Friday, September 28, 2012

Gembira :')

Incik Jep citer pasal audition Voice of UK tu... Dier lepaaaaassss...

Hepi btol orang tu akhirnye dapat masuk tv. Walaupon aku suke merapu tanye muat ke nak masuk dlm tv lebey2 lagi yang flat screen tu? Haha...

Dari hobi, ke part time suka2, sekarang nampaknye makin serious... Tapi suara dia memang sedap pun. Nyanyi maupun cakap... Sama je best. Rupa pun ada. Kalo tak, takkan la aku boleh ketagih facetime selalu... Slalu nyanyi kat aku. Sweet kan? Lagi2 lagu Anuar Zain... Terus aku pun melting + tertido. Hehe.

Eh, dia hak milik peribadi aku sorang. Dah femes baru aku bagi share ramai2. Tapi hati dia tu tetap hak milik eksklusif aku je. Hehe.

Cuaca Tak Menentu

Sejak balik dari bercuti kat Sabah aritu, dalam 2-3 hari ni asik berhujan pegi keje, pastu lak rasenye opis tu baru service air-cond, sudahnye harini aku tumbang jua kat umah...

Keta nanti next month awal bulan baru kuar... Tapi ade keta pun harap la aku nak pegi keje naik keta... Jem sana sini, pastu driver tah apape sana sini sampai aku letak status fb sebelum ni, suh dorg jangan bawak masalah umah tangga ngan pejabat ke atas jalan raya... Nasib la sape kne hon ngan aku aritu... Beli keta mahal2 tapi tak reti bagi signal. Takkan keta mahal signal rosak pastu biar 2-3 hari kan???

Tak larat gile ni... Tapi bosan lak... Harini aku mc pasal sakit kepala tahap dewa. Tadi bawak moto pon terhuyung-hayang... Last2 pusing balik umah je... Ni pun tak abes pening lagi...

Eh, belek2 blog aku, kebanyakkan bende aku post pasal Incik Jep antar ke apa kan kebanyakkan dalam english kan? Haha... Sebenarnye kitorang ni kalo cakap melayu, dia mesti nak cakap jawa ngan aku... Mana la aku nak paham... Tak pun cakap melayu, confirm bahasa klasik yang keluar... Sebab kami berdua suka dialog2 cerita P.Ramlee... Eheheh...

Tapi ada la jugak cakap melayu nye... Cuma kdg2 lebih senang ckp english je kot... Ape pun msg memang kebanyakkan english... Takpe la at least aku leh improve english aku kan? Takde ah jadi oh my english nnt...

Attach kat bawah tu, gamba feveret dalam laut di Pulau Sapi, Sabah :)

Gamba ngan Kak Syima ni... Dan mengundang jeles yang amat sangat dari Incik Jep sebab haritu dia bercuti tak dapat tangkap gamba bawah air... Aku siap ade gambar dalam laut... Padahal iPhone sama spesis je... Dier takde waterproof casing sape suruh kan?? Aku ni pun tumpang casing compact camera... Janji ade gambar dengan anak2 ikan... Eh?

Dah la, nak sambung rehat. Nanti nak pegi klinik lak... Hurmmm...

Wednesday, September 19, 2012

Wordless Wednesday #14

Please dont worry too much about us :)

Cuba Sedaya Upaya

Aku tak paham kenapa....

Dalam banyak2 manusia yang aku kenal, sejak aku mule serious dengan Incik Jep, mesti tunang orang yang hegeh2 contact aku balik tetibe cam nak konon mesra macam dulu... Gila apa??

Pulak tu yang sibuk-menyibuk kacau tu kan, ada yang pernah putus tunang sebab over mesra dengan kawan2 pompuan... Aku tau la limit nak berkawan camne... Perlu ke nak kene whatsapp hari2 tanya khabar la apa... Baik ko pegi mesej ngan tunang kau je... Sejuk gak hati dia... Alangkan aku ngan Incik Jep pon mesej sekali sekala je... Sejak2 busy ni, facetime pon jarang...

