Thursday, November 28, 2013

You really know how to make my day! 

Hehehe :*


Wednesday, November 27, 2013

Idea baru

Tengs Che Ta ngan Zain Saidin yg dapat sponsor sebanyak 13 juta. Sekurangnya berita dorang dapat sponsor ni memberikan idea yg baru kat aku dalam menepis soalan cepu-cemas yang tak berapa nak relevan dalam hidup. Haha


Nanti, kalo orang tanya "kau bile lagi?" Boleh la nak jawap ngan muka kerek gila, "tunggu kau sponsor 13 juta macam Che Ta dapat". 

Agak2 terkedu tak yang bertanya tu? Hehehe... Tak dapat sponsor sampai 14 juta, 13 ribu pun mak okey je, janji sponsor... Ada berani? 

P/s: Tengok gamba pre-wedding Che Ta ngan Zain ni, nampak Zain macam orang tua tua je. Haha.

Monday, November 25, 2013

Bosan tak terbendung

Harini adelah hari ke-3 aku kene chickenpox. Hari pertama cuti tak pegi keje atas alasan chickenpox tu. 

Naik ruam berair lom abes lagi, tapi tiap kali rase gatal... Uhhhh... Jenuh tahan. Gatal lak jenis bukan gatal dekat melembung berair tu, tapi dikawasan kulit yang takde melembung berair tu. Kalo ada melembung berair tu, kat bahagian tengah2 mesti gatal. Boleh gosok2 tapi kena hati2 jangan sampai melembung tu pecah... Mencabar gila okeh!

Sebenarnya ni FIRST TIME aku kena demam campak. Terer tak terer arwah mak aku punya jaga aku sampai tak penah kene demam campak ni. Kalo orang lain yang kena pun, aku takkan kena. Paling hebat pun demam panas je. 

Tapi sebenarnya baik la zaman kanak2 je demam campak ni. Sebab dah dewasa, bila kena ni, nak plak melembung tu start naik kat tempat "yang tak sepatutnya"... (Baca dengan educational purpose ya, bukan blog lucah sini)... Nak pulak kat "kawasan tu" ada bulu2... Peh memang nangis la kau nak kekalkan tahap hygenic... Nasib baik la aku shave hari sabtu tu. Kalo tak... Cuba bayangkan...

Takyah contoh situ la, kat kepala aku, banyak jugak naik, pun dah rasa nak botakkan kepala... Tiap kali sikat rambut, berkerut2 muka nak setting tekanan gigi sikat dengan kulit kepala... Apa lagi bahagian situ yang dah tentu2 tempat kita buang air kecik... Adeih. Susah woo nak jelaskan!

Kalo nak kira cuti, memang best sebab lepak je kat rumah. Tapi sampai pukul 4 petang je aku dah start merancau2 kebosanan. Dah la dengan pantang takleh kuar rumah... Sebab aku tak demam, aku memang jadi bosan gila la... Kalo takde chickenpox ni memang dah ajak sepupu kuar jejalan dah. Pedulik la duit ada ke takde, janji kuar... 

Ni seminggu la kebosanan aku kat rumah. Entah boleh seminggu ke atau kena extend sebab belum sampai ke kaki lagi. Aduhhh memang bosan okeh. Sampai drain bateri, caj balik pulun main candy crush je sepanjang hari. Aku takleh bayangkan camne anak jiran sebelah aku boleh survive dengan tak berbuat apape dalam rumah (sebab mak dia jaga dia)

Nah gamba selfie aku dikala kebosanan tahap nak mampus masa tunggu tiket candy crush pegi next episode.

Nampak je macam takde apape, tapi aku yg tanggung derita ni punya la sedih sebab kulit muka dah tak selicin semulus sebelum ni gara2 melembung2 berair yang naik ni :'( 

Badan aku plak penuh merah2 polkadot. Sayu gila tengok cermin. Sentuh kulit sendiri rasa menggerutu adalah satu perasaan yang sangat tak best. Sekarang baru aku rase pengalaman orang yang punya jerawat batu bila pegang kulit sendiri tak halus licin :'(

Wuuu nak nangis! Tapi mujur ade Incik Jep sudi call tengok keadaan tunang tersayang beliau ni... Terubat sikit perasaan :')


Ha, lagi 5 hari nak abes cabaran Movember dia. Lagi 5 hari je la aku boleh tatap wajah "pengetua skolah bermisai halus" ni. Lepas ni dah takde dah. Dia pun rimas dengan misai. Apa lagi aku yang rimas dengan melembung2 berair chickenpox ni... Huhu... 

