukup. LOL. Pastu aku teruskan buat keje aku kat opis, pukul 11.45 pagi camtu, bakal suami call cakap surat semua dah dapat. Mak oiii pantas betul Pejabat Agama Daerah Kuala Selangor ni... Siap tanya aku camner nak buat dengan borang ni supaya sampai kat aku at least hari selasa. Angah suggest pos laju je. So dia pun pos lajukan saje. Siap staff situ cakap insyaAllah sampai hari selasa kat aku. Yelah, isnin tu kan cuti ganti hari natal...

Harini jugak aku baru berani nak bagi kad jemputan kepada budak-budak opis aku. Semata-mata sebab mesej dalam post ini. Ha kau tak gile dapat mesej whatsapp camtu. Dah la macam musim kapal terbang terhempas je masa tu...


Selasa 27/12/2016
Takde nampak kelibat pos laju pun... So aku cancel cuti aku.


Rabu 28/12/2016
Ingat nak cuti untuk pergi pejabat agama, sekali aku tanya anak buah aku ade surat tak untuk aku, tiap sejam dia update... Tau pukul berapa dia update baru sampai? Pukul 4.50 petang. Esok je la aku EL untuk pegi pejabat agama... Okey la at least confirmed benda dah sampai. Aku sorang je kot dalam opis ni yang tiba-tiba je bagi kad kawen Jumaat lepas tanpa share dengan sape-sape bile tunang, bile kawen... Supervisor aku je la yang tau dan tak penting pun untuk dia sebarkan kat orang lain. Hehe.

Budak-budak yang lain pun ingat aku main-main je masa bagi kad tu. Semua macam biar betul minah ni. Stalk instagram, takde gambar dating. Stalk FB pulak asyik cerita main dengan kucing. Kerja kat opis, kalau kena stay, rileks je stay, takde masalah. Entah bila masa cari boifren pun tak tahu ler... Dengar gosip putus tunang pulak tu. Tetiba bagi kad jemputan? Sapa tak confuse...?


Khamis 29/12/2016
Aku pun pegi la pejabat agama. Tawakal habis ni, kena marah ke, kena reject permohonan ke redho jeee... Sebabnya tarikh submission ni cuma lebih kurang 5 hari bekerja untuk dorang proses. Padahal dalam SOP, paling lewat dia cakap boleh 7 hari bekerja. Itulah bulan 12 ni banyak benor cuti hujung tahun. Aku ingat dah kena reject dah sebab takde interview takde mende. Tapi alhamdulillah... Ustaz tengok tarikh settle borang yang lelaki tu pun macam terkejut sebab dari Selangor and baru settle last week. Agaknye dia pun rasa, nak marah sebab lambat pun, benda dah jadi.

Pastu ustaz yang handle daerah aku tu semalam ada la dia bertugas. Harini ustaz daerah lain bertugas, so dia cop abes semua, aku nampak aku dapat pengecualian temuduga... Fhewwwhh selamat beb. Haha. Kat Penang ni bakal pengantin yang pergi submit borang kena temuduga. Tapi aku pelik ah apesal aku dapat pengecualian... Balik rumah aku google kenapa... Rupanya sebab aku pegi kursus kahwin yang Majlis Agama Islam Penang anjurkan. Hihi.

Thanks la Iryani sebab heret jugak-jugak aku pergi kursus kahwen tu walaupun dalam hall tu masa tu aku sorang je join kursus tanpa hala-tuju yang jelas. So, dah cop semua, staff pejabat agama bagi resit bukti pembayaran proses kebenaran nikah dan dia cakap nanti borang semua time nikah tu, ustaz bawakan. Siap bagi no fon pendaftar nikah daerah aku lagi kat resit tu, minta wali aku call dan arrange tarikh nikah & masa nikah.

Okey. Part ni aku dah lega sikit. SIKIT je tau? Hahahaha... Angah pun call pendaftar dan arrange dengan orang kat masjid tu insyaAllah majlis nikah tu akan berlangsung pukul 10.00 pagi. Katanya ada 2 pasangan haritu...

Dan tibalah hari nikahnye...

Sabtu 7/1/2017


Nampak? Gembira drive sendiri okeh? Dari rumah pukul 6.45 pagi keluar, pegi jemput 2 manusia ni kat Vistana Hotel, terus pegi ke Kompleks Bukit Jambul untuk make up. Nasib baik la aku jenis muka takde masalah. So tak sampai sejam Kak Ani mekapkan aku, sebab actually Kak Ani pun macam lambat sikit sampai ke butik dia. Hahaha...

Lepas makeup dalam pukul 8.15 pagi tu, dapat berita yang rombongan yang bawak duit mas kahwin stranded dekat highway sebab ada eksiden. Estimate lambat la sampai, mungkin 11.00 pagi kot dorang sampai. So aku bawak kereta pegi rumah, tanya Angah, cemana... Duit lain ada la tapi dalam matawang lain... Boleh tak guna? Haha... Angah cakap, haritu dalam borang tulis ringgit Malaysia, maka baik pegi airport gi tukar kat money changer. Aku pun macam hah? Perlu ke? So berangkat la aku, bakal suami dengan "pengapit-la-sangat" bakal suami ke airport untuk tukar duit...

Ni la antara punca aku tak amik photographer. Kalau tidak, mau pening dia nak follow aku ke hulu-ke hilir untuk buat mini movie persiapan nak nikah. Aku sendiri pun rasa dah macam Fast and Furious dah aku drive ke sana ke sini... 

Pastu kitorang terus ke masjid sebab mase tu dah pun pukul 9.30 pagi. Kat masjid tu yang ramainye yang rombongan pengantin yang lain. Siap dengan photographer, berdulang-dulang hantaran... Huntung laa ade hantaran... Tapi aik? Dah ada 2 pasang pengantin. Campur kitorang dah 3 pasang. Bakal suami aku dah cuak-cuak siap pegi menyibuk kat majlis orang nak tengok penolong pendaftar tu tanya soalan macam-macam ke tidak. Hahahaha... Sampai la 2 pasang pengantin tu siap, tapi kitorang ni takde apape terjadi.

Untuk isi masa lapang menunggu, kitorang bergambar... Hahahaa...


Aku siap layan sama kursus haji kat situ masa tu. Yang family aku plak dari ramai-ramai datang sejak pukul 9.45 pagi untuk akad nikah yang dijangka pukul 10.00 pagi tu, sudahnya tinggal Kak Syima, Kak Lina, Kak Ti dengan anak buah aku Hasni je sebagai wakil family aku. Bapak sedih kan? Orang lain family belah pompuan biasanya ramai semua, tapi aku time nikah hanya dorang je yang teman. Actually sebelum tu ada la beberapa orang lagi, tapi sebab dah lama sangat tunggu. Sampaikan yang stranded kat highway tu sempat datang sebelum kitorang akad nikah...

Plan pukul 10.00 pagi kononnya last-last pukul 11.30 pagi baru akad nikah. Yang paling style, pendaftar tu cakap staff pejabat agama tak inform apa-apa pun kat dia pasal kitorang, pasal akad nikah dan pasal borang kitorang yang dia kena bawak. Sebab tu la dia ada kat situ ajar kursus Haji sampai pukul 11.00 pagi baru habis. Haaaa mabeles bukan? Aku tak sure ada orang rakam ke tidak part pendaftar tu cakap dia boleh nikahkan kitorang sebab aku bawak resit bukti pembayaran proses kebenaran nikah. First time ever katanya. Nasib baik la aku bawak! Hahahaha...