Tapi lahhh seriously aku tak paham manusia camni... Yang follow aku kat mana2 acc pon ada... Cam sial jugak rasanya... Korang dah tunang, jage la hati tunang korang. Aku pon dah ade orang lain. Pening tau tak pening...

Aku plak cam gigih elakkan diri dari dorang, tak balas mesej semua... Sendiri mau ingat la kenapa aku jauhkan diri... Tolong blaja jaga hati pompuan bakal jadi milik korang. Dia letak hantaran mahal2 tau plak korang bising kan???

Aku personally tak larat dah la kena serang dengan awek/tunang/bini orang walaupun sebenarnye aku tak hegeh langsung dengan laki dorang... Jage ah sama laki korang elok2... Aku wat tak tahu pon hegeh lagi kenapa? Nak kena siku??

Sunday, September 16, 2012

Sweet

Suka gila caption ni. Sweet gile rasenye. Oh terharuuuu ;-)

IOS vs Android

Sejak iPhone 5 launching semalam, meriah newsfeed aku dok sembang pasal ios6 vs android... Paling takleh blah yang kencang sembang tu pengguna Nokia ngan Blackberry plak tu... Haih apa la masalah dorang...

Haha... Aku lak sebagai pengguna iPhone yang baru (new user dan gune iPhone 4s yg dicanang2kan sebagai 1 kerugian amik dalam jangke sebulan sebelum iPhone 5 launching tu)... Aku rase ok je gune iPhone ni... Bukan nak bias ke apa... Tapi kalo dah majoriti orang yang korang kene contact atau beriye2 nak contact selalu adelah pengguna iPhone, maka takde la masalah sangat gune iPhone...

Aku penah gune jugak android... Setahun lebih... HTC Wildfire... Selain saiz kiut, tapi memory dalaman kecik... Tiap kali pas browse website ke facebook ke kalo ko jenis suka guna macam2 application, baik guna android jenis latest laa kan... Yang internal storage besar, so tak la phone cepat hang ke apa... Anyway, best jugak pakai android ni, tapi sebab aku guna HTC Wildfire tu, aku sikit annoyed bila tetibe je auto update, pastu update benda aku tak suka... Tien Viet apa ntah, Vietnam punya keyboard ke apa... Aku bukan warga Vietnam pon =..="

Lepas tu plak satu bende Android yang aku tak berapa gemor sangat ni... Pasal Skype, LINE, Viber, Whatsapp... Mungkin sebab android aku ketinggalan sket kot, so feeling nak guna benda ni semua rasa macam nak hempas2 je phone... Pulak tu kan guna line provider sendiri kan... Kita yang kat Penang guna Digi kemain la cemerlang, tapi pengguna Digi kat Kuala Selangor misalnye line ada takde je... Semangat nak hempas phone untuk melajukan connection untuk free call masih lagi tinggi masa tu maka kalo urgent sangat terus je call guna cara biasa2. Pegi mampus la dengan free call macam Viber tu semua... Kawasan takde 3G, memang pemusnah harapan.

Masa tu baru ku akui pengguna smartphone ni spesis kaya2 belaka... Mana taknya... Masa guna android, kekaseh hati nun jauh di UK, aku kat sini tunggu je skype... Tapi bile rindu tahap gaban plus bosan tak tentu hala maka aku mengambil tindakan nekad untuk call je terus beliau di sana.

Bukan tak penah bil telepon aku mencecah RM300 mengalahkan pegawai tinggi dalam opis yang sentiasa perlu sibuk call kejar2 client.

Tapi sejak gune iPhone ni, bil aku dah jadi macam apa yang pakej Digi bagi untuk pengguna iPhone. Maklum la kebanyakkan masa aku cilok wifi jiran tetangga secara percuma atau just guna Penang Free Wifi. Negeri2 lain, sile la contohi kerajaan Penang dalam menyediakan free wifi untuk rakyat jelata.

Mesti korang tengah pikir, beli phone mahal2, tapi online gune wifi je? Haha... Yelah, sebab setengah kawasan bukan ada 3G connection... Sementara nak cari signal even yang paling hampeh iaitu Edge pon boleh drainage battery power tau tak...

