Monday, December 31, 2012

Last day of 2012

Harini last day 2012.

Esok dah tahun baru.

Macam2 jadi kat aku tahun 2012 ni. Sangat happening dan meriah. Penuh dengan drama, gembira, sedih (tak la sedih sangat sebenarnya), bahagia.

Mostly memang bahagia je rasa 2012 kali ni sebab yang mana pahit2 tu semua aku dah buang jejauh. Aku nak jadik lebih positif untuk 2013 nanti.

Nak recap balik, banyak benda aku dah achieve dalam 2012 ni...

1) dapat lesen keta (bulan feb dulu)
2) bercuti ke cherating dengan kawan2 yang disayangi muah muah (bulan april)
3) tahu, tak bertepuk sebelah tangan (:P)
4) dapat iphone 4s (sblm raya, ehem!)
5) dah jadi permanent staff kat tempat keje...
6)sesi ikat janji tapi takde majlis dengan buah hati sambil berkenalan dengan family masing2 (seminggu raya)
7) bercuti ke sabah juga dengan kawan2 kesayangan muah muah (bulan 9)
8) dapat keta baru (lepas delay2 bulan 10)
9) jadi pengapit wedding Hajar.... Hahahahahahahahahahahahaha
10) buah hati pon da dapat keje tetap, so bertambah2 terase la hubungan jarak jauh antara kitorang...

Untuk 2013....

Plan bercuti ke Bali ngan kak syima lagi. Hehe...

Pastu takde lain dah kot. Mungkin akan cuba selesaikan apa yang tak selesai suatu ketika dahulu... Supaya tenang sket hati orang tak menggelabah cakap kita ni tak setaraf ngan dorang... Btw, ade aku kesahhhhh...

Plan kawen? Kalo panjang umo lah. Aku pun tak pasti aku dapat ke idup sepanjang 2013 nanti... Malas aku nak pikir advance2. Lagipun kitorang jenis go with the flow. Buat masa sekarang aku lagi selesa dengan long distance relationship camni... Tanya aku memang manjang je la aku tak ready nak idup ngan dia... Jauh satu hal, dia kena tanggung aku lak satu hal...

So kesempatan ni aku mintak maaf kepade sesape je yg bace blog ni yg dia rasa aku ade buat salah ke apa... Mintak maaf ye.

Sebab aku pun tak pasti berapa lama lagi aku mampu hidup... Aku kan pelik sikit, dari org menggelabah tolong pikir pasal bile aku nak kawen, aku plak pikir boleh ke aku idup utk setahun lagi nanti... Mati kan sesuatu yang tak dijangka.

InsyaAllah, panjang umo. Itu yg aku harapkan.

Sunday, December 30, 2012

Diari Platun

Blog ni last aku update adelah pade 23/12 haritu... Pastu senyap sunyi sampai la sekarang.

Padahal skang ni dah nak kene tido ni sebab esok keje... Last day keje utk tahun 2012. Pastu cuti, pastu rabu nanti dah kira sebagai keje di tahun baru. Haha.

Pehal tajuk diari platun?

Diari platun ni currently series yang aku boleh layan kat TV tetiap selasa. Sebab sesi ketenteraan dia lebih dari drama cintan-cintun.

Plus last week krismas adelah jatuh pade hari selasa maka citer tu takde pade malam tu. Pastu nanti new year pon jatuh pade hari selasa, maka mesti takde citer tu jugak nanti.

Hewhewhew... Aku adore gile dengan cerita tu sebenarnya...

Rindu gilaks dengan kehidupan zaman kadet yang pade masa kena hell semua2 tu masing2 down je... Tapi bila dah abes fasa camtu, bila sembang2 balik mesti masing2 tergelak2 balik teringat bende bodo2 yang sendiri dah buat semata2 sebab nak selamatkan diri dengan TEAM dari asik la kena denda :)

How sweet it was those days...

Bangun pagi dah kene standby-bed... Pastu baris pagi, check pakaian, pastu kawad or kelas hutan, pastu lunch, pastu lari balik pegi kelas hutan, or ethics, pastu tea time, pastu senaman petang or kelas renang or latihan tempur tanpa senjata, pastu dinner, pastu baris malam serah diri untuk "sesi ketahanan minda" dengan senior. Kira macam "happy hour" sampai pagi.

Tu la rutin 3 bulan pertama yang orang panggil fasa induksi. Masa tu blom start blaja/kuliah ikut course lagi... Dengan takleh outing, 7 hari seminggu takde cuti except ko sakit tahap nak meninggal. Haha. Takde la tahap nak meninggal, tapi boleh tahan laaaaaaa...

Sebab tu la berat aku masa tu dari 69kg, abes je fasa induksi tu berat aku jadi 48kg. Ha kau, memang lepas tu aku memang tak percaya la dengan produk pelansingan badan yang bersepah2 kat fesbuk tu...

So bile layan cerita tu balik, aku memang senyum sorang2 laaa... Teringat kot segala apa yg dorang lalui dalam citer tu memang semua benda tu aku penah lalui masa first year sebagai seorang kadet. Tapi first year je lah. The rest is history :)

Hehe... Tak caya aku penah jadi tentera? Meh jumpa aku tengok IC aku still kat blakang tu ada number tentera aku. Or bleh je korang nak check ngan kementah. Ade je rekod.

Gambar? Ade la dengan budak2 skot aku... Cube cari kat tag selongkar album ke mana... Aku malas nak cari. Heh.

Okey la nak tidur sudah... Malam ni takde orang nak dodoikan aku sebab internet aku da abes quota... :(

Buruk betul suara Incik Jep bila dah abes quota internet. Suara dia jadi ala2 optimus prime. Takpe lah. Memang da ngantuk pon :)

Hehe slamat malam semua.

Sunday, December 23, 2012

Hectic... Err... *part 4*

Nak citer ke part 4? Part 4 rasanya pasal balik je... Perjalanan dari Kuala Selangor sampai ke KL balik sebab nak amik keta waja Adi yg Jai gune sebelum tu agak lewat la jugak... Kuar dari Kuala Selangor pun dah pukul 3 pagi... Sampai KL balik dalam 4 lebih...