Aku masa tu tatau nak gelak ke nak nangis. Sebab nampak sangat badi "terabai" aku yang dari Unisel terbawak-bawak sampai ke hari nikah. Angah yang akadkan suami aku. Hehe. Comel gila... Sebab suami aku confident je, Angah yang tergagap sikit. Hehehe... Kesian kat semua family husband yang ada kat situ. Mesti kebosanan tunggu sampai sejam setengah, pastu ada masalah camtu plak... So, basically aku tak sempat nak berlakon nangis-nangis masa time baca taklik sebab borangnya takde. LOL.

Lepas majlis selesai, kitorang check-in hotel juga secara tawakal jugak. Dorang dah stay situ, aku je la pompuan sorang tiba-tiba ikut sekali lepas majlis tu. Sebab surat nikah sementara yang warna hijau tu pun takde. Haha. Survive la jugak sampai hari isnin tanpa kena tangkap basah. Mujur duduk hotel 5 star. Kalau duduk hotel bajet, honeymoon dalam lokap kot agaknye. LOL. Kira kalau kena tangkap basah tu, aku taktau nak salahkan sapa. Sebab pejabat agama pun tak buat keje inform ustaz tu pasal hal kitorang. Dan masa submit tu, aku rasa aku berjaya push the limits untuk Pejabat Agama Daerah Barat Daya Penang. Yelah, SOP kata seminggu baru dapat surat kebenaran. Tapi terbukti sebenarnya kurang dari 5 hari pun boleh. Eleh. Gelabah. Selangor boleh approve dalam masa sejam... Apehal kau ambik sampai 5 hari kan? Aku rasa 3 hari je sebenarnya boleh siap bende tu... Sebab ustaz bertugas ikut kawasan rotate bertugas kat pejabat agama tu selang 3 hari... Anyway, pada bakal-bakal pengantin luar sana, jangan buat kerja gila last minute macam aku. Hahahaha...

Terima kasih la pada yang sudi hadir walaupun buat muka sebab tak dapat layanan VVIP. Ye lah, nak raikan aku, aku la pengantin, aku la driver kereta sendiri, dengan pengapit takde semua, dengan letih organize doorgift, pasang pelamin, settle baju semua... Rasanya masa kenduri tu more to fake smile kot. In fact betul-betul letih gila... Memang aku style tak ikut apape pantang dah kot untuk seri pengantin la whatsoever. Wedding ni memang sempoi gila, jangan kata bridesmaid, pengapit pun tak sempat nak assign sebab memang dalam 2 bulan sebelum wedding, aku pulun habis buat semua doorgift sendiri macam  dalam post ni. Siap movie marathon kau punya menggunting tracing paper tuh...

Pesanan lain pada bakal pengantin, agak-agak kalau duit memang lebih untuk buat majlis, please la suruh orang yang terdekat dengan korang yang paling korang percaya untuk handle majlis. Tolong la jangan buat semua SENDIRI. Aku dah lalui dan memang letih gila babi. Nak spend time dengan suami pun rasa macam... Boleh tak satu hari nak off whole day? Haha gitu... Dah la macam kes aku ni, lepas akad nikah tu, 8 hari je 24 jam aku boleh disisi suami. Lepas tu dah kne tinggal sebab dia kena balik UK balik. Wuuu... Long distance relationship again...

Apepun, thanks sebab sudi baca and seriously walaupun dah sebulan lebih, tapi aku still takleh move on dengan cerita kahwin aku. Hehehehehe...

Friday, February 10, 2017

Kahwin Budget Gaya Saya - Make up dan Baju Sanding

Bab make up dengan baju sanding ni pun boleh tahan jugak renyahnye nak bersiap...

Tapi bab ni aku reveal la jugak kot muka pasangan hidup aku yang tersayangs itteww...


Make Up

Make up ni asalnye sepupu aku nak mekapkan... Aku siap fly pegi Singapore kot untuk testing mekap ni. Mujur laa tak kene tahan balik sebab PTPTN tu. Itu pun hantu juga aku baca kat satu portal blog tu. Kesian orang tu dah excited nak bercuti ke  Bandung tapi tak dapat sebab sangkut PTPTN. Terlebih pulak cerita pasal brader tu... Okey ni la dier mekap yang aku testing untuk sepupu aku mekapkan aku di hari bahagia nanti... Ececehhh...


Mekap ni ambik masa dekat 2 jam. Time tu la tetiba hidung gatal la, pipi gatal la... Tangan takleh duduk diam. Aku pun sebenarnya tak boleh duduk diam-diam untuk walaupun 10 minit. Haha. Memang manjang je la kene marah dengan sepupu aku... Abaikan mulut aku tu... Memang uneven macam tu. Tapi bibir tu la yang pantang orang tak nampak tetiba je kene kiss (aww...!!) 🙈

Memandangkan sebelum ni ada sikit issue pasal tak jadi kawen tu. Pastu aku pun sibuk malas nak ambil peduli sebab semua kejadian tak terduga tu berlaku dalam bulan NOVEMBER. Bulan tu penuh kot jadual aku dan tak terkejar apa pun. Siap tak communicate dengan sesapa sangat masa tu sebab sibuknye tuhan aje yang tau. So, cousin aku cancel abes cuti dia. Aku tau pun masa bulan December sebab masa tu abang aku sibuk pegi memanggil ke sana sini. Dia pun sound aku kenapa aku tak inform dia yang aku still teruskan jugak kahwin. Aku cakap aku sibuk dengan konvo, IELTS, apply universities, kerja, training, target achieve, bla bla bla.  Memang sumpah aku sibuk sampai dengan bff sendiri pun tak mesej. 

Pastu aku pun macam... Hurmm... Try tanya Kak Syima tengok dia available ke tidak... Tapi dia pun since asyik push pasal baju, so aku berkira-kira jugak nak ke tanak. Dia letak harga RM250. Lepas diskaun kalau tak RM150 nikah, RM250 sanding. Kata professional kann... Itu pun aku berfikir-fikir jugak sebab memang major problem aku masa nak kenduri tu adalah DUIT. Sebabnya almost RM10k aku simpan abes camtu je tahun lepas semata-mata nak abeskan degree aku selepas merajuk hampir 5 tahun. Pastu tahun 2016 pulak sibuk beli-beli barang nak buat majlis sikit-sikit. Huhu. 

Sampai la dalam awal bulan Januari, tetiba tunang aku suruh aku cari baju sanding sama warna dengan baju songket yang dia ada



Kemain baju dia ada kauu... Meriah makngah... Dia nak jugak kuning diraja tu... Aku pun pergi laa ke Kompleks Bukit Jambul sambil merayau-rayau tanpa hala tuju ke tingkat tiga yang aku rasa ada banyak ambik tempahan baju. Kalau boleh tempah, takkan tak boleh sewa kan? Haha. Bodo jugak aku. Pegi tanya semua cakap takde bagi sewa. Padan muka. Last-last nampak satu kedai ni, Best Budget Bridal. Jumpa tokey dia Kak Ani teruihhhh...


Asalnya nak tanya pasal baju je. Tunjuk la gambar bakal suami itu. Sekali dia cakap ada yang hampir-hampir sama warna, tapi takut tak match. Dia pun nak tengok gambar baju-baju tu for real. Hmm nak kata apa, 5 Januari saja la yang available...