Plus korang kene pikir positif sket, phone2 camni yang macam aku guna masih lagi ios 5.1.1 ni cuma boleh wat facetime guna wifi je ni sebenarnya support syarikat penyedia wifi macam TM, P1, etc (sebab aku tak ingat nama haha). Support untuk dorang dapat lebih customer dan menjadikan satu Malaysia ni kalo boleh ada wifi dan boleh access di mana2 saje macam kat Singapore, UK, dan Australia... Paling gempak macam kat Jepun ngan Korea laa...

Masa launching iPhone 5 yang gune ios6 pon ade statement cakap wifi connection lagi bagus dari connection yang provided phone sediakan... So sebenarnye aku kurang setuju gak ngan ios6 ni sebab dorang cakap under ios6, facetime boleh access via provider phone je dan takyah susah2 cari wifi lagi dah... Sebab phone provider punye signal kan bukan semua tempat 100% cemerlang macam dalam Pulau Pinang ni... Even dalam pulau ni pun, signal tah apape je kat area Balik Pulau tu...

Ntah apa ntah pendirian aku bab vs ni. Nak compare hardware memang aku tak reti... Tapi nak compare bil telepon, memang aku prefer iPhone lagi sebab kebanyakkan yang aku perlu contact dan selalu contact adalah pengguna iPhone. Biasalah, iMessage kan free je. Hahaha...

Gambar di bawah, HTC Wildfire aku dengan kotak iPhone. Aku takleh nak tangkap gamba iPhone lak... Haha... Leh google je kat internet, bersepah gambar iPhone 4s kaler putih...

Friday, September 14, 2012

Permanent

Aku nk cerita ni sejak Selasa aritu lagi dah... Takpe lah cerita je pada hari Jumaat yang mulia ni :-)

Rasenye makan 2 minggu jugak la "sesi renew contract" budak2 TeSSDE dalam opis ni... Sebab nama aku pon dipanggil hari Selasa aritu je... Tu pon mase aku kalut nk p toilet... Gelabah kan time tu la nk pegi toilet bagai...

Aku nervous sebenarnya sebab supervisor aku cakap kalo ade sesape tanye perihal contract aku akan sign nanti, jangan cerita sangat... Masalahnyeeee... Ade ke orang nak amik tau?? Haha... Kan orang tak suke sangat aku kat situ... Tapi... Ade aku kesah??? Sebab strict aku tetap strict macam dulu. Salah tetap salah. Tak suka is tak suka. Lantak la kau boleh terima ke tak. And I am PERFECTIONIST.

Dah la HR panggil lepas supervisor cakap cemtu... Lagi la cuak... Kot laa ape jadik kan... Pastu aku pikir pasal cuti ni ha... Dah plan dah nak apply awal2 untuk November nanti kalo la kata contract tukar jadi associate. Gaji hari tu... Kalo cuti, maknanya cuti tanpa gaji... November kan plan nak berjimba dengan Kak Syima eh Zatul lagi... Hehe...

Dengan rupe blank gile aku masuk bilik Miss HR tu... Aku baca surat tu dengan takde perasaan... Bajet associate dah la ni... Tau baca kosong camne? Pesen sekali pandang je... Sambil dia explain gaji aku jadi camni2, contract sama macam sebelum ni... Eh? Sama macam sebelum ni? Tetiba aku terkesima jap dengan perkataan "from E1 to E2"...

Baru aku cam sedar balik... Ada bila tah aku baca E2 permanent... Takkan E2 dah ubah jadi extendable contract kot... So dia macam tau2 je aku nak tanya apa, dia confirm kat aku yg tu permanent...