Pumpang2 dengan salah jalan semua dekat pukul 5 pagi sampai kat Kinrara balik... Memang tegar gila berjalan haritu... Dah la petang nanti konon aku plan nak balik pukul 4petang... Balik pon aku bukan terus tido... Nak jugak mesej ngan Incik Jep dulu... Maklum la, sini da 5 pagi Ahad, sana baru pukul 9 malam Sabtu... Kire dekat pukul 6 pagi gak la baru tido... Then pagi tu konon plan nak kuar jejalan lagi (peh, ade hati lagi tu) tapi dapat kuar dekat pukul 2 petang...

Ape gile pukul 2 petang nak rushing sampai dekat pukul 4 tu da boleh balik? Sementara nak redah KL lagi, nak cari parking lagi, memang pukul 3 lebih sampai kat Times Square tu. Kata nak masuk Midvalley memang tak dapat la, lalu je pun nampak keta beratur kemain banyak lagi...

Sampai Times Square je masing2 dah lapar, so beli la ramen. Haha. Aku amek Japanese nye ramen, si Atin belasah Korea nye ramen, Jai lak amik China nye ramen. Elok sesangat la kan... Haha... Pastu merayau lagi cari apape yang patut, pastu kuar balik Times Square sampai balik ke Kinrara sebab nak antar Jai balik da dekat pukul 7 malam...

Aku lak terus la kuar dari Kinrara ikut tol Subang, terus shot masuk highway dalam pukul 7.30 camtu... Jalan pun best dengan hujan segala... Keta berenti kenain banyak, redah je balik Penang... Singgah kat hentian Tapah kot rileks2 kan kaki, makan sket pastu terus balik Penang.

Pukul 2 pagi aku sampai depan umah. Pukul 8 pagi pastu keje. Cantek. Kene p keje ngan keta lak tu sbb moto abg aku rosak. Hurmm... Seminggu terus aku balun p keje ngan keta. Parking? Pandai2 la. Jangan kene denda ngan MPPP dah... So far seminggu parking free. Memang langsung pasni aku p keje bawak keta je laaa...

Dan yes, on the way balik pon Incik Jep still mesej2 tanye kat mana la semua, maka Atin yang dah single tu tak pasal je jadi PA aku tolong reply. Atin dah la single... Geram jugak la dier tengok kisaj PJJ aku ngan Incik Jep yang kemain mesra selalu... Kul 2 pagi sampai umah pon still antar report lagi kata aku da sampai umah... Ahaha... Kadang2 takyah report sangat pun, cuma kitorang kan jauh... Kadang2 amik tau la jugak ape yang pasangan buat... Tapi just amik tau je la... Pastu kalo cam bende bodoh2 je, memang kitorang buat modal gelak2 je la...

Kata nak gaduh sebab jeles ke apa memang tak penah ade lahhh... Tapi report pun selalunya report bergambar... Amik istilah pict it or it didnt happen... Cuma aku lupa nak snap gamba kat RnR Tapah tu je... Tak selera aku nak snap gamba. Melimpah ruah umat manusia kat situ...

Monday, December 17, 2012

Hectic Weekend!!! *part 3*

Part 3 dah? Phehhh memang hectic weekend aku ni kan???

Pas balik dari jumpe bakal mak mentua, tibe la masenye pegi ke destinasi yang menjadi punca aku ke KL. Yeah, jadi pengapit untuk kenduri Hafiz & Hajar di KL. So, stay la ngan mak Hajar ngan adik dia kat Duta Hotel & Residence. Tempat ni sejenis apartment. So sekarang aku dah dapat gambaran simple untuk rumah sendiri nanti yang bakal di buat umah sewa.

Punya la susah jugak nak mencari sebab area2 tu cam sesak, pastu rasanya orang2 kaya je lalu2 situ... Yang takleh blah tu, sebab cari hotel tu la rasenye keta kesayangan aku tu comot cam kuar bendang. Sebabnya kitorang belasah je berenti tepi jalan sebab nak call hotel tu tanye jalan tanpe memikirkan bahu jalan tu lecak teruk akibat hujan.

Pastu alhamdulillah, sampai juga... Letak beg, park keta, kuar balik berjimba ke Danau Kota dengan sepupu, pukul 2 pagi baru balik apartment. Try baju pengapit, sambil camwhore utk Incik Jep dengan baju tu <3. Pastu tido sekejap, pukul 5.30 pagi terjaga sebab Hajar sms cakap rehearsal pospone pukul 2 petang lak.

Kellasss kauuuu siap ade rehearsal... Nama pun majlis tertutup kannn... Memang tak nyesal la aku turun KL dan tak pegi kenduri bebudak opis. Eh, pehal kne pegi kenduri dorg... Tak jemput secara personal, takdenye aku pegi... Alaa dorang pon okey je aku tak pegi...

Kenapa kenduri ni ade rehearsal?? Rupenye sebab nak set masa, nak briefing ape sebelum, selepas semua... Nak kena bagi flow nampak cantik sebab jemputan bukan calang2 semua... Dato, tan sri, menteri pon ada kalo tak silap.... Aku rileks je chill... Kebetulan pengapit lelaki pon chill jugak... Kali ni pengapit adelah Subky... Haritu Farhan :) 2-2 pon good looking. So aku leh wat kesimpulan bahawa kawan2 Hafiz semua good looking :)

Nak takut pe bende... Sebab majlis tu nanti spot pengantin... Bukan spot pengapit... Layan la gamba kat bawah ni yang aku amik dan sepupu2 aku... Hehe...

Majlis ni juge baru aku paham dengan bende yg aku tak berapa nak setuju dalam majlis lepas... Rupanya cam ganti2 laa... Sebab kita nak raikan orang yang datang :) so kire aku mintak maaf la pasal statement aku haritu :P

Anyway kenduri dorang kat MATRADE tu sangat best. Lauk2 best, nasi best, semua best! Abes kenduri, kitorang shot pegi Kuala Selangor! Jumpa Kak Syima ngan Flora....

Tau tak? Pukul 5 pagi baru sampai Puchong balik padahal esoknye tu kan plan nak kuar jejalan, pastu konon nak balik Penang pukul 4 petang hari Ahad... Nanti la sambung part 4 lak. Haha



Hectic Weekend!!! *part 2*

Sambung part 2 lak kan panjang sangat....