Tiba-tiba terpandang notis dekat pintu yang mengatakan mekap nikah + sanding cuma RM220 je... Hahahaha... Laju je mesej Kak Syima kata cancel khidmat dia. Nak amik yang ni lah. Kata dekat ngan rumah tu tipu je. In the end nak make up kena pergi ke butik dia jugak. Tapi takpe sebab bakal suami dan kawan dia stay kat Vistana. 

Aku la bakal pengantin paling sempoi masa tu pegi jemput tunang dan kawan dia DRIVE SENDIRI okehhhh??!! Hahahahaa...


Nampak nih? Hahaha... Waktu ni tengah kalut sebab rombongan bawak duit mas kahwin terkandas kat highway dan mungkin tak sempat nak sampai on time. Tengah drift ke airport ni sebab nak tukar matawang. Buat backup. Bawah ni pose comel sikit la untuk make up nikah ni...


Aku suka gambar ni sebab aku nampak cantik giler dalam gambar ni. Hahaha... Yelah takde orang nak puji kannn... Selamber la puji diri sendiri... Aku dan suami selamat dinikahkan pada pukul 11.30 pagi atas sebab-sebab tertentu. Yang tu pun kena buat satu entry special. Sebab aku rasa dalam Malaysia ni takde lagi kes macam kitorang. Even orang cakap tentera selalu apape bab kahwin last minute pun masih lagi tak sampai tahap macam kitorang. Kitorang ni kritikal sangat dah. Hahaha...

Ni pulak makeup sanding. Aku suuukaaa gila mekap dia sebab aku nampak sweet dan lain gila sampai tak kenal muka sendiri. Hahaha... Photo credit to Best Budget Bridal




Baju Sanding

Aku rasa aku dah cerita kot kat atas tu tentang betapa dramatiknya husband aku nak suruh cari baju yang sama. Sampai baju aku jahit lace dengan manik-manik kat sini pun kena reject. Ala baju kat dinding warna hijau tu. Asalnya kitorang nak buat baju nikah dan sanding tu pakai baju yang sama je sepanjang hari. Tu plan awal.

Tapi bila 5 Januari tu masa buat appointment ke butik Best Budget Bridal tu, suami aku tu pulek yang rambang mataaa... Aku kata dah, antara dia dengan aku, dia lagi particular dan semangat tengok benda-benda yang cantik lagi proper untuk majlis kitorang... Even kalau korang tanya pasal wedding dream dia, secara detail dia boleh cerita nak itu ini. Memandangkan budget tak mengizinkan maka, wedding kitorang haritu pun dia cakap bersyukur dah at least ada wedding yang semenggah macam typical wedding. Takde la rupa wedding orang kena kahwin paksa atau kena tangkap basah.

Dannnn...  Baju-baju yang dia ada macam gambar kat atas tuh langsung takde satu pun yang match, sooo... Dia cakap pejam mata je la ambik sepasang sewa. Masa tu Kak Ani takde, ada staff dia je. Staff dia call tanya boleh ke tak... Alhamdulillah boleh... Rupanya, sebab aku book mekap tu. Kalau tak kerana mekap tu, memang dorang tak ambik la job last minit.

Memang last minute sangat-sangat kot. Rekod butik dia. Sebelum ni last minute tu cuma dalam tempoh seminggu sebelum majlis. Ni last minute yang jenis 2 hari sebelum majlis. Kau boleh hadam tak?  Hahaha... Anyway thanks banyak-banyak sebab staff Kak Ani semua sempoi-sempoi. Ambik la measurement. Memandangkan 2-2 pun bersaiz comel, so pilihan terhad. Kak Ani tengok sketch pelamin aku, dan memang nasib baik sebab aku amik warna yang jenis apa jua warna baju yang gelap-gelap boleh masuk. Huhu. Nasib baik giler...

Kak Ani caj RM400 untuk sewa sepasang baju dan aksesori tambahan. Not bad la. Kitorang dah takut ingatkan last minute dia nak caj kaw-kaw. Tapi alhamdulillah cuma RM400. Sekali dengan mekap RM600. Memang recommendable la untuk bakal-bakal pengantin yang bernasib malang dengan budget macam kitorang ni...

So, inilah bajunya...


Aku suka jugak gambar ni sebab selama aku face-to-face dengan suami aku, dari first time tahun 2010 dulu, pastu tahun 2012, walaupun aku pakai heels, dia tetap juga lagi tinggi dari aku. This time memang pertama kali seumur hidup aku sama tinggi dengan dia... Hehehe

Ni gambar 2012 dulu. First time date as a couple. Sebelum makcik Korea tu terhegeh-hegeh mesej aku introduce diri dia sebagai fiancee kepada husband aku. This picture dated 28 August 2012. Both of us declare as a long distance couple on 14th December 2011. Tapi makcik tu pulak aku baca mesej dia haritu kata 2013 kot baru kenal dengan suami aku nih... Lepas tu obses semacam. Kau rasa sapa cuba nak rampas sapa ni? Jadi tak salah la kan aku pertahankan hubungan kami #tilljannah ni...


Anyway, I don't really care. He is mine now btw.

Wednesday, February 8, 2017

Kahwin Budget Gaya Saya - Katering, Henna & Cincin

Ini part paling kritikal dalam list majlis aku haritu. Sebab apa kritikal? Katering ni pasal makan-makan... Orang kata antara perkara yang akan orang ingat sampai bila-bila dalam satu-satu majlis kahwin tu mesti pasal makanan dia... Yang ni je la yang aku deal dengan orang paling awal pun. Lain-lain semua last minute... Hehehe


Katering

Katering ni aku start cari dalam bulan hujung bulan Febuari 2016. Masa tu untuk majlis September 2016 tu... Itu pun bukan berdasarkan pergi kenduri sapa-sapa kutip name card catering... Taaakkkk...!! Nehiii...!! Aku bukak instagram je cari... Cari punya cari, sebab bajet nak buat kenduri kecik-kecik je dalam kurang dari 500 orang, so terjumpa la catering ini...


Mar Catering... 
Instagram: @mar.catering
Facebook: https://www.facebook.com/marcateringsg2

Sebabnye? Dalam banyak-banyak yang aku survey, dorang ni je offer paling murah sekali pakejnya untuk 500 orang. Siap tak payah pening nak cari khemah la, kuih-muih la dan sebagainye. Ni pakej yang aku ambik.


Not bad la kan... Yang handle catering ni pun friendly... Sebab takde nak bising-bising masa aku mesej cakap nak tengok harga dulu, pastu baru nak book. Mahupun bila aku mesej cakap yang kenduri postponed ke 7 Januari 2017. Haa... Kalo katering lain, mau berjela aku kene bebel dulu sebab bagitau tukar tarikh dalam masa kurang dari 3 bulan sebelum tarikh awal rancangan majlis. 

Dan katering ni jugak flexible sebab awal-awal masa book, dia mintak deposit RM300 je. Aku rasa aku just whatsapp dia nak book dalam 25 atau 26 Febuari tu, pastu nak bayar, dalam 2 atau 3 Mac kot baru bayar deposit. Aku tak bank-in, in fact, abang aku pergi usya-usya dulu... Dah yakin sikit baru bayar... Pastu awal April aku topup lagi RM200. Pastu cerita tangguh. Pastu aku ignore...

Bulan Ogos camtu abang aku pulak sambung bayar RM1000. Pastu bulan December dekat nak hujung-hujung jugak la baru settle lagi RM2200. Pun ihsan abang aku jugak... Hihihi... Dorang still tenang je dengan client yang spesis apa benda pun dekat last minute baru settle... Adoiyaii... Serious la kalau katering lain mau dah kena hingaq kaw-kaw dah... Macam IIUM Confession punye page haritu kata katering depa nak duit 2 bulan sebelum majlis musti settle semua...

Masa bulan Nov-Dec 2016 kecoh jap pasal katering lari, katering menipu, tapi aku bolayan... 100% aku percaya catering ni. Food testing pun tak pergi. Haha. In the end,
ALHAMDULILLAH, SEMUA ORANG PUJI SEDAP...!!

Terliur aku dengar biras-biras dan adik ipar aku cerita karipap sedap laa... Lauk-lauk semua best-best la... Mee kari pun sedap. Eh mee kari tu mak ndak aku yang buat. Hehe... Aku je tak dapat rasa sangat semua tu sebab kelaparan dari subuh sampai ke malam. Masa makan beradap pun tak lalu nak makan sangat sebab perut dah masuk angin 😭

Mar catering memang best. Abang aku siap mintak name card dorang lebih-lebih sikit untuk recommend kepada sepupu-sepupu, saudara-mara yang nak buat kenduri... Harga dorang ni serious berbaloi. Nak pulak time-time camni orang cari jalan nak jimat belanja je...


 Mana gambar makanan dalam ni?? Maaf, takde plak gambar makanan-makanan dari katering ni kat majlis aku. Gambar orang dah habis makan je ada.


Makan beradap dan kek juga katering ni sediakan. Nampak pengantin yang kelaparan... Hahaha... Sampai kamera pun tak pandang. Tu yang kena bahan sampai tergelak-gelak tapi cover tu...

Sebab tu aku tak guna khidmat wedding planner. Sebab kita boleh mix-match ikut budget. Tapi not advisable. Bapak ah letih habaq hanggg... Pasalnye handle almost 80% secara sendiri. Nak harap husband, dia boleh bagi pandangan je lah. Nak harap family abang aku, abang aku sorang je yang rajin follow-up. Itu pun sebab aku bercerita. Orang lain mana ambik port sangat...


Henna

Henna ni pun aku gigih heret tunang aku pegi kedai henna dekat Little India sana. Maaf la aku lupa nama kedai dia. Tapi dia ada 2-3 file corak-corak henna untuk tangan. Hehe. Aku buat kat tangan jeee... Pastu amik yang simple tapi nampak la jugak ada henna ditangan... Kalau tak nanti orang bising pulak... Awal-awal aku plan nak cari kat pasar malam je, tapi takleh expect kan, entah-entah orang lukis henna tu tak datang haritu ke pasar malam kan dah haru??

Lagipun petang tu pukul 6-7 malam kitorang ada fitting baju sanding, so tak sempat la kot nak terkejar-kejar ke pasar malam...

Ni la dier henna yang dah siap dilukis, tunggu kering, maka boleh kopek-kopek dia punya yang kering-kering tu... Harga untuk sepasang ni cuma RM20 je. Sebab kau cakap kat dia suka-suki nak lukis henna sambil berlagak ala-ala tourist. Biasa untuk kahwin-kahwin aku dengar ada sampai RM50 pun ada... Huu...


Yang atas tisu tu yang aku kopek-kopek sebab geram tengok dia terangkat-angkat sebab dah kering. Haha... Masa ni husband aku sibuk nak makan nasi kandar. Aku macam biasa tak lalu nak makan... Punca dia, order roti canai, roti canai takde, pagi je... Order megi goreng, takde, lepas Jumaat baru start buat goreng-goreng... Huhu... Lapar laa akuu... Sudahnya pukul 7 malam baru makan mee sizzling kat Giant Bayan Baru...


Cincin

Cincin ni kitorang beli last minute dekat Kompleks Bukit Jambul. Itupun asal ada je orang cakap. Sebab kitorang dah malas nak fikir, budget pun macam dah tahap maximum je pasal masa tu baru lepas bayar RM600 untuk baju sanding dan mekap...


Ni je la gambar cincin yang nampak pun. 2-2 silver.  Malas nak fikir. Jangan kecam pulak sebab  cincin kitorang katanya macam takde nilai, masa kedepan-kedepan takleh gadai. Gile ape walau sengkek camner sekalipun, aku takkan gadaikan barang-barang pemberian orang kat aku... Sebab aku ni sentimental sikit orangnya... Tengok la kasut yang husband aku bagi 5 tahun lepas, walaupun dah rosak, aku simpan lagi (sebenarnya tatau bila nak hantar pegi repair)...

Genap Sebulan....!

Pheww~~ genap sebulan bergelar isteri orang. Perasaan? Sama je. Hahaha... Siap kawan baik sendiri pun tak caya yang aku dah kawen... Ye lah kan sebab husband jauh. Sama je la macam zaman-zaman single sebelum ni.

Story pasal kenduri bajet tu nanti je la sambung lain... Sebab sekarang macam busy 😀

Happy monthiversary for us! 😍

Sunday, February 5, 2017

Kahwin Budget Gaya Saya - Hand Bouquet dan Pelamin

Helo helo aku kembali... Cerita pasal mekap dengan baju sanding aku postponed dulu yer... Nanti senang-senang aku cerita lain...

Skarang ni aku nak cerita pasal hand bouquet dan pelamin...


Hand Bouquet

Hand bouquet aku adelah hand made. Tapi hand bouquet tu masa nikah je aku pegang sebab match dengan baju dan veil.


Match kan bunga tangan tu dengan baju semua? Abaikan muka yang bengkak tu... Nak blame jurukamera, takleh sebab jurukamera adalah tak berbayar 😭. Redho je lahh... So kepada stalker yang tengah stalk ni mesti puas hati sangat kan nampak macam aku tak berapa nak cantik kat sini. Tapi boleh kutuk dalam hati atau depan pc or phone je la. Bukannya aku dengar pun. Kutuk lebih-lebih pun yang kahwinnye aku. Hohohohh...

Hand bouquet aku kosnye hanya RM 37.60. Actually boleh dapat 2 hand bouquet dengan harga ni... Sebab aku beli:
  • 10 kuntum bunga warna soft blue
  • 10 kuntum bunga warna cream
  • 10 kuntum bunga warna pink
  • 20 tangkai "Kacang kuda" berdaun
  • 1 meter reben warna dark pink
  • 1 meter reben warna cream
  • 1 meter reben warna biru muda

Aku guna cuma 5 kuntum je setiap satu warna bunga dan hanya 10 tangkai je kacang kuda yang terlibat. Belasah je susun. Dah memang tangan seni kan... Maklum la SPM dulu subject seni aku dapat 2A. Terer la tu kan... Hehehe... 

Botol tu aku recycle je... Sebelum ni aku ade beli Pantene Leave-on Hair Treatment ke apa benda entah. Yang botolnye camni. Credit to Hairmergency
Pe lagi, koyak la dia punya cover dan tinggal la botol transparent macam dalam gambar kat atas tu... Pastu reben yang semeter tiap satu tu mula-mula aku nak lilit warna cream je. Pastu rasa macam eh bosan. Nak campak mana biru dengan pink? Sudahnye aku pintal-pintal macam buat dandan rambut. Pastu lilit je keliling botol dan tadaaa...!! Jadilah dia simple hand bouquet. Untuk nikah je la. Sanding aku guna bridal tu punya.


Cantikkan? Thanks, aku memang kreatif. Muahahaha...


Pelamin

Pelamin ni aku DIY sendiri. Ha kau gigih kan? Kata sendiri nak jadi wedding planner diri sendiri, ha ambik kau. Memang letih bila urus segala benda sendiri. Tapi yang lawak tu, dalam pada kata nak urus sendiri, sehari sebelum wedding pun sempat tengok wayang cerita Rogue 1 dengan tunang tersayang (masa tu belum jadi husband). Sampai cashier kat wayang tu pun husband aku pi tanya boleh tak dapat diskaun? Esok kitorang nak nikah ni... Haha kau hado??? Budak tu gelak-gelak pastu cakap laa bukan orang nak kahwin sibuk ke? Korang siap boleh tengok wayang? 

Pelamin ni aku deal dengan Sewa Barang Kahwin Penang 
Instagram: @sewabarangkahwinpenang
Facebook: Sewa Barang Kahwin Penang


Mula-mula memang aku nak sangat buat DIY sebab kalau nak ke bridal, matilahnakkk... Macam-macam kena ambik rasanya. Dah la bajet pun nanhado. Actually tanak pelamin pun tapi bila fikir balik, tempat yang aku nak guna buat majlis tu, part ada langsir cantik, lighting pulak haru-biru. Maka dah ditimbang kati lebih-kurang, okey la ambik je pelamin. Simple je tak sarat bunga sebab aku tau kalau bab bergambar ni selagi ada ruang sumbatkan aje... 

Aku google. First option aku nak cari Something Borrowed By Nawal... Tapi takde yang dekat. Maka dalam dok google tu melintas la facebook page atas ni. Hmm... Aku pun laju je la mesej dia. Tengah malam woi aku mesej. Haha. Pukul 1-2 pagi camtu. Dia respond pulak tu. Sembang-sembang lebih kurang tanya lokasi, esoknya aku nak pi cari tengok...

Sampai je kat lokasi... Lahaiii... Opismate aku rupanya. Adeh. Aku ni tak campur dengan orang sangat kat opis, so memang aku tak tahu pun opismate aku Kak Munick ni buat service camni... Total cost barang-barang aku sewa hanyalah RM200, security deposit RM100. Nak banding kat bridal, huhu mampos mak nakk... 

Antara item yang aku sewa dengan dia:
  • Jetset = RM40
  • Karpet bulu grey = RM25
  • Daun putih sedozen + bunga = RM10
  • 4 bantal bulat pink + biru = RM20
  • Sofa kacang = RM60
  • Juraian blink-blink 8 pcs = RM8
  • 3 kain backdrop - 2 cream, 1 pink = RM15
  • Sepasang bunga + pasu = RM20
  • Sepasang stand kayu pallet = RM10
Aku takde idea nak buat camner ni semua. Sembang-sembang dengan dia, terus keluar idea nak buat camner. Balik je rumah, aku buka laptop, buka paint apps, terus sketch sebab takut lupa. Ni la rupa sketch aku:
Hahaha... Rupa kartun bukan? Alaa... Kengkonon kan nanti dah ambik barang, boleh passing sketch ni kat orang lain mintak pasangkan... Ye lah harap macam tu... Sudahnya yang pegi pick-up barang-barang semua bakal pengantin jugakkkk... Husband aku takde lesen kereta pun selamba heret pegi ambil barang jugak... Sebab takut 1 kereta je tak muat... Nasib baik la pergi dua kereta...




Muat-muat 2 kereta... Lepas ambik tu ada appointment pulak dengan butik bridal tu sebab nak tunjuk baju-baju yang husband aku ada... Konon nak match laa kan... Sudahnya match celah mana entah la satu pun tak padan. Maka terpaksa la sewa baju sanding sepasang... Ikut luck pulak tu baju mana yang muat nanti. Yelah. Nak nikah dengan kenduri 7 Januari. Benda-benda ni semua settle 5 Januari. 6 Januari pukul 6 petang kena pegi fitting.

Lepas ambil barang ni, pegi butik tu semua, aku dengan tunang aku masa tu tatau dah nak buat apa. Nak balik rumah aku, sape pun takde kat rumah. Ada wifi je la. Takut jugak kena tangkap khalwat kang... Haa... Nak balik rumah untuk majlis pun masih takde sapa jugak. Tu yang sudahnya hantar barang ke rumah majlis, lepas tu keluar balik pegi Queensbay Mall tengok wayang. Hahahaha...

Lepas keluar Queensbay Mall, lepak McDonalds Setia Pearl pulak sampai pukul 12 tengah malam... Pastu hantar tunang aku tu ke rumah majlis. Dia tidur sana sorang-sorang. Hehehe...

Barang pelamin? Aku ingatkan 6 Januari tu ada la insan yang sudi nak tolong pasangkan... Sudahnya aku jugak dengan tunang aku pasang sendiri. Ada la Hasif tolong sikit-sikit. Dan jugak anak buah aku Hasni dengan Aiman. Dan inilah hasilnyaaa...


Sama tak macam yang aku sketch kat atas tu? Hahaha... Ni la pelamin mini aku. Pelamin ni standard pelamin tunang orang lain je... Tapi aku buat pelamin sanding. Sanding la sangat... Setakat bergambar jerrr...

Tuesday, January 31, 2017

Kahwin Budget Gaya Saya - Baju Nikah dan Veil

Sampai la kita ke part yang haru-biru jugak sebenarnye. Kenapa haru-biru?? Sebab tiap kali Kak Lina (sepupu aku dari Singapore) mesej aku je mesti benda utama yang dia tanya mesti pasal baju. Aku rasa sejak aku officially bertunang (25 April 2015) dekat beratus kali dia tanya pasal baju...

Tanya pasal preparation baju la, saiz la (sebab asalnye dia cakap nak sponsor), tema la ape barang lagi semua. Aku pulak yang stress dan pening sebab aku jenis malas nak fikir, so aku malas nak jawab. Begitu juga kawan-kawan aku macam Iryani, Kak Syima dan lain-lain pompuan yang concern tentang hal-hal baju ni. Malang betul dorang ada kawan macam aku, aku malas nak fikir semua tu. Hahaha...

Baju Nikah

Baju nikah aku ni sebenarnya plan paling asal nak mintak kawan husband aku je buatkan. Total cost RM 400 untuk sepasang baju aku dengan husband. Baju husband aku dengan aku adelah jubah, yang mana warna untuk baju tu akan ikut kain yang aku ada. Kain tu ada corak pokok kelapa yang Kak Lina bagi kat aku dengan Fatin masa  kitorang pegi Singapore tahun 2013 dulu. Hambik hang lama kot aku peram kain tu tak jadi baju lagi. Hahaha...


Tapiii tak jadi sebab masa November 2016 tu tetiba husband aku jadi bercelaru macam mana ka, terus dia decide nak cancel nikah. So aku pun jenis tak fikir panjang jugak terus mesej kawan dia cakap takyah la proceed buat baju tu. Kitorang dah call off. Takde jodoh la kononnye...

Pastu tup-tup pujuk la ape semua last-last kitorang tak jadi putus. Teruskan je...

Actually aku ada banyak option baju untuk nikah ni. Cuma kena cari baju melayu je untuk husband aku supaya match dengan baju aku. Antara baju yang aku usaha taruh manik dan tempek lace banyak-banyak adalah baju ni... Segala manik dan jugak lace yang ada kat baju tu semua aku tambah sendiri okehhh... Hahaha gigih tak gigih kauuuu...


Tapi... Mulanya aku nak match dengan veil aku warna kuning, tapi masa tunjuk kat Kak Syima, dia dok awkward la apa la... So, aku dah bersusah payah jahit lace dan manik-manik situ, maka lupakan je laa... Yang jadi punca aku nak match dengan veil kuning aku tu sebab husband aku cakap dia nak pakai sampin warna kuning diraja match dengan baju melayu yang bakal kitorang cari untuk match dengan baju aku tu... Asalnya aku nak guna baju ni dan tudung + veil kuning, cari baju melayu warna ni untuk husband aku, so dia boleh pakai dengan warna kuning diraja sampin dan tengkolok dia...

Pastu dah beberapa hari husband aku duduk kat kampung dia, tetiba dia call aku bagitau kawan dia yang offer nak buatkan baju haritu nak bagi baju jubah free je kat dia untuk nikah... Aku dah pucat dah sebab terfikir warna apa la pulak tu kan... Dia whatsapp aku baju nikah yang dia bakal pakai...


Dalam gambar nampak ni warna cream... So aku selongkar almari aku dan dapati aku ada sepasang baju warna cream yang salah saiz, tak pernah pakai sebab besar dan kurang manik-manik cuma batu-batu besar...


Tengok dalam gambar eh macam match je kan... Baju kurung aku tu belah atas je memang banyak batu-batu manik tu. Kat bawah dia kosong je. Dengan kain dia pun kosong takde batu... Kena plan tambah manik-manik lagi... Mujur aku borong banyak manik-manik untuk veil haritu...


Problem solved! Buat masa tu laa... Sebab kitorang tak jumpa lagi face to face tengok baju apa sebenarnya yang aku dan dia ada... Hahaha... Yang Kak Syima tak habis-habis push suruh jumpa sebab nak match baju. Apa dia ingat Kuala Selangor dengan Penang ni macam Sentul pegi IKEA ke dekat? Aku banyak kali kot bagitau, aku cuma boleh jumpa dia start aku cuti 5 Januari 2017 dan masa tu baru husband aku dapat turun Penang nak tengok baju apa dan nak tengok apape persiapan yang kitorang kena settle kan... To be honest memang aku rasa macam nak campak je phone bila dia keep on hantar mesej suruh kitorang jumpa untuk match baju...

Sudahnya aku diam 1000 bahasa sambil bertenang tunggu je 5 Januari 2017 tiba... Whatsapp sapa pun aku tak layan sangat sebab masa tu aku pun sibuk ngan kerja.

Bila dah bertentang mata, Rupanyaaa warna baju aku lebih pada cream, baju dia warna putih. Emm... Lantok lerrr... Nanti bile bergambar tak nampak sangat kan? Haha...


Ni la hasilnye baju nikah aku. Manik-manik belah bawah tu aku tambah sikit-sikit je. Tanak la nampak sarat sangat. Nak pakai berapa jam je pun kannn... Tudung ngan veil tu warna kuning lembut. Lantokkan ajerrr...


Ehh ter-crop muka husband pulak... Dia tak kisah pun. Lagipun aku rase selagi aku takde specific visa untuk ikut dia ke sana tu, selagi tu la gambar dia dalam blog ni takde yang akan nampak normal...


Veil

Yang ni aku memang 100% buat sendiri derrrhhh... Hahaha... Gigih takkk??? Tengok je la gambar kat atas tu labuh mana veil aku... Sebabnye? Sebelum ni aku plan nak pakai veil warna hitam. So, gigih la beli kain transparent hitam lepas tu potong ikut apa yang aku baca kat blog b2b lain... Pastu herot la senget semua ada. Sudahnya sebab husband aku hantar mesej nak cari apape baju yang match dengan sampin kuning diraja dia, so aku pun decide beli kain lain warna kuning lembut. Takkan kuning terang kan sebab nak buat veil... So zass... Pegi Kamdar Bukit Jambul cari...

Dah beli tu semeter gitu, bidang 60, aku pun terus beli gunting kain sekali sebab gunting kain kat rumah dah uzur sangat dah. Pastu ingat nak balik je potong kat tempat rata kat rumah... Tapiii... Masa tu aku park kereta betul-betul depan kedai yang boleh jahit tepi dan jual manik-manik. So aku nekad je potong kain tu dalam kereta.

Panjang pendek aku tak kira dah... Bantai je potong... Hantar jahit tepi... Balik rumah baru sedar yang veil tu sangat la panjangnye... Hahahahhh... Tapi aku kan kental... Terus je jahit manik-manik dengan lace atas kain tu... Ni la hasilnye... Baru bahagian atas je yang siap time ni...


Ni pulak detail tepi-tepi dan keliling veil... Itu pun kalau korang nampak laa kan...


Memang saje aku susun 3 manik belah kiri-kanan... Mencabar jugak nak susun sebenarnye... Tapi orang kata usaha tangga kejayaan. Jadi la veil yang macam tu... Aku rasa kat gambar atas yang baju nikah tu jugak boleh tengok kat belakang veil aku letak manik cemana... Tak nampak pun buat-buat je la nampak... 

Ni rupa sebenar veil aku setelah layout atas katil tadi untuk snap gambar kasik orang tengok;


Oh ye sebelum korang tegur, yes, gambar-gambar dalam ni memang kebanyakkan gambar nampak muka aku macam bengkak... Punca? Aku takde pantang-larang macam pengantin lain... Rehat la apa la... Mana sempat weh, semua benda aku buat sendiri, organize sendiri, memang tersangat la letih dan takde masa langsung nak berehat.

Masa aku menaip kat sini je la satu-satunya masa aku berehat. Serious. Dan post ni sebenarnye scheduled post. Hahaha... Okey la aku  nak pegi tido dulu, babaiii...

Monday, January 30, 2017

Kahwin Budget Gaya Saya - Kad & Doorgift

Kali ni aku nak cerita pasal kad kahwin dengan doorgift. Sebab? Benda-benda ni berkait dan berkongsi dengan item no.2 dalam senarai iaitu ink printer. Ink printer tu aku beli sebab last time baki ink dari thesis aku tu cuma ngam-ngam untuk print atas tracing paper untuk doorgift. Pastu tak cukup untuk kad kahwin 😥

Kalau laa balance ink tu cukup untuk kad kahwin, maka tak perlu laa aku susah-susah masuk bajet ink dalam senarai. Ink original weh. Sebab printer aku yang guna ink pukal sebelum ni rosak. Terpaksa la guna printer satu lagi yang aku tak install ink pukal. Itu pun harga ink tu dapat diskaun RM 15 sebab aku trade-in 3 katrij ink masa buat thesis sebelum ni. Sepatutnya 4, tapi masa nak pegi beli tu satu katrij menyorok pulak.