Wuaaahhh... Hepi gila aku... Memang aim permanent pun sebab Labour Act cover pekerja permanent dalam Malaysia ni... Haha... Suka makcik... Hepi dan bersyukur sangat :-)

Tapi tu la kan... Sebab aku macam malas je nak tunggu Incik Jep balik keje kat Malaysia lagi 2 tahun... So, aku tanya la kalo nak berenti, kene buat apa... Dia bagitau kena bagi notis sebulan sebelum berenti... Dia tanya kenapa nak berenti, dapat keje lain ke??? Dengan confident nya aku cakap nak kawen, tunang aku skang keje kat UK. Tunang la sangat... Tanak bertunang pon kitorang ni nnt :)

Sambil gelak2 dia cakap, takpayah berenti la. Company ni kan deal dengan company international... Nanti dia propose cari project kat UK pulak maka boleh la nak hantar aku ke sana...

Pasal US pun ade dier inform juge, dorang request macam sorang je ke sana... Maka, patut dia hantar IT person je ke sana. Takpe. Aku tak kisah pun... Dapat berita sambung sebangai permanent staff pun dah cukup buat aku rasa bahagia. Alhamdulillah.

Kalau lah yang benci bagai nak rak siap block aku kat fb ni tahu kan, mesti bertambah2 sakit jiwa kan nak hadap aku nanti... Hehe...

**update: gambar offer letter :-)

Thursday, September 13, 2012

:(

Percubaan face-time yg gagal... Dier dah kat dlm flight kottt... Pe la sengal aku ni kan?

Wednesday, September 12, 2012

Wordless Wednesday #13

Just realize this.

Monday, September 10, 2012

Block Orang

Aku baru tau aku kne block dengan budak2 tu... See? Macam la aku hadap sangat nak stalk dorang... Takde maknanye nak tengok profile dorang. Baik aku stalk profile buah hati kesayangan jantung jiwa raga intan payung permata hati sayang...

Ada sesapa boleh bagitau aku camne nak untag nama dari gamba dorang tag kat profile dorang selain aku pun kne block dorang?? Malas nak memanjangkan list nama orang kne block ni... Unfriend dah buat dah. Ingatkan lepas unfriend takde la semak dengan notification merapu merapan. Apa motif aku kne block pun aku tatau. Tapi tak heran pun. Mcm la aku hegeh ngan orang camtu.

Da la rimas aku tengok dorang main komen banyak2 kat situ... Penuh notifications aku... Padahal bukan takleh chat je... Semak la hoi...

Sunday, September 9, 2012

Karaoke Sampai Lebam

Ni agenda terkejut tergempar untuk aku yang tak pasal2 je ade dlm tentative mase kat KL ni...

Actually meet up dengan membe time study Incik Jep yang dah lama jugak la balik Malaysia ni... So Jackson ni blanje karaoke kat RedBox memandangkan nak Incik Jep ade inform bawak aku same. Haha. Mula2 je address aku as friend... Mase citer experience dier ngan John kat Bangkok, dan2 la tukar addressing aku pegi ke girlfriend. Wahahaha...

Anyway, ni pon kind of first time aku dengar Incik Jep menyanyi live selain aku kne paksa menyanyi lagu2 Dato' Siti... Suara dia best gile sebenarnya... Kena key tinggi aku rasa takyah pakai microphone pon org2 kat luar room tu boleh berenti nyanyi bila dengar suara dia tarik key tinggi...

Paling aku suka bila dia pilih lagu2 Anuar Zain. Suara lebih kurang kot. Terkesima sampai langsung lupa nak rekod. Terus rasa macam tengah dating dengan Anuar Zain.

Takleh blah btol. Haha.

Saturday, September 8, 2012

Plan Hancur

Sebenarnya kalo kita bersendirian, ada transport dan kalo orang yang follow kita tu takde agenda, boleh je kita realisasikan plan kita tu.

Malangnya orang yang aku follow ni pun banyakla sangat agenda dia... But at least aku dah hilang nervous jumpa adik beradik dia ngan mak dia... Dengan adik2 dia aku dapat nama panggilan baru coz nama aku yang org biasa panggil dah fully occupied by adik2 dia... Aku juge bleh ngamho ngan adik2 dia... Haha...

Cuma time salam nak balik ngan mak dia tu... Aku je salam mcm loose sikit. Tak confident ngan takut kot. Tapi mak dia salam semacam erat dia, siap grip tangan 2-3 kali...

Apakah maknanya?? Huhu...