Hari Jumaat tu plak kuar pegi beli sarapan ngan mak anjang pepagi... Hehe... Merasa la mak anjang naik keta aku... Hehe... Pastu dalam pukul 12 tengahari camtu kuar pegi IOI mall sebab nak cari restoran bakal mak mentua dari situ :P

Tapi sampai IOI je lah. Pastu huru hara sesatnye merepek2 bayangkan dekat 3 jam pusing area Puchong dan berkali2 call makcik Aishah tanye lokasi kedai dia... Memang kesian la kat Atin sampai tarik muka abes pasal stress aku pusing2 lat area situ. Nasib baik la Jai ade jugak. Sebab tu 3 jam je sesat. Kalo Jai takde, mau 8 jam sesatnya! Da sampai restoran tu..... Si Yaya nak makan lak...

Pastu aku curi2 snap gamba sebagai bahan bukti da sampai kat situ. Biasa la aku ngan Incik Jep... Picture it or it didnt happen. LOL. Gamba Yaya ngan makcik berbaju hijau tu (mak Incik Jep). Aku nk bergambar ngan mak Incik Jep tu, tunggu la time kawen nanti. Sebab tengah takde apape official relation ngan Incik Jep ni cam segan lak nak bergambar mesra2 ngan mak dier walaupon kitorang cam dah agak mesra.

Yang best, dpt makan free kat restoran tu. tak sempat nak snap gambar depan restoran tu... Tapi kepade yg berminat nak pegi, nama restoran tu adelah Az-aishah restoran. Dier area Puchong yang ade Tesco Extra yg baru buke tu... Sebelah ngan restoran Kawanku.

Hectic Weekend!!! *part 1*

Sejak hari khamis haritu... Sampai semalam pukul 2 pagi baru aku sampai umah kat Penang. Alhamdulillah semua selamat :)

Khamis haritu aku cuti... Nak abeskan cuti hujung taon la kononnye... So sebab haritu cuti, kebetulan kenduri Shahida kat Jitra Kedah, terus la pegi sana... Shahida ni roommate aku mase kat MRSM. 2 taon berturut jadi roommate dia. Segala peel aku ke apa dia layan dengan tabah. Maka rasa tak best lak kalo tak p kenduri dia... Maklum la sejak berkereta ni... Cakap je mana, ade bajet minyak ngan tol, insyaAllah sampai la aku ke sana :)

Sebelum bertolak pegi Kedah, beli sikit jeruk2 untuk bakal mak mentua. Hihi. Boley la kan janji ade... Padahal takut2 je pun nak jumpe bakal mak mentua ni sebab mase mula2 dulu tak banyak cakap sangat... Huhu... Cuak kot! Pastu terus bertolak pegi Jitra, Kedah...

Ingatkan sekejap la... Sekali kan, kuar pukul 1 petang, sampai tempat kenduri dekat pukul 3 lebih... Sesat kot. Biasa la Aslina dengan sesat jalan ni bak kata orang macam isi ngan kuku =..="

Best kenduri Shahida ni. Nasik best, bihun sup best, aiskrim best, semua2 la best! Makanan sedap2. Nasi kenduri yg berwarna warni ala pelangi (sebab aku tak kenal nama nasi ni) rasa cam nasi ayam! Sedap!!! Lauk2 dia pon best2. Aku tabg kenduri ni aku kira lauk2 je. Bende lain c decoration la pelamin semua aku kira last2... Hehe... Kire summary dia dalam gamba yang first tu la. Harus la kan muka aku kena ada dalam tetiap gamba. Haha...

Pastu kitorang kuar dari dewan kenduri tu dekat pukul 5 petang dah... Punya la haru kot nak kuar dari Kedah. Tetibe rasa Kedah ni besar gila sebab dalam sejam lebih aku tak nampak2 lagi sempadan negeri Penang sebab nak hala ke selatan nak pegi KL.

Bayangkan pakai baju kenduri bawak keta sport. Nampak cam ayu je baju kurung moden segala ngan shawl ala Najwa Latep... Tapi ha jangan cari pasal... Sebab kalo bleh nak sampai KL awal... Dalam perjalanan tu meriah la sembang aku ngan Atin. Kitorang berdua je, tapi meriah macam ada 10 org dalam keta. Aku agak nervous sebab drive sendiri pegi jejauh ni... Mana la biasa lagi... Naik moto penah la dari K.Selangor-Penang-K.Selangor...

Singgah kat RnR Sungai Perak. Kemain ramai pandang aku semacam sebab pakai baju kemain ayu, tapi kuar dari keta sport... Takde laki yg ikut lak tu... Brutal tak brutal pompuan ni... Haha... Singgah la rehatkan kaki kiri yg agak kejang sebab sejuk aircond pastu keta auto kan... Kaki kiri dok buat apa ja... Lepak ke tepi je la...

Makan minum lebih kurang, terus shot pegi KL... Tapi sebab malam, gelap dan aku agak silau, so laju tak lebih 100... Kire ok la kan, insyaAllah takkan kena AES la kot! Pumpang2 dalam keta siap karaoke sampai dekat ilang suara gara2 tanak bagi aku ngantuk, tgk GPS (waze app for iphone) sampai la kat umah mak anjang pade pukul 11.45malam... Tu pon agak hampeh la waze ni sebab dia bawak kitorang ke depan umah org India. Nasib baik tak turun bagi salam. Kalo tak lagi la malu.......

Sampai je terus salin baju, cuci muka, mesej ngan Incik Jep sikit, sebab nak tanye2 pasal restoran mak dier pastu terus aku pon pengsan sampai pagi.





Saturday, December 15, 2012

Jawapan pada persoalan



Thursday, December 13, 2012

Best la ada korang!

Aku bukan la spesis yang suka amik tau hal sekeliling, hal orang lain atau hal sape2 je. Aku lebih suka dengan dunia sendiri. Best hape... Buat hal sendiri, tak kacau orang.

Tapi masalahnye orang yang suka share macam2 dengan aku. Share in terms of friend la kan. Kat luar je. Dalam opis, sorry, aku kan takde kawan2 sangat. LOL. Anyhow bagus gak sbb aku pon malas sebenarnye nak amik tau pasal gosip sekitar.

Apepon, gembira gila ade kawan2 jenis dari macam2 bidang yang berkaitan dengan minat aku sekarang. Elok la haritu sembang2 pasal ni jugak ngan Om. Pastu dapat info baru lagi. Rasa macam... Awww... Bestnye tak terperangkap dalam dunia sendiri sangat sebenarnya. Haha.