Tengs jugak la siap bagi idea aku buat bisnes dengan chickenpox aku ni... Haha... Wat lawak betul time2 aku tengah sedih pasal kene chickenpox ha... 

Aku harap, sembuh ni, keadaan kulit aku akan sama macam dulu jugak. Tanak la jadi lain... Harap2 laaa...

Dan sikit iklan (idea Incik Jep)... Kalo sesapa rasa susah nak mintak cuti lama2 boleh la datang jumpe aku. Kita hangout sehari-dua. Bayaran boleh nego. Lepas lepak ngan aku, confirm boleh dapat chickenpox punya. Siap pakej cuti 2 minggu berehat di rumah. Aku ni mc seminggu je. Tapi kalo tak abes naik, memang kene extend jugak la jawapnye...

Sunday, November 24, 2013

#chickenpox

Jumaat lepas (22/11/2013) aku start mc. Dah la pening, boleh plak terpelecok jatuh dalam bilik air. Terpijak kucing plak tu. Kesian Memiow... Kepala aku pon terantuk kat dinding. Darah sket. Memang horror gila la. Penangan migrain. 

Aku ni ada migrain, tapi sekali2 kena, peh, memang kaki tak jejak lantai rasanya. Terus feeling terbang2 di angkasa. Pastu, nak makan pun takde mood. Dah la rasa bersalah ngan Memiow tak abes lagi. Dia pun marah gila kat aku agaknya. Terus bawak diri masuk stor blakang sambil pose ayu cenggini.

Feeling sungguh pompuan ni!

Berikutan cerita aku mc jumaat lepas, tetiba je hari sabtu tu naik ruam2 kecik kat badan. Mula2 aku ignore je, tapi makin lama, makin banyak pulak. Hari ahad (harini) terus aku jadi stress bila dia siap pakej gatal2 segala... Maka tunggu la abang aku balik dari Navy punye event... Nak pegi klinik. Awal2 dah tanya dah klinik mana ada doktor pompuan... Segan la makcik ni haa nak tayang badan tak cun yang dah penuh dengan bintik2 merah kat doktor laki...

Tanye la sorang opismate ni, klinik panel opis bukak ke tidak, dan klinik mana ada doktor pompuan... Mula2 ingat nak pegi Klinik Budi je, dekat ngan rumah... Tapi macam lebih baik pegi klinik panel kan... Apape claim nanti meyakinkan la sikit... Klinik Desa Ara yang slalu aku pegi ni doktor laki... Segan! =_="

Mujur Klinik Luke bukak, dan doktor pompuan! Horey! Yang tak bestnya tu, sebab aku takde slip medical opis punye, jadi apape hal kene la bayar dulu. Sedih gila kot kene caj sampai RM230! Anti-viral tu yang mahal katenye. Dah la bagi anti-viral tu utk seminggu punya stock. Satu hari makan 5 bijik. Pehhhh...


Tuu tablet yang kena ikat dengan getah2 tu paling mahal tu. Nasib baik mc seminggu, dia bagi supply 7 hari je. Kalo mc sampai 2 minggu? Supply utk 14 hari? Mau gigil aku nak bayar RM400 dulu... Mentang2 la boleh claim... Kaw2 depa ni caj... Haiyooooo...

Calamine lotion yang dia bagi tu, wangi sikit dari yang anak buah aku dapat dari Klinik Singapore. Paling best, takde kaler putih2 macam pakai bedak sejuk. Aku pakai dengan gembira sapu sampai satu badan. Hahaha...

Pastu, aku betul2 tak pasti apa yang boleh, apa yang tak boleh masa demam campak ni... Sebab takde rujukan kan... Ni la satu kerugian bile takde seseorang yang boleh dipanggil "mak" utk jaga kita dikala sakit. Jangan nak tipu aku la kata kalo sapa dah kawen nanti suami yang jagakan, busuk2 pon confirm cari mak jugak! Hehe...