Kad Kahwin

Kemain besar tajuk. Okey first sekali bab kad kahwin. Antara tools yang diperlukan untuk buat kad kahwin ni adalah

  1. Kreativiti
  2. Skill google image
  3. Skill photoshop
  4. Skill illustrator
First google je sample-sample kad kahwin kat google. Perati apa benda isi kandungan dalam sesebuah kad. Masa aku tengah prepare kad kahwin ni kebetulan time tu musim kahwin... Jadi belambak reference. Macam-macam jenis kad boleh buat... Tapi aku jenis malas nak serabut-serabut, maka benda simple-simple je la yang keluar dalam kad kahwin aku.





Ni kad design pertama aku. Masa tu tarikh kawen adalah plan bulan September 2016. Abang aku reject sebab nampak macam kedekut je satu A4 belah 4. Kecik dan sebagainya... Kesian orang tua yang tak nampak, jenuh nak tengok... 

Itu yang wujud second version. Satu A4 bahagi 3 pulak. Yang tu masa design tu dah decide tangguh tarikh kepada Januari 2017 haritu. Yang electronic version ada kat sini... Walaupun takde nama pengantin lelaki. Hahahahhh...

Ini yang printed version punye...


Ni lepas test print satu A4, ada 3 set. Susah gak guna adobe illustrator nak set margin dengan offset nak bagi depan-belakang sama. Ye lah, aku takde formal exposure pasal adobe illustrator ni, bantai guna je janji kad siap.



Yang ni lepas dah confirm margin elok, depan-belakang offset tak lari banyak sangat pastu test potong... Ini la antara hasilnya walaupun ada nampak senget-benget sikit. Ala redho je sebab lepas dapat kad jemputan tu, takde maknanya orang nak simpan elok-elok buat frame ke apa, last confirm buang je... Tu je la ayat nak sedapkan hati aku yang "sikit perfectionist" bila kecewa sikit time potong senget-benget...

Jenis kertas pun sempoi je cari yang macam ni dekat Young Ones. Boleh laa dapat RM 0.70 sekeping. Tu pun kena merantau ke Young Ones Jalan Burma baru ada kertas yang warna putih. Kat Bayan Baru siap abes stok kot. So aku beli 5 keping yang warna pink. Buat testing print out. Rasanya ada jugak kot dapat kad jemputan warna pink... 😆


Lighting merapu sikit. Haha. Tapi percaya la kertas ni memang warna putih. Dan inilah code number kad tersebut in case korang nak cari kad yang elok untuk print cover assignment. Kad ni pun ada lebihannya so aku pun sedekah la kat anak buah aku yang darjah 3 dan form 2 in case cikgu mintak folio apape ke, dah save sebab cover page dah ada. Dia punya lebihan tu aku rasa cukup kot untuk cover folio anak buah aku yang form 2 sampai dia nak SPM nanti.



Doorgift

Part ni memang aku excited nak cerita... Sebab aku ada macam-macam plan untuk doorgift. Ada masa terasa nak tempah je... Ada masa excited nak buat sendiri... Ada masa plan nak bagi benda nampak macam mahal... Pilihan banyak... 

Aku beli tracing paper tu paling awal, dalam range lagi 10 bulan nak ke majlis (majlis yang bulan Januari tu) Mase tu aku beli tracing paper untuk spare bagi majlis bulan September 2016. Aku rasa aku beli masa aku pegi second DAT untuk Gas Malaysia. Dalam bulan Febuari-Mac 2016 camtu laa... Masa bulan April 2016 baru decide nak tangguh majlis ke bulan Januari 2017...


Tracing paper ni saiz A1 asalnye. Dalam RM 2.80 sekeping. Aku terbeli dalam 30 keping. Lepas beli dia potong dah aku kira balik, alaa terlebih pulak... Terlebih banyak pulak tu. Haha. Aku anggap je la masa tu belum buat bajet lagi...

Aku plan nak buat macam casing untuk doorgift aku la guna tracing paper ni. Dan benda ni bakal memerlukan kerja-kerja menggunting dengan tahap kesabaran tertinggi...

First option aku adalah nak bagi powerbank. Haa kau, happening tak nak bagi powerbank?? Aku reccee Alibaba.com dekat dua tahun follow up pasal powerbank. Mula tu memang nak ambik dah, tapi hujung-hujung ringgit Malaysia jatuh tergolek, dan meningkatkan kos aku dengan jayanya, last-last terpaksa la lupakan powerbank tu... 

Second option aku nak deal je dengan beberapa "brand" untuk doorgift dari Instagram. Yeszzaa aku nak survey apape, memang banyak study kat Instagram sana... Tapi malangnya dah antar email, antar whatsapp orang tak layan, maka kita kena la fikir option lain... Lagipun ada hikmahnya dorang tak layan sebabbb... Dengan tak disangka-sangka, dekat-dekat last minute (dalam kategori last 3 bulan nak nikah) terjadi drama yang tak dijangka dan jugak issue paling besar melibatkan duit... Nasib baik laa tak deal dengan dorang... Kalau tidak, tak tahu la camner nak bayar 😓

Sampai la ke option ketiga. Time ni nampak macam hipster jugak kalau bagi perfume. Kita pun start la study pasal perfume. Bayangkan orang lain lagi 6 bulan nak buat majlis kenduri, semua dah settle, aku ni, sampai level lagi 3 bulan nak buat kenduri, apa  benda pun tak berapa nak fikir lagi. Aku start paksa diri study pasal perfume paling bajet yang boleh aku dapat...

Teringat lak pasal tracing paper tu, so aku start sort out plan aku... Tracing paper buat casing untuk botol 4ml perfume. So inilah rupanya... Ni lepas print out dan buat kerja gunting-menggunting.


First batch gunting-gunting. Abang aku ngan anak buah aku excited tolong gunting. Lepas tu tinggal abang aku je dan finally tinggal aku sesorang teruskan perjuangan menggunting. Bosan wey kerja gunting ni. Aku gunting sambil marathon movie kat laptop sepanjang beberapa weekend demi menyiapkan kerja gunting ni. Gila kot lagi 2 bulan nak kenduri, tapi tak siap-siap lagi. Aku sampai tahap give up kot...

Ni pulak minyak-minyak attar yang aku guna...


Tiga-tiga botol ni bau basic je aku amik. Sebotol cuma RM 60. Kalau bau gempak-gempak branded macam Hugo Boss laa, Escape la semua mungkin mahal. Sebab nak save bajet, aku ambik yang ni je. Not bad la sebotol ni boleh isi dalam 200 botol 4ml. Tapi tak full 4ml la... Dalam 3ml lebih kurang camtu. Bawah ni gambar-gambar proses penuangan sendiri. Haha. Sebab kalau nak yang dah siap dibotol, RM 5 sebotol. Aku nak 500-600 camtu... Dah total mencanak ke RM 2500. Tak pasal je...



Hmm... Yang ni pun masa first batch jugak. Try taruh-taruh 100 botol 4ml. Takde la susah mana pun. Hehehe... 100 botol 4ml mase tu harganya cuma RM 50 je. So aku beli sikit-sikit... Total untuk minyak attar 3 botol 500ml dengan 600 botol 4ml hanyalah RM 480. Banyak kannn beza dari RM 2500 kalau mintak dorang isikan?? Huhuhh...

Bila combine semua perfume yang dah siap, dengan tracing paper yang dah digunting, maka dah siap-siap semua jadilah dia macam ni...


Ni yang lebihan masa kenduri haritu...


Okey la ade lebih dan mungkin plan nak jual je... Hehehe...

Sunday, January 29, 2017

Kahwin Budget Gaya Saya

Harini 29 Januari 2017, maknanya dah 22 hari aku bergelar seorang isteri.

Ape perasaan aku? Entah... Sebab aku dengan husband aku tu seminggu je. So dah dua minggu aku single balik. Single secara long distance relationship balik laa kan... Tapi hari-hari jugak kitorang whatsapp. Hehehe... Nak buat cemana kan, sorang kat Europe, sorang kat Asia...

Okey. Cukup la kot. Harini aku nak cerita sikit bab budget kenduri kahwin aku. Post ni secara kasar je, yang detail-detail nanti ade dalam post-post akan datang...

Budget aku dan suami overall untuk nikah + kenduri adalah RM 5972. (Ni edit sebab tertinggal cincin RM 53 untuk satu set kitorang... Hahaha)

Yes, RM 5972.

Macam tak percaya kan taon 2017 pun boleh dapat budget camni? Haa... Ni aku nak huraikan apa belanja yang aku, suami dan abang kandung aku belanjakan untuk kenduri ni.

Dari suami aku untuk aku -
Mas kahwin aku - RM 1000 (Selamat semua dalam ASB)
Hantaran aku - RM 8000 (Ni pun selamat dah buat bayar PTPTN tak jadi letak separuh dalam ASB macam dalam post ini)

Hantaran dan mas kahwin ni tak masuk dalam belanja sebab semua tu adalah pemberian dari suami aku solid untuk aku sorang. Ada cerita lain sebalik tu, tapi biarlah rahsia. Tu antara suami aku dan aku je yang tau.

Yang aku nak huraikan ni semua daripada pihak aku, suami dan keluarga aku untuk tetamu yang hadir. Haa kena paham tu... Aku takde la nak buat kenduri grand-grand ke apa, tapi aku punya kenduri kahwin tu still ade rupa kenduri kahwin orang melayu lain yang typical la, takde la pelik sangat sampai boleh nak viral. At least takde la terjadi kenduri kahwin buat bihun goreng dalam polisterin seperti komen dalam post ini. Hehehhh..

Mesti korang tertanya-tanya kenapa aku tak plan budget awal-awal untuk kenduri sendiri ni, kenapa tak hired wedding planner? Kenapa tak budget berbelas ribu macam orang lain? Kenapa? Kenapa? Kenapa? Well, secara jujurnya, aku sendiri tak percaya yang aku nak kawen. Tu satu. Kenapa sendiri pun tak percaya? Ha tu lah, dokumen kitorang bukannya siap lagi pun. So memang aku taknak la siap beriya sangat takut nanti hari kenduri kang kitorang berlakon fake je padahal belum nikah. Kang sape yang malu? Mereka dan keluarga mereka (dialog filem Ringgit Kasorga... Hahaha). Orang lain at least 3 bulan sebelum majlis dah siapkan dokumen supaya tak kalut. Tapi kitorang ni long distance. Sorang kat Penang, sorang kat Newcastle UK. Bukan boleh balik hari nak settle semua ni.

Nak pulak bulan November lepas ada drama hampir-hampir putus tunang. Memang serious gila drama tu sampai boleh nampak la sapa yang dalam diam tak suka hubungan aku dengan dia. Tapi aku tak amik pusing sangat dengan drama tu sebabnya family dia pun lambat bertindak. Nasib baik la kan. Haha. Time kitorang dah bincang elok-elok dah okey, baru family dia tanya dia balik nak putus ke atau tak... Takpe la kitorang proceed je. Tu la punca post sebelum ni, takde nama pasangan. Masa tu memang 50-50 nak teruskan ke nak putus. Alhamdulillah jodoh masih panjang.

Sebab-sebab macam tu la aku tak nak ambil risiko nak tempah sana-sini. Takut kitorang yang malu sendiri. Jadi aku ambik inisiatif, selagi boleh buat sendiri, aku cuba je buat sendiri. Tak jadi pun at least tak la melibatkan orang lain. Sendiri-sendiri je yang tanggung. Haaa....

Sooo...

Inilah senarai perkara-perkara yang ada dalam kenduri kahwin aku haritu.


Ni la dier taburan perbelanjaan yang memang sebenar-benar perbelanjaan untuk majlis nikah dan sanding. Takde la sanding sangat pun, cuma buat tempat untuk snap gambar jer... Lagipun takde photographer. Alaa phone sekarang kan canggih, semua orang pun dah sibuk-sibuk nak bergambar secara artistik ala-ala photohrapher power... Tapi dengan tak disangka-sangka abang kepada suami aku volunteer pulak nak jadi photographer... Terima jeee... Rejekiiii...

Edit: Dalam list ni aku tertinggal cincin kawen untuk batal air sembahyang....

Back to the list. Yang full solid aku bayar sendiri - item no. 1, 2, 4, 5, 6, 7, 9, 11, 12, 13 = RM 1439
Yang aku share dengan abang aku, item no. 3. Aku bayar setakat RM 500 je, lagi RM 3200 abang aku topup kan... Dia cakap bab-bab jamuan semua jatuh atas tanggungjawab dia untuk hebahkan kenduri adik kesayangan dia, so aku okey kan saje :)
Yang full husband aku bayarkan item no. 8, 10, 14, 15 = RM 780

Not bad la kan pembahagian perbelanjaan tu? Ada gak yang aku terlebih bajet (terbazir) la sikit sebenarnya... Contohnye dalam kad dengan tracing paper tu boleh je nak kurangkan lagi. Tapi aku beli yang tu paling awal, maka tak bajet lagi masa tu... 

Semua ni bajet untuk kurang dari 500 tetamu... Tak silap aku, rasanya tak sampai 500 orang pun yang hadir. Dalam 350-400 orang camtu je yang datang. Masing-masing mugkin dah start sibuk sebab kenduri aku tu bukan dalam masa cuti sekolah... Elok seminggu lepas mula sekolah pun... Tapi takpeee... Terima kasih laa pada yang sudi hadir... Hehehe...

Daripada belanja RM 5919 tu, kadang-kadang orang cakap "duit salam kaut" tu boleh cover balik modal semua... Hahaha... Ni orang laa kata... Dan total duit salam kaut tu ade laa dalam RM 3365... Kalau nak kira dari segi "balik modal" atau berbaloi ke tak, aku rasa sangat berbaloi...  Sebab kalau tolak dengan belanja kenduri tu, jadi RM 2554. Haa... Dapat kee RM 2554 je total keluar modal untuk satu kenduri?? Apepun, alhamdulillah atas kurniaan rezeki yang macam ni... 

Duit "salam kaut" tu aku simpan kat aku sikit, aku bagi kat abang aku sikit, husband aku pun amik sikit untuk belanja honeymoon dan ada sikit buat saguhati untuk orang-orang yang kerja keras buat dish extra untuk kenduri aku haritu. Mee kari woihh... Aku pun tak sempat makan. Asalnye aku nak laksa... Tapi tu laa... Ada mak sedara aku volunteer nak buatkan mee kari, kita layan jerr...

Alhamdulillah, semuanya selesai dengan baik. Yang penting tanpa perlu buat apape loan.

InsyaAllah next post aku elaborate satu-satu pasal semua 15 item dalam list 

Edit: Baru aku perasan aku tertinggal kos cincin untuk 2-2 pihak... Hahaha... Cincin cantik kitorang tak mahal... RM 53 je sepasang...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...