Aku percaya yang kalo aku positif macam ni, ape pun terjadi, takkan jadi hal untuk buat aku down. Aku tau kekuatan aku. Kalo tak, sia2 la pengalaman setahun kena hell masa kat ATMA dulu. Haha.

Cakap pasal kene hell... Adoii tetibe rindu kat membe2 skuadron bravo. Baru aku ingat kenapa aku pilih kaler keta as biru. Semangat bravo tu masih ada. Hehe.

Sebenarnya nak cakap, aku cuti arini ngan esok... Jap lagi nak gerak p kenduri budak sebilik mase form 4-5, pastu pegi KL. Malam sabtu ni ade reception Hajar lagi. Sampai aku takde idea nak kena buat apa kat sana tu. Kata jadi pengapit ke pengiring ke tah la. Blur.

Yang mane yg kad kawen bertempek kat board, takyah risau... Aku mmg xdpt pegi pon kenduri korang. LOL.

Tuesday, December 11, 2012

Sayang Dia <3

Pagi tadi aku terjaga dalam pukul 4.15am camtu sebab... Ntah, tetibe je terjaga. Pastu biasa la pas jaga kan mesti nak kelebet2 phone tengok tweet si MakTakBetul. Pe mimpi tah aku boleh ketagih baca tweet sengal dia ni.

Tengah layan gelak kecik dalam hati sesorang tetibe je Incik Jep call. Heeee confirm la hati berbunge riang... Camne la dier boleh tau aku rindu gile nak sembang ngan dier :)

Tapi tak sembang sangat pon, sempat la dier citer pasal hari pertama keje dier... Oh ye dier baru officially start keje as a graduate engineer :) excited gila. I'm so happy for him... Selebihnya?

Haha dia tengah hang around dalam studio. Dorg tengah prepare nk jamming. Sempat la kan nyanyi satu lagu utk aku. Hihi. Suke suke... Plus practise utk bday party membe2 dorg. Yeay, secara tak langsung bertambah la manusia yg adelah kawan2 baik dia yg aku kenal. Dorang semua sweet.

Sempat jugak aku ternganga tgk sorang pompuan ni main biola. Biola dah la style bukan cam biola biasa2 tu... Kemain la cantik dengan warne biru nye... Pastu bentuk "S". Huwaaa aku mmg suka tengok org main biola, aku wish aku pandai main biola, tapi tak pandai pon sbb xpenah blaja.

Tapi first song tu adelah sangat sweet. Thanks lalink :)

Sempat la aku snap gamba dia tengah feeling2 nyanyi. Ye lah pening sikit aku tengok kamera dia ke sana sini sebab sibuk dengan mic lagi, nyanyi, tapi still jugak nk cakap ngan aku, bg aku tgk ape yg dia buat. Dun worry, aku bukan jenis kuat cemburu... Aku percaya je org yg aku sayang walaupon tak 100% :)

Lain kali menyanyi lagi ye waktu kite facetime2 nnt.

Gamba dier nyanyi. Haha. Aku blur kan muke sendiri sbb xpakai tudung dan juge nampak sangat baru bangun tido. Segan kot utk tontonan umum. Haha :D

Sunday, December 9, 2012

Irrelevant disorder

Aku rasa aku agak kurg normal la berbanding org lain...

Aku rase aku cam bosan da org asik tanye pasal kawen ni bila lagi, sebab calon da ade... Tapi honestly aku yang susah sangat nak buat keputusan.

Chill la wey. Kata haritu time raya, maximum 2 tahun masa untuk aku abes pikir masak2 pasal hal2 camni... Paling lewat aku kawen pon mungkin la time umo 29 nanti. InsyaAllah... Tempoh terdekat tu tak la kot. Tapi aku still berserah pade takdir :)

Aku sebenarnya susah nak accept cara orang sini wat majlis kawen, cara pembawakan diri dlm majlis, camne nak kawal majlis, etc. Pada pendapat aku banyak benda tak penting terhabes camtu je. Padahal sebenarnya tujuan nak introduce newly wed couple je... So, means makan or majlis simple2 pun dah kire ok ye tak?

Since semalam or in fact sejak khamis lepas aku tgk wedding preparation kawan aku yang aku rasa macam, dia sendiri takleh make up mind about majlis tu punya flow sebab each time aku tanya confirm aku dapat jawapan beza2. Aku tau dia nervous dengan dia cuba nak buat benda jadi se perfect yang boleh, tapi macam kesian plak jadinye.

Aku pulak memang bangsa blur tak sudah. Nak plak aku mana la follow majlis kawen2 artis kat tv so nak expect aku tau what next, what next memang tak dapek la nyahhh...

Tapi seriously keje kawen ni memang penat. Bukan orang yang tolong2 je penat macam aku ni laju je bab2 tolong2 kan... Tapi kat pengantin sendiri pon penat, especially kalo jenis family kecik2. Aku yang jadi pengapit a.k.a pemerhati senyap2 pon ade certain bende aku kurang setuju pasal cara nak control majlis. Entah la kalo view org lain camne, tapi utk org yg sayang gila2 kat family mcm aku... InsyaAllah aku akan pastikan benda yg aku tak berapa berkenan dalam majlis yg dah aku perhati ni takkan terjadi dalam majlis aku.

So, untuk plan dan juge perbincangan terperinci adelah memerlukan tempoh mase lebih dari setahun. Aku plak ade lagi setahun lebih tempoh masa untuk berfikir, plan, decide mana ok, mana tak ok utk future sendiri. Aku percaya Incik Jep pon sama. Dia rileks je focus pade study/kerjaya dia selama ni tanpe susah2 pikir ape pandangan org pasal dia blom kawen, pehal lak aku kene concern pandangan org pasal kenape aku blom kawen...

Selagi aku tak abes pikir, selagi tu la korang tunggu je la jemputan kawen aku. Kihkihkih...

Aku blom ready mental ngan fizikal untuk "berpenat" di majlis sendiri la weh. Alangkan semalam punya penat pun membawak ke harini apa lagi macam nak plan mc je utk esok... Haha...

Camne la plak untuk next week. Majlis kat KL tu... Aku okey, cuma susah sikit la nak cakap apa sebenarnya aku rasa, well, I'm just a friend... Maybe family dia pon tak perasan bende2 kecik2 yg aku nampak, tapi tu la aku... Susah kot detail sangat ni... Dan yes, memang susah nak bagi semorang puas hati.