Maka aku post la status kat fesbuk mengharap simpati kawan2 utk kongsi2 tips atau pantang-larang mak dorang pasal hal2 camni... Yang aku google semua pasal budak2 je. Jarang ada yang dewasa ni... Aku pulak saiz je kanak2, tapi dah umo 28 okeyy!! Ada la salah satu tips dari Tn. Rahmad suh kawen je, confirm ade yang jagakan...

Hurmm... Aku yakin benau Tn.Rahmad ni banyak tengok drama atau baca novel. Pengaruh Akin (wife dia) la ni kot. 

Sebenarnya aku ni jenis realistik sikit. Aku tak harap pun kalo aku kawen nanti, bile aku sakit, suami aku akan jage aku (mungkin sampai kene amik emergency leave ke? Haha) walaupun Incik Jep cakap dia AKAN buat camtu bile aku tinggal dengan dia nanti (hahahaha!) Tapi ape pun kita masih akan berharap pada seorang mak kan? Sebab kalo tengok real-life... Sanggup ke seorang ayah amik cuti sebab anak dia sakit? Tak silap aku cuma golongan mak2 je yang prihatin nak amik cuti sebab anak sakit. Lain la jenis buat keje sendiri, boleh laa nak amik cuti tengok anak sakit, ye dok??

Lagipun aku mintak tips utk aku survive selama seminggu (5 hari bekerja; 9-12 jam waktu bekerja) sebab dalam jangka masa tu memang takde sape2 pun tengokkan aku... Kang jiran tengok kang, kene bayar lebih plak kan sebab anak buah aku, dorang jagakan, bukan free okeh! Takkan aku nak harap budak form 2 atau budak darjah 4 jage aku... Silap2 dorang kuar jumpe kawan2, tinggal aku sorang2 dalam umah =_="

Memang tu la satu2nya benda yang aku rindu gila dekat seseorang yang bergelar mak. Mak kan sanggup buat ape je untuk anak dier... Gile rindu okeh dengan golongan mak2 ni... Tapi bukan la mak yang modern ni, mak yang biasa2 ni... 

Tetiba aku terfikir... Kalo aku dah ikut Incik Jep nanti, tinggal dengan dia, kalo aku ngandung, bersalin, aku stay dengan dia jugak ke atau kene hantar balik Malaysia? Mak dier jagakan?? Huhu... Tah la. Cuak pulak pikir. Jenuh nak survive berpantang sendiri2 kat negara orang nanti... 

Kengkawan aku yang blaja oversea dulu semua siap import mak dorang suh jagakan dorang masa berpantang. Aku ni nak import mak celah mana...

Oh ye, demam2 pon sempat jugak lawat tapak bakal rumah aku :)

Sebuah apartment masih dalam pembinaan, dijangka siap taon depan dalam bulan April-Mei. Lokasi? Sini
Salah satu dari IdealONEresidence. Hiii... Tak sabarnye nak duduk rumah sendiri!!! **refer cerita bengang yang haritu**

Saturday, November 23, 2013

Kahwin

Semenjak-dua-tiga-menjak ni aku agak "sakit jiwa" dengan iklan radio pasal sorang makcik yg slamber suka hati perli anak sedara dia pasal hal kawen. Antara isi iklan tu adelah, 

Makcik: adik kamu sudah, kamu bile lagi?
Anak sedara dia: sibuk. Takde masa nak urus hal2 kawen.
Makcik: *terus promo pameran pengantin apa ntah*
Anak sedara dia: *tetiba suh carikan calon*
Makcik: cantik2 camni pun takde calon?

Aku rasa terganggu sebab:
1. Memang kalo nak kawen ni kene pegi pameran kawen utk survey2 benda2 berkaitan majlis ke?
2. Kita semua sedia maklum pameran tu semua akan sediakan pakej RM10k ke atas sekali harung termasuk catering+pelamin+jurukamera. Aku jenis tak minat semua2 ni.
3. Kena perli sebab cantik2 masih takde calon. Mcm, ko dah kenape, makcik? 

Entah. Memang umo aku makin menaik. Bukan takde hati nak kawen, tapi bile pikir masalah sendiri, pastu pulak prosedur nak selesaikan masalah tu. Maklum la Malaysia, kannnn...

Masalah utama aku adelah pasal ada Indon penah gune identiti aku... Abang aku cakap dulu dalam sijil nikah dia, dia guna nama asal dia macam dalam passport... Tapiiii leh caya kerrrr... Dulu ye la kot ada salinan mykad aku je. Mana tau lepas tu terus dapat mykad betul? Dah dapat mykad betul, tetibe kang nak daftar kawen atas nama aku pulak? Huihhh gile baq anggg... Dah la lepas rampas salinan haritu, takde plak aku tengok minah Indon tu kene tangkap...

Tapi mungkin takde kot sebab tadi bff aku mesej bagitau dier dah selesaikan hal daftar untuk kursus kawen. Takde masalah. Mungkin sekali la takde apape masalah. Tapi dorang ni ade buat semakan ke? Haa tu kita tak pasti. Jadi, aku anggap takde apape la kot.

Hehe gile kan? Orang lain sebaya2 aku dengan bff tu siap dah beranak pinak bagai, aku dengan dia baru terhegeh2 nak daftar kursus kawen. Bff aku tu takpe la kot dah yakin sangat nak kawen taon depan... Aku? Haha.

Alaa tapi kalo aku dah nikah, bukan kat Malaysia pun, ade ke orang peduli?? Nak pulak kitorang ni "long distance relationship". Motif aku join kursus kawen ni pun untuk daftar dalam Malaysia je. Supaya nanti kalo terbukak pintu hati ni nak daftar dalam Malaysia, dan rajin nak bayar denda, boleh la ada sijil dalam Malaysia. Dengar2 denda dekat RM3k kan? Buat duit sungguh!

Tapi tak kisah la, sebab kitorang memangggg jauh... Jumpa? Facetime sudah... Ada rezeki, pegi berbulan madu luar Malaysia. Takde la banyak songeh sangat. Lagipun aku bukan artis nak main sorok2 macam Wawa Zainal tu. Cuma aku tak minat nak kongsi hal peribadi aku. Kat blog ni okey kot? Biar orang baca dan tertanya2. Mesti sape2 yang baca ni tengah musyikil kan yang aku ni sebenarnya camne? Haha. Malas la nak jawap. Rasa nak tahu, meh la tanya terus. Tapi maaf la kalo saya takde mood nak jawap soalan anda...

Bab daftar dalam Malaysia ni, sebenarnya kawan satu tempat keje dengan bff aku pun ade masalah macam aku jugak. Haha. Bukan aku sorang2 je la yang runsing pasal hal2 camni... Kawan dia lagi best. Nama dah ada dua. IC ada dua. Pernah kawen koboi je orang cakap (Apa la bagi gelaran koboi? Padahal cukup je ikut syarak, ikut Islam, cuma tak ikut BUDAYA MELAYU je, family semua tau, takde masalah) takde cincin kawen, takde hantaran. Memang sempoi abes. Pastu plak bila terbergaduh ngan suami, siap bakar sijil nikah luar Malaysia tu. Skang anak dah tiga orang. Tapi takde dokumen pengesahan dah nikah. 

Senasib la daftar kursus kawen sebab nak betulkan keadaan. Dia mungkin sebab tanak orang salah paham. Aku? Orang salah paham pun takpe. Takde hal. Aku kat sini, dia kat sana. Pandai2 la urus. Ermm... Anak? Aku tengok kawan2 opis yang ngandung, pastu beranak, aku rasa, aku tak sedia lagi. Lagipun dah janji... Kalau aku mengandung, kena duduk dengan dia. Berhenti kerja, tukar warganegara. 

Aku rasa, aku tak sedia lagi untuk benda sebesar tu. Kalo tukar warganegara, ape motif aku nak amik kursus kawen ni? Saja suka2? Ikut trend? Sebab tanak kene cekup kalo bercuti sama2 dalam Malaysia? Ahaha. Cuba la teka.

Apa status aku? Entah. Tapi aku bahagia je camni. Serius tak kacau hidup sesiapa.  Majlis? Nanti la. Ada rezeki, kalo ingat, mungkin la akan dibuat. Hari dah ada. Sabtu atau ahad. Tarikh je belum ada. Hehe. Mungkin kalo nak jemput ramai2, suruh Incik Jep je la buat. Aku ikut kepala aku la. Majlis utk sedara-mara terdekat dgn bff je. Private party. Memang takyah susah2 la kot tunggu jemputan aku dalam Penang ni la kot. 

Ntah apesal aku tetiba jadi agak skeptikal bab2 majlis kawen ni semua sebab aku rasa semua tu bazir je. Padahal motif dia nak war2kan perkahwinan dan ada la makan2 sikit... Ini nak kene outdoor photography la, sanding la, tangkap gambar la, berinai. Fuh, macam bukan aku je nak lalui benda remeh-temeh camni. Baik kumpul family semua lepak ramai2 dalam restoran. Makan besar. Cukup. 

Hurmm... Bila aku nak buat camni? Haha. Nanti la. Bila2 senang. Meh la sama2 tolong pikir kat aku ni ha. Hehe.

Thursday, November 21, 2013

Bengang

Eeee marah btol ngan satu bank ni... RHB Bank... Dorg punye agent kalini spesis kurang ajar gile. 

Aku tau dorg ni agent sbb tak bagitau pon dorg dari cawangan mana... Masalahnye memang kurang ajar gile. Dalam opis aku yg jawap call dier pun cakap yg call tu garang gile. 

Actually memang aku ade pinjam ngan RHB ni... Tapi sikit je la. Dalam RM3k sebab nak cover bayaran geran rumah. Yep, yep dah dapat rumah sendiri... InsyaAllah taon depan aku pindah kuar dari rumah abang aku... Rumah dah ada, dalam pembinaan... OC je lom dapat lagi...

Aku stop bayar skejap dalam 2 bulan camtu sebab ada kes. Aku pinjam byk yg aku tulis tu je, tapi tetiba ada 2 akaun. So, peguam feveret aku da pon antar surat kat bank, dengan beberapa org perseorangan pasal ni. Bank tu paham je.

Yang tak paham bahase adelah agent dorang. Merepek lebih. Kalo betul la bank yang cari aku, apehal bank tu cawangan Bayan Baru siap call aku minggu lepas tanya nak tambah loan ke tak... 

Nampak tak ketidak-sepakatan di situ? Agak2 la nak mengamuk pon. Aku plak pesen takde mood nak gaduh, lepak je la. Antara iyekan atau tidak je la. Tapi bengang la jugak. Dah la garang nak mati. 

Kes aku tu? Jadi kes polis dah. Aku ingat dah abes kes duplicate ic aku tu... Taon 2011 dulu kot. Skang ni dia buat balik.

Harus la mak mengamok nyahhh!!!

Tuesday, November 12, 2013

Chef Wannabe

Bile facetime ngan dier, mesti time dia bz tengah masak la hape. Waktu sini pukul 4.36 pagi kot, sana pukul 8.36 malam. Aku ngantuk2 sebenarnye mase tu... Tapi layankan je la. Rindu punye pasal. Hihihi...


Tajuk masakan adelah "masakan thai". Ntah ape yang Thai pun aku tatau la. Sebab aku nampak dia letak pes kari. Kari Thai la kot. Heee... Nampaknye kalo aku tak reti masak pun okey kot... 

Kikiki... Tu je nak update. Huahuahua. Tengs sebab buang masa baca. Takde resepi pon. 

Thursday, November 7, 2013

Movember

Ape tu "Movember"?

Hah. Pandai la google sendiri. Haha... Takde lahh... Movember ni macam charity la jugak, tapi lebih pade lelaki utk raise awareness regarding prostat cancer or other male cancer...

Movember adelah gabungan perkataan antara "moustache" dan "november". Its kind of cute sebab sepanjang november kite boleh tengok lelaki macho yang aware pasal charity ni simpan misai...

Comel gila hokey tengok orang tak pernah ada misai tetiba ada misai. Contohnye Incik Jep. Hahaha... 


Nampak tak misai? Nampak tak? Nampak tak?? Haha....

Abaikan kelebaran muka beliau yang makin melebar, and jangan tanya aku camne facetime kalini boleh nampak muka dia je penuh screen sampai muka aku pun tak nampak dalam ni...

Aku penah request nak tengok camne rupe dier kalo bermisai... Aku bajet ala2 Aizat Amdan laa kan... Hahaha... Tapi harini memang bertuah la sbb dia confess dia join awareness campaign ni dan akan simpan misai utk sebulan.

Well, harini baru 7th November...

Kita tunggu sampai 30th November nanti, apakah yang bakal terjadi... Adakah dia masih sweet macam Aizat Amdan atau dah bertukar jadi camni???

Credit to epicmoustacheblog.blogspot.com

Hahahahaha... Larikkkk...!!!!!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...