Wednesday, September 5, 2012

Wordless Wednesday #12

Edited :3

Monday, September 3, 2012

Nervous

Haritu cakap phone pun nervous. Nanti nak jumpe depan2. Isk... Aku ni da lama takde mak ni... Kang ade lak takleh kawal emosi kalo mak dier buat aku rase mcm teringat kat arwah...

Bukan tak pernah mengalir air mata ni bila mak kawan2 layan aku baik sangat macam anak dorang sendiri... Oh ye. Aku juge ade ramai kuarge angkat. Semua sebab dorang cakap aku sweet.

Ehehe... Sweet? Biasalah... Hati bersih kan... Budak2 kecik pun suka aku walaupun budak2 tu sebelum ni takut dengan orang selain parents dorang. Hihi...

Tapi bila pikir2 balik... Dah bersedia ke aku ni??

Orang lain bile citer bab nikah kawen, lebih2 lagi yang plan nak kawen ngan kekasih hati ni kemain hepi nya... Kemain galak lagi kan...

Tapi aku jadi blank. Ngan takut. Aku pun tak pasti apa yang aku takut... Mungkin jugak aku takut hati berubah kot... Hurmmm...

Atau aku takut, sama ada aku atau dia tak boleh buat masing2 hepi macam sekarang. Sekarang ye lah hepi. Semoga panjang la hendaknye jodoh kitorang ni...

Sunday, September 2, 2012

Cendol

Panas2 gini makan cendol yang sedap berais begini......

Pehhhhh... Nikmatnya duniaaaa....

Layanzzzz :-)

Lokasi: open house Koperasi Tunas Muda Berhad depan balai raya.

Buang Kawan

Peh peh pehhh... Bunyi macam kejam kan buang2 kawan ni... Lepas dah berapa lama dan juga ada yang dah face to face dengan aku serta menyatakan kerisauan dorang mengenai cakap2 belakang yang dia dengar pasal aku, padahal sepanjang dia bekerjasama dengan aku, nampak aku ok dan fokus pada kerja, langsung kontra dengan berita yang disampaikan, cuma aku extra teliti saje, mungkin tu buat orang kurang senang sikit.

Aku akui aku ada sikit sifat perfectionist, tapi aku cuba nak adapt dengan keadaan orang lain sebab mungkin dorang susah nak terima... Cuma perfectionist aku tak la sedahsyat orang yang pernah aku kenal... Cuba kalo dorang kenal dengan orang tu... Takyah tunggu setahun keje, baru 3 jam keje dah rasa nak berenti. Serious. Bukan aku tak biasa tengok orang datang keje dengan dia tak sampai 5 jam dah kena pecat...

Ambil masa ok nak fikir. Sebab aku tak pernah la plak terfikir sampai camni kan perangai manusia... Ish ish ishhh...

Apa pun bende yang jadi memang aku expect dah pun, cuma tak expect boleh jadi sampai tahap nak hasut2 orang semua. Lepas tu ada pulak yang mengaku kata aku fikir dia yang hasut orang. Eh, kantoikan diri sendiri nampak?

Personally aku tak pernah peduli pun apa orang nak kata pasal aku sebab apa yang aku dapat, sapa yang boleh ambil tindakan kat aku cuma superior aku je... Yang mana agak2 sama taraf ni, sori lah aku takde masa nak perasan apa korang buat... Janji keje siap, boleh balik awal, nikmati hidup tanpa stress. Orang risau kena darah tinggi sebab kerja, alhamdulillah aku tak.

Sebab sejak zaman study, aku dah terbiasa sorang2, takde "geng", dan aku suka hati mix around, tanpe perlu memikirkan perlu jaga hati sapa2 sebab bila tak suka, tak suka je. Takyah jadi hipokrit semata2 nak puaskan hati semorang.

Kawan2 datang dan pergi. Kena terima tu. Yang pergi sebab kena buang, nasib lah. Tak jejas penghidupan pun sebab populasi manusia dalam dunia ni banyak lagi, berbillion2. Melainkan kalo ramai dah pupus mungkin akan difikirkan kemungkinan nak berkawan balik dengan dorang.

Tapi dorang pun pilih untuk taknak kawan dengan aku. At least ok la dah ambil langkah awal unfriend aku sebelum aku unfriend dorang. Kurang sikit kerja aku nak click unfriend kat fesbuk tu. Mungkin sedar diri kot dier adalah talam dua muka yang dimaksudkan. Ehehehh... Aku tak mention nama... Tapi kalo dia baca ni, mesti mendidih2 dalam hati terasa dan sentap sebab dia buat benda2 yang aku cakap ni... Kalo tak buat, kenapa terasa kan? Hehehe...

Dan kat sini juga, walaupon ada yang tak pernah cari pasal dengan aku, tapi sorry juga, sebab korang se opis maka aku terpaksa juga unfriend. Cukup la terkena dengan talam dua muka yang tak dijangka. Takyah susah2 request friend ok, memang aku takkan approve. Melainkan kau sedara-mara aku je aku approve. Cuba la jadi sedara-mara aku. Kami semua keturunan perfectionist. Orang macam dorang tu mana la boleh nak tahan kan??

Saturday, September 1, 2012

Tak Puas Hati

John yang ikut Incik Jep bercuti sekali tu cukup tak puas hati dengan aku & Incik Jep. Dekat beratus kali dia cuba korek rahsia dari mana aku dengan Incik Jep kenal.

Aku pun ingat2 lupa cerita sebenar. Kalo nak cerita pun, memang mati hidup balik orang cakap cerita aku rekaan semata2. Sentap2 si John pikir camne kalo2 ada coincident yang membolehkan kitorang berjumpa waktu first time berkenalan. Mana lah tau kot2 ada kem2 kecemerlangan pelajar ke, ko-kurikulum ke apa yang mengakibatkan kitorang boleh kenal...

Incik Jep membesar di KL. Aku membesar di Singapore dengan Penang. Incik Jep dengan aku beza umo 5 tahun. Incik Jep pernah dtg Penang sekali je, tu pun masa umo dia 10 tahun. Kata nak terjumpa lalu kenal, masa tu aku baru 5 tahun dan mungkin juga masih di Singapore. So? How? Nak kata coincident time skolah2 lak, waktu aku darjah 2, dia darjah 6 kot paling logik kalo kata nak jumpa, leh terlibat dalam kem apape ke sebab time tu sama level skolah rendah. Tapi itu semua adalah mustahil... Dia skolah rendah kat Sungai Besi kalo tak silap... Aku plak Sungai Nibong, Penang... Celah mana nak combine apape xtvt??? Darjah 2 ngan darjah 6 kan apa la ada sangkut paut... Darjah 2 mana ada masuk unit beruniform lagi...

Kitorang kenal sejak aku form 1, aku 13 tahun, Incik Jep dah 18 tahun. Masa form1-3 aku full time dlm Penang, dan rasanya Incik Jep takde urusan langsung nak ke Penang. Sebab dia buat diploma civil kat UiTM Shah Alam, langsung takde kene mengena dengan Penang, kena praktikal kat Penang ke apa ke takde sama sekali. Aku plak sejak masuk form 1, arwah dah tak berapa nak bawak jalan2 ke KL apa lagi Shah Alam tu. Memang takde ke mana2 sangat pun.

Korang percaya pasal long last relationship built in via internet?

Aku rasa tu la cerita sebenar, macam yang aku pernah cerita kat sini dan sini. Masa relation kitorang masih lagi adik-beradik berangkat2 nih. Tapi macam dongeng sangat. So tolong la aku nak cari cerita realistic sikit supaya nampak sikit cerita perkenalan kitorang lebih logik dan diterima akal oleh masyarakat setempat.

Penat tau pikir sebab bila cerita benda betul, semua orang tak nak percaya. Semua orang tak puas hati.

Paling orang takleh terima hakikat adalah, sepanjang 14 tahun aku kenal dia...

Gambar di bawah ni adalah kali ke-2 aku berjumpa in person dengan dia. Serious la wey... Betul ni!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...