Dan aku sebenarnya agak terkejut sebab dengar estimate total cost untuk majlis tu. Memang aku freak abes bab2 duit ni. Kalo boleh, apa yang aku cuba kumpul balik ni, aku nak invest pegi ke arah yg boleh buat aku puas hati dulu sebelum settle down.

Aku agak business minded sebenarnya. Tapi business minded aku bukan macam orang lain selambe je nak jual2 apape so that boleh influence orang utk jadi macam kita. No, aku bukan macam tu. Aku suka pikir bab business yang boleh bagi aku duit long term, dan benda tu takkan habis. Contohnya terlibat as property agent.

Masa mak dia cerita pasal kos majlis tu, kepala aku ligat pikir camne aku nk kumpul duit banyak tu, dgn cara yg cepat, pastu invest beli rumah lain as second/third house (sbb aku memang tak layak dah amik skim umah pertama tu) then bagi sewa. Haha. Banyak kot tempat aku pikir. Aku pon ade gak strategic planning.

Cuma aku agak regret la pasal umah kat Tmn Ilmu belakang unisel dulu tu. Haha. Aku ade apply, honestly. Tapi reject. Alasan dorg aku bukan staff, aku full time student dan still takde income dalam payslip. Ape punye takleh blah alasan.

Takpe2 sabar2. Susah la plak lari topic ni, dari tema skip2 pikir pasal kawen, leh plak citer nak invest beli umah. Seriously plan aku memang takleh blah.

Oh ye, kalo ade sape2 bace blog ni berminat nak amik umah kat Southbay Batu Maung, or mana2 korang berkenan area Penang (dlm pulau - under Koperasi Tunas Muda, Mah Sing Group or Setia Pearl) then nak consultation/ lawyer/ finance boleh email kat aku ye tanye. Harge umah dlm rm1.2mil- rm3mil. Or interested nak deal ngan lawyer property plg best yg aku bleh recommend dlm Penang, leh email aku jugak okey. Email aku; aslina.majid@gmail.com

Serious buyers only.

Wednesday, December 5, 2012

Wordless Wednesday #21

Akhirnye :3

Wednesday, November 28, 2012

Wordless Wednesday #20

Rindu nk ke sini lagi...

Tuesday, November 27, 2012

Tertinggal

Sesape yang bawak kenderaan, tak kire la 2 roda, 4 roda, 8 roda atau takde roda sekalipon, sile jangan tinggal otak anda merata2 ketika memandu.

Kalo nak tinggal jugak, jangan jadi benak sangat nak jalan straight tapi himpit kiri/kanan sampai takde ruang utk moto2 nak ke sebelah kiri/kanan. Tolong bertimbang rase sket.

Orang lain pun nak hidup lama jugak. Bukan kau sorang je ok? Kang moto tu sagat keta mahal kau, kau marah... Tapi tu lah, sebenarnya tak sampai hati la plak nak panggil kau bodoh kan?

Monday, November 26, 2012

Hurmm...

Nampaknye kisah aku ngan Incik Jep da merebak sampai ke family Singapore... Agak jenuh sebenarnye aku kne interview ngan Om Ari... Ahaha... Om pulak kan... More formal kot :)

Tadi sebelum naik flight balik Singapore, Om request nak tengok gamba Incik Jep. Dia just tanya camne orangnya, camne kenal. Hah! Camne kenal tu, aku pun susah nak explain. Semalam kalo ikutkan nak bagi Om borak sambil interview dia via facetime. Tapi elok je time Incik Jep free utk contact aku, aku dah flat. Letih gila drive merata sehari suntuk semalam...

Tu la first time aku drive sepanjang hari sambil singgah makan2 sekejap kat umah kenduri semua... Actually Om datang sebab kenduri Asri anak mak andak semalam... Dier datang dengan saudara lain, dan ade lagi relatives Singapore yg datang semalam termasuk manusia yang berjaya buat Incik Jep jeles haritu :)

Dalam borak2 ngan dorang, sekali Om mencelah kata tunggu aku nye turn plak dengan orang UK. Siyes aku pon terkejut sebab tak penah citer pun ngan Om pasal dier... Haha... Kat fesbuk pon tak obvious sangat relation kitorang, tatau la kalo Om pon google juge pasal aku. Haha. Kemain.

Tadi sebelum balik, Om tengok gamba dia, Om cakap nak inform relatives dier kat UK (relatives root belah arwah ayah juge, tapi aku lom discover sape coz Om pun tengah plan on project utk kumpul family root kitorang) suruh tengok dia pastu inform Om dia ok atau tak.

Haduuiii... Ade test jugak rupanya... Sebab dari segi luaran dan citer aku, Om dah ok sebab education background dengan survival skill dia cam agak kuat... Tapi ade bende lain yang Om nak tau. Aku tau Incik Jep boleh lepas punye semua bende kalo jodoh kitorang kuat.

Nampaknya memang aku special abes di mata Om sebab dia memang nak someone yang terbaik utk aku. Om pon da mcm ayah aku da sejak arwah da takde. Dan aku rase confident sangat dengan Incik Jep sebab dia pun actually ade persamaan ngan Om. Suka perhati orang.

Kalo ex2 aku la dulu nak lalui test Om ni, mau ramai kne reject. Hehe. Survival skill out, life target pon out. Elok jugak la dorang dump aku awal2 dari lagi perit Om suruh aku tinggal dorang. Yep, aku mmg akan ikut cakap Om sebab selain arwah ayah dengan abang aku, dia tau ape yang best utk aku. Sebab dia jugak, aku ade macam2 plan jangka panjang dan suka fikir utk long term.

Dia pon tau taste aku tinggi. Haha. Sebab keta aku tu agaknya. Tu lah tah kenapa, semenjak dua menjak ni, sepupu2 aku, dan agak banyak la yg perasan aku agak high taste lately. Haha...

Oh ye, jom layan gamba2 kat bawah ni

Gamba aku drive keta (syiok sendiri ala2 datin dlm "lefthand drive" car - sape tau pasal keta aku, sile dok diam2)

Gamba kat umah kenduri dan gamba mase antar Om kat airport. Mujur gak harini aku cuti... Leh antar Om kat airport. Punya la ramai orang kat airport harini sbb jemput jemaah haji Penang balik ke rumah. Sampai pening cari parking.













Thursday, November 22, 2012

Latah

Aku bukan la benci sangat dengan orang melatah ni... Cuma menyampah bila kantoi orang yang melatah ni buat2 latah.

Tau camne buat2 latah?

Macam... Kau dah cuit dia, tapi tetiba dia boleh pause sekejap dlm 2.5 saat lepas tu baru melatah. Melatah jenis bukan2 pulak tu. Segala mencarut habes kuar. Lepas tu buat muka tak bersalah. Dari kesian aku terus hilang respect.

Tapi melatah ni bukan la penyakit. Lebih kepada habit. Macam yg mencarut2 ni seolah2 kau amik kesempatan nak mencarut kaw2, padahal sebelum tu punya lah ayu, tertib, lemah lembut... Pastu kau nak orang kesian kat kau sebab melatah? Tolong lah... Rasa nak humban dalam kawah gunung berapi lagi adalah...

Please lah... Kalo terkejut sekalipun, tak payah la over sangat melatah lepas tu mencarut. Aku pun dulu penah melatah, tapi aku boleh je kawal. Nak plak kau muda lagi... Bukan dah tua pun. Kawan kau yang buat kau melatah pon sama la 2x5... Dah tau kau melatah carut2 lagi suka nak buat kau melatah. Elok lah 2-2 sekali aku humban. Annoying tau tak?

Lastly, aku tau bab2 terkejut ni takleh nak kawal sangat, tapi tolong la rasional/alert dengan keadaan sekeliling sikit bila melatah...

Macam makcik tadi... Mana la aku atau pengguna jalan raya yang lain tau kau ni kaki latah... Dah kau kuar simpang tak tengok kiri kanan, belasah kuar je dah tentu la kena hon... Boleh tak kau melatah langsung tekan minyak???

Please la. Nasib baik tak arwah uncle depan aku tu. Taknak aku jadi saksi tempat kejadian... See? Bahaya gila kan ikut kepala sendiri dengan melatah ni??

Sila la alert sikit... Jangan buat kepala sendiri je...

Tuesday, November 20, 2012

Bertambah-baik?

Email kena sembur lagi. Pasal quality. Macam selalu... Haha. Pasal satu scope ni lah. Apa bosan gila nak mati kot budak2 team tu. Tatau la dorang pon kene sembur ke tak, tapi aku yg tak berapa nak terlibat pon kena. Aku tak buat keja?

Heyy...

Haritu aku "buat keja" siap antar email la bagai cakap under training dengan someone someone... Yang klakar tuh direct kot antar, biasalah... Aku kan tahap2 dorang or lower KATANYALAHHH...

So aku pon last2 malas la nak amik tau. Dah la client datang haritu pon ade buat training jugak kat dorang. In fact, apa jadi pon aku tatau la, seriously training ke atau main2 saje. So salah aku ke kalo training bagai nak rak tapi careless tetap ada? Tak penah dengar pasal checklist kot. Kata senior...

Senior my ass lah... Haha. Lantak la bukan aku kene menjawap pon email tu. aku ade je rekod yang cakap aku takyah buat "keje" tu. Eh aku pon malas la nak hadap keje dorang. Haha. Jangan kata hadap keje dorang, hadap dorang depan2 pon aku jadi tak berapa nak sudi. Haa... Aku memang sombong pon. Tapi ngan dorang je lah.

Sapa baca ni kalo terasa tu nasib lah. Aku tak mention sapa2. Why not kalo terasa, tak puas hati, dtg je cakap depan2 aku kat opis dari mengutuk blakang pastu cakap aku mengata dorang secara terbuka kat blog. Haha. Tau pulak blog ni... Yang nak terasa lebih2 tu apahal? Memang keje kau la kan sebab tu terasa?

Tak penah aku rasa nak promo blog ni kat mana2... Bukan best pon, sampai ada yang sibuk nak jadi stalker? Ketagih yeh?

Saturday, November 17, 2012

Peduli

Selama ni mcm aku tak peduli langsung rupa bentuk blog aku bila tengok online dari medium lain...

Yelah, aku post dari iphone ni ikut sedap hati aku jeee... Tak kisah gamba terbesar sikit ke, menyenget ke, apa ke, janji aku bahagia post bende yg aku sesaje nak post kat sini...

Haha lantak lerrr... Orang cakap apa guna ada phone canggih tapi tak fully utilized kan... Dulu phone lain aku main campak2 je sebab tak banyak bende aku leh guna kat phone, paling haru, baru nk multitask sikit dah hang la apa, siap restart lagi...

Skang ni iphone ni mcm tanak lepas... Betul2 dah mcm personal organizer aku ha... Tambah lak wifi free dah ade balik... Hahaha... Okey laa saje bebel sini pepagi ni sebab teruja tengok blogger application ni dah berubah rupa... Heee <3

Thursday, November 15, 2012

Diabetis

Hahaaa aku da on the way nak tido ni... Tetibe call masuk... Ringtone Jetlag ~~~~FACETIME!!!

Wawawaww... Kul 11.47 mlm tadi waktu M'sia, kat sana dalam 3.47 ptg... Dpt cakap2 9 minit pon jadik lerr...

Yeahhh, si dia buah hati saya curi2 call time keje :)

Rase cam sweet nye lah Incik Jep ni... Hihihii... Banyak2 sweet camni nanti leh kene diabetis saye tau... Tapi diabetis dlm hati je lahhh (a.k.a ANGAU)

Sempat jugak aku follow kelas nyanyian ala opera. Blaja high low tone... Haha...

Okey, good night semua... Kepade yang cuti Awal Muharam, selamat semua, semoga azam baru kalian dipermudahkan :)

Aku still keje pagi nanti. Hehe.

Wifi percuma dah takde. Sedih sekejap :'(

Wednesday, November 14, 2012

Wordless Wednesday #19

Monday, November 12, 2012

Jangan Cube Carik Pasal

Aku buat status ni haritu pasal hal lain, tetibe boleh lak si Hafiz ni datang menyelit kuar topic. Hahaha... Sori lah aku malas nak hide nama2 ni... Terpulang la kalo korang da baca nanti nak add dorang ke tanak... Suka hati. Tapi si Hafiz tu suami orang okeh.

Tapi tu lah... Jangan cube cari pasal ngan aku... Nak buka2 cerita pasal bila nak tunang la, nak kawen la segala...

See pengakuan terang2 di situ?? Maka, next time kalo ada orang tanya lagi bila aku nak tunang ke apa, nak kawen, kalo takde niat nak sponsor, sila dok diam2.

Aku nak sponsor tak banyak... Alang2 sponsor tunang kan, baik aku request sponsor kawen skali sbb aku malas tunang2 ni... Baek sponsor kawen terus... Sponsor kawen aku tak la banyak sangat... Just mcm kat bawah ni jer...

1- Tiket penerbangan pegi-balik untuk Incik Jep, dan pegi utk aku sebab pas kawen for sure kalo dia still keje sana, perlu la aku ikut dia pi sana kan?

2- Sponsor dewan kawen sebab kat Penang ni kalo ada baik hati nak sponsor, aku nak buat kat setia pearl island... Bukan dlm hall, tapi yang mcm balcony tu. Dengar2 situ lagi mahal... Oh ye, sekali ngan 4-5 bilik hotel room utk family belah lelaki. Kalo belah Incik Jep lak... Leh kot sewa hall kat Putrajaya tu sekali ngan Marriott hotel kat situ. Pon 4-5 bilik gak utk family aku...

3- Wedding planner yang super cool yang bleh manage utk 2-2 majlis sekali, kat Penang aku nk buat tema oldies, retro + garden sket siap ngan lampu2 chantek sbb malam kat balcony gelap. No spotlight sebab aku silau.

4- Makanan, kalo kat Penang, for dinner ngan lauk pauk mesti la mcm kat hotel, BUKAN BUFFET, tapi ala2 mcm 5 star restaurant. Ada appetizer, main course ngan dessert, utk just 200 org SAHAJA. Tau je lah kan maknanya utk saudara mara terdekat sahaja. Kat belah lelaki, suka hati dia nak buat camne pon.

5- Dress & suit kitorang seperti tempat Incik Jep selalu tempah utk dia buat persembahan, iaitu di Bangkok. LOL. Aku lak nak tempah tak jauh... Bukak fesbuk, cari je Fleur by Mrs Him... Tau kan tailor dia camne gempak... Haa...

6- Pakej spa yg best2. Include wax apape yang patut. Haha

7- Honeymoon - dlm Malaysia adalah kat The Roots (http://rootsmalaysia.com/Concept.html) dengan kalo kat luar, sile sponsor pakej ke Tavarua Island. Tatau, sile google.

See? Tak banyak kan? 7 jenis benda je aku mintak sponsor. Aku malas laa nak kuar duit sendiri atau suh Incik Jep kuar duit buat bende cam aku list kat atas tuh...

Tapi dah sebab orang suka tanya sangat kan? Apa barang tanya... Hulur la sama barang RM1000 atau ke atas... Sorang sponsor RM1000, mana tak cukup, baru kitorang topap.

Ha amacam? Lagi berani nak tanya? Memang nak buat majlis sekali harung je, takyah tunang2 memandangkan list2 aku buat ni tak masuk pon majlis bertunang...

Orang cakap tunang ni proses kenal2 antara satu sama lain... Tapi kalo dah namenye kenal lama, dekat berbelas tahun, cuma beberapa bulan kebelakangan ni je fall in love... Baek la teruskan je... Ni bukan pasal tak sabar ke apa, tapi bende baik nak lengah2 kan? Are you kidding me? Kata Islam??

Personal opinion aku adelah, tunang ni just semata2 sebab adat je skang. Tak penting sangat. Or saje buat time frame bagi pasangan tu menggelabah kumpul duit sebab nak buat majlis antaranya macam yang aku demand kalo ada yang nak sponsor. Siap ada berhutang bagai. Are you serious? Nak puaskan hati semorang tapi hutang utk majlis kawen? Are you nuts?

Aku beli keta mahal2 tau lak condemn aku membazir. At least aku beli keta tu ada la jugak kegunaan dia mungkin sampai 6-7 tahun nanti. But, hey, wedding? Nak bagi org tak mengata? Are you serious?

Kalo takde sponsor, aku just nak buat yang wajib je. Seriously. Kot orang nak mengata kat belakang sebab kene tangkap basah ke apa sebab simple sangat its up to you. Sebab lepas kawen memang aku takde dah kat sini nak dengar orang cakap blakang. Abang aku pon tak hadap nak peduli orang cakap. Tak effect gaji dia pun. Lagipun pikir logik sket. Sembang weekend seminggu sekali boleh kene tangkap basah? Are you nuts (again)?

Haha.

So, ada sponsor tak?

Kat komen tu, baru tanya sponsor, terus senyap. Sentap lettewww...

Sunday, November 11, 2012

Malays VS Islam

Is it when you were born as a Malay, compulsory to be Islam? I thought only if you were born as Islam then only should retain Islam for the whole nasab.

What if, let say IF.... Any of aboriginal claiming they ARE Malays, and their lives somewhere undiscovered, suddenly we found them, and they said they are Malays but atheist, have no religion, know nothing about something to believe, or still believe in magical power, etc, what should we do? Force them to choose Islam, just because they claim that they are Malays??There were many peoples out there and we never know how can they survived... Pls open your mind.

I strongly believe only once you are Islam, forever you are Islam. It is mandatory.

As you can see, Islam is not necessary refers to any of the race, nation, ethnic, community. Have you ever heard any of the Arabs are born Christian? Based on what we've learn, most Arabs are closely connected to our beloved Prophet Muhammad S.A.W... But yet some of them have different religions to believe.

What else? Just my 2 cents.

Islam does not have exclusive rights to any specific culture/race/nation.

I'm not supporting any politics issue regarding YB Nurul Izzah's statement, but this is my personal opinion.

Saturday, November 10, 2012

Jeffri and the jammers :)


Aku suka gilaks lagu ni. Hehe. Ni salah satu lagu demo dia ngan group dier kat Youtube. Aku ske lagu ni sebabbbb... Macam nyanyi utk aku je? Hehe... Plus lagu ni selalu aku dengar bila facetime ngan dia... Lagi satu lagu feveret adalah Little Miss Sunshine... Ye lah sebab aku kecik.

Lagu ni dorang compose senirik tau... 

Kalo rasa suka ngan band ni leh follow dorang kat fesbuk. Ni link dia



Okey, ciao... Enjoy korang nye weekend dan Happy Deepavali in advance :)


Mencabar okeh nak post embedded song dlm blog via iphone... Laptop aku da takleh guna :'(

Thursday, November 8, 2012

Kurang kasih sayang

Kadang2 kan aku jadi pelik lak kat manusia2 yang kalo aku yg check keje dier... BANYAK SALAH.

Tak bosan ke baca apa yang aku list pepanjang? Aku strict. Selagi tak puas hati, selagi tu aku reject. Takde lebih-kurang-halal.

Tak bosan ke ha baca salah2 tu? Tak bosan ke nak fix banyak2?

Aku bosan tau nak mengarang ayat?

Ke dorang ni kurang kasih sayang?

Huk aloh parah la kalo kurang kasih sayang... Aku dah la susah nak sayang orang... Lebih2 lagi yang buat idup aku jadi bosan. Mau aku blacklist sampai mati.

Saturday, November 3, 2012

Rimba Bara

Tak sangke nama group sebegini pelik pon leh gak menang tempat ke-3 tournament bowling utk project Ross tadi.

Tempat ke-3 je? Pehal citer tempat ke-3? Opkos la sebab aku dlm team tu... Kire hebat gak la dgn jatuhan pin sebanyak 886 utk 3 games. Tahniah utk aku, Syahnaz ngan Ustad. Hehe.

Tempat first group nama lain, tapi ahli lain sebab tukar last minute pasal ada yg tak datang. So first tu lead dgn 919 jatuhan pin. Second lak nama group je "Melongkang" tapi hebat gak la longkang2 pon bleh 907 jatuhan pin...

Team aku ni dpt no.3 kire nasib la kot sebab ada lagi 2-3 team dengan total jatuhan pin 800++. Gilanye tournament penah aku join. Happening abes arr... Tapi malangnye takde lak gamba kat aku sangat. Terlebih fokus sampai lupa bergambar. Haha.

Anyway, aku enjoy gila main bowling kali ni dari yang sebelum2 ni, iaitu dengan manusia2 plastik. Tapi pelik lak. Tak nampak muka sorang pon manusia plastik? Sebab nampak nama aku ke dorg tanak datang? Haha. Boikot abes nampaknye. Tapi tak menjejaskan game pon. So, ade aku kesah?

Tapi hadiah tak dapat lagi ni. Nak bagi2 hadiah tadi, manager dah blah dulu la plak dah... Individu lak utk male, GP menang... Phergh gempak gila dia main... Dia la antara penyumbang kemenangan group first tu... Individu female Kak Ina menang... Pun gempak jugak main... Tapi team dia tak lak menang. Hihi. Apepon memang best arr... Next time leh wat lagi. Tu pon kalo aku still kat Echo la.

Taon depan kan nak pegi UK. Opppsss...

Wednesday, October 31, 2012

Wednesday Picture

Amik perhatian okeh?

Monday, October 29, 2012

Rezeki Tak Terduga

Duuuluuuuu... Dalam 2-3 bulan yg lepas (kot?) ada la sorang hamba Allah ni kan berkata2, malas nak citer a.k.a bukak aib katanya yang aku blom grad ni sebab nanti dia bukak citer, susah aku nk dapat keje.

Jenuh aku pikir dan aku sangat musyikil. Hebat sangat ke minah ni kan sampai boleh influence org yang nak amik aku keje dengan cerita aku blom grad?

Atau sebab cerita dia jugak ke, tempat keje aku skang tak ragu2 amik aku ke permanent tanpe banyak bicara dan bila aku tanya pasal cara2 nak berenti bila dah permanent, mcm kne buat notis berapa bulan, etc, cepat2 je dorang offer mcm2 (ehem, ini confidential antara aku dengan HR sahaje. Hihi)

Dan baru tadi ni, tengah2 takde mood nak menghadap VDI yang entah apa la jadi tu sebenarnya sampai skrin aku sekejap lembab sekejap laju tak tentu hala, tetibe ada 3 offer call.

1-Comp. Engineer (tarikh interview nak decide lain, next week dorg call lain utk discuss)
2-Network Engineer (yang ni kne travel banyak katanya... Tapi lokasi kat Melaka, aku takde idea nak lepak umah sapa utk interview, juge discuss lain sebab dorg ade cwgn lain juge kat key hell)
3-Project Engineer (pon nak discuss jugak sebab first 2 weeks November ni aku macam busy sket takleh nak apply cuti utk interview)

Alhamdulillah semua offer gaji lebih dari yang sekarang ni dan juge insyaAllah permanent.

See? Rezeki di mana2 je kan? Tak kira la kau dah grad ke, kene buang universiti ke apa...

Alaa... Bill Gates tu pun blaja separuh jalan, dan kawan dia grad cemerlang... Tapi kawan dier engineer je kat Microsoft... Dia? Owner Microsoft tu sendiri... Jadi, jangan nak pandang rendah atau suka2 nak sakitkan hati orang sebarangan... Apa lagi jadi talam 2 muka dan penghasut. Hurmm...

Dilemma ni...

Wednesday, October 24, 2012

Wordless Wednesday #18

My babies <3

Tunggu umah lak ujung taon ni :)

Tuesday, October 23, 2012

AES - automatik ekor saman

Sana sini komplen pasal AES. Haha. Aku jumpe gelaran cam tajuk tu kat mana tah... Memang kelakar la... Pastu ramai lak tengah plan bajet bayar saman. Maklum la kalau dulu, setahun, 2-3 kali je kne saman... Skang ni sebulan je dah 3-4 kali kne snap kata dorang.

Dalam Penang ni aku tak sure la ade ke tak mendelah ni pasal 2-3 hari lepas aku ade terbaca kerajaan negeri tengah pertimbangkan nak pasang atau tak. Tapi semalam aku rasa ramai dah warga Penang share2 location AES ni... Ntah, aku pun tak sure kat mana dan camne rupe bentuk dia sebab dalam Penang ni cctv mmg ada merata2 pasal nak pantau jenayah.

Aku rasa kalo gaji gempak gila sekalipun, kalo dah sebulan sampai 3-4 kali kne saman, sama gak gaji tu tak dapat utk diri sendiri... Adakah menteri2 kita sendiri menggalakkan rakyat menyertai MLM untuk tambah pendapatan? Untuk bayar saman? Haha. Musyikil kat situ.

So lepas ni nak selamat, naik basikal je lah. Pegi keje, balik keje, pegi travel ke apa kita naik beskal je. Aku cam berkenan tengok basikal leh lipat2 siap ade enjin dan max laju 60km/j. Confirm tak kne snap dengan AES kