Saturday, October 26, 2013

Wedding Dress

Memang awesome gile kawan aku, Dr. Emyliana Su'aif punye wedding dinner dress... Its totally simple yet gorgeous :)


In love with her dress. Kalo lepas ni dia ada event apape pun macam tak rugi je ade dress ni. 

Aku tanye dier, takde bende2 lain yg sarat2 atas kepala tu ke utk match dengan dress ni? Dia cakap no, ini je. Simple as that. I was like whoaaa... 

So later for my wedding reception, I'm definitely going for dress like this! No hanky panky swarovski, manik, liplap patches, and whatnots.

Aww... Anyway, congrats, darls :)

Sunday, October 20, 2013

3 Cerita

Malas nak up 3 entry asing2. Letak je la satu terus sekali. Lagipun macam la ade orang nak baca sangat blog syiok sendiri ni. Haha.

Cerita 1

Dulu orang cakap "hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, baiklah di negeri sendiri" sebab apape pun dahulukan tanah asal usul takde la nanti orang tuduh lupa daratan bila berjaya di tempat orang.

Sekarang dah terbalik pula, "hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, baiklah di negeri orang" sebabnya? Menteri kata, tak suka negara ni, boleh keluar. Nak buat macam mana, ketentuan. Hehe.


Cerita 2

Ada orang cakap, sementara bujang ni baiklah hadir kenduri kawan2 or sedara-mara yang bertunang (kalo dijemput) atau kenduri kahwin dorang buat meriahkan majlis. Takut nanti kemudian2 bila giliran kita pula orang tak sudi datang.

Maka dikesempatan ini saya ingin memohon maaf kepada kawan2 yang susah payah jemput rsvp kenduri kat fesbuk, tapi saya tak hadir... Tahniah buat kalian, harap bahagia hingga ke akhir hayat :)

Sebab? Hurmm... Masalah cuaca ni. Jarak semua bukan penghalang... Tapi bila cuaca hujan je, hujung minggu lagi, memang saya sibuk. Kalo dah kaki tido tu, letak bom kat sebelah pun tak sedar dah. Baca yaasin atau laung azan tepi telinga je untuk nak pastikan saya ni hidup lagi ke atau dah arwah. Huhu.

Tapi takpe. Datang tak datang majlis saya nanti, saya tak kecik hati pun. Mungkin sebab, belum tentu saya nak buat majlis dengan menjemput rakan2. Mungkin yang paaaaaaaling rapat je la dijemput. Mungkin juga takde majlis. 

Dah takde majlis, nak jemput apa ye tak?


Cerita 3

Semenjak harga minyak naik ni, malas gila nak isi minyak. Sampai indicator tunjuk 0km utk minyak pun boleh buat tak tahu je drive. Paling jauh pegi dengan 0km minyak, lepas paras bar merah tu adalah +/-25km. 

Dari jalan dalam bandar Kuala Kangsar, exit ke highway, sampai ke R&R Behrang. Siap sempat take over lori lagi tengah highway tu. Memang la dalam tank tu masih ade petrol... Tapi berapa jauh la sangat boleh pegi. Cuma boleh lepas sampai lebih 25km, terkejut la jugak rasanya.

Baru tau, kereta sendiri ni kadang2 tak payah isi petrol sangat pun. Dengan gas dalam tank pun boleh pegi jauh jugak. Tapi tak berani la buat keje gila tanak stop kat Behrang tu. Hehe.

Oh ye, ford fiesta s adalah bukan kereta hybrid. 


Cukup la 3 cerita. Esok kalo ada cerita lain, saya sambung. Sekarang ni nak sambung tido. Hujan. Mengantuk ni walaupun tadi dah tido dekat 12 jam...

Tengok la kalo rajin, saye up entry berkisar tentang rumah, prosedur yg patut semorang tahu...

Monday, October 14, 2013

Kasut

Lama tak post kat sini kan? 

So harini aku nak cerita pasal kasut. Takk bukan aku beli kasut baru pun, cuma kasut. Mesti hujung2 korang tak sangka kasut pun boleh jadi satu entry.

Kita specific skop sikit mengenai saiz kasut. Dalam dunia ni macam2 nombor digambarkan mengenai saiz kasut. Secara umumnya orang tahu, saiz 4 tu kecik, saiz 8 tu besar.

Adakah perlu dalam satu situasi kat kedai kasut, saiz 8 dah abes, yang tinggal cuma saiz 4, adakah kita perlu pasrah amik jugak2 saiz 4 tu? 

Apakah kita perlu akur cakap pekedai tu bila kita cakap tak muat la saiz 4, nak jugak saiz 8... Tapi pekedai tu marah kita balik sebab tak cukup usaha. Kita takleh mintak saiz bersesuaian, meh?

Adakah kita nak paksa diri pakai jugak saiz 4 tu walaupun dah tau, separuh saiz a.k.a tak muat? Bila dah paksa, apa impak mental dan fizikal kita yg biasa pakai kasut saiz 8, tetiba kene pakai saiz 4? 

Okey sekarang, kita tukar kasut tu dengan usaha. Bukan hape, tadi aku terbaca status kawan2 yang aku tak amik pusing dia punya political view, tapi dia bising pasal ada orang tanak cuba alternatif lain nak tingkatkan ekonomi sendiri memandangkan harga barang dah naik. Dia kata tak cukup usaha dan banyak alasan.

Bagi aku simple. Aku up status saiz kasut. Mungkin bagi dia, cara dia join something MLM tu membantu tingkatkan pendapatan dia. Tu rezeki dia. Ada orang lain pulak dah kene tiau kaw2 dengan MLM sampai trauma, cuba2 berniaga sendiri, tapi masih tak berjaya sebab banyak persaingan mungkin, tapi kita tak boleh judge dia tak cukup usaha.

Ada setengah orang pulak juggling 3-4 keje part time selain keje utama. Pun masih belum berjaya ke tahap yang dia anggap berjaya, adakah kita boleh judge dia tak cukup usaha? 

Ada setengah orang dok lepak je tapi consider berjaya sebab dah ada apa yang orang berusaha berhempas pulas tu dambakan. Camne citer lak tu?

So, usaha = berjaya adalah subjektif. Kita takleh judge orang sangat kalo kita rasa kita dah berjaya, tapi orang yg kita judge tu lom sampai ke tahap macam kita, maybe kita dah banyak duit, so kita expect kejayaan dia diukur dengan banyak duit sama ngan kita. Salah woi konsep tuuu... Tapi nak relate berjaya dengan rezeki tu boleh la kot, sebab kalo tak berjaya, takde rezeki kan orang panggil? Aku terbaca blog greenapple tu. Bab rezeki. Aku malas nak cari link, korang cari la sendiri.

Rezeki ni kadang2 bukan dalam bentuk duit. Aku mengaku, dulu aku macam dia jugak innocent, asal rezeki je pikir duit. Tapi rezeki ni datang dalam macam2 cara. Mungkin jugak orang yang berusaha juggling 3-4 keje part time tu, rezeki dia bukan dalam bentuk duit simpanan, tapi dalam bentuk dia kenal ramai contact. Mungkin nanti dia nak buat apape, nak recommend apape, senang. Networking orang panggil.

Berbalik kepada pekedai marah cakap kita tak cukup usaha bila dah cuba pakai saiz 4, tapi bising tak muat maka nak saiz 8 jugak. Itu yang aku nak highlight. Bising a.k.a komplen. Kita komplen utk keselesaan kita, watpe terseksa jiwa dan raga nak pakai saiz 4 jugak sedangkan kita BOLEH request option utk dia call-in stock size 8? Adakah kita perlu jadi pak turut dan dinafikan hak?

Kita takleh blah pegi kedai lain saje, meh? 

Haha. See? Banyak related antara cerita tentang kasut dengan kehidupan kita. Dari kasut kita boleh huraikan tentang usaha, berjaya dan rezeki. 

Renung2kan dan selamat hari raya Aidiladha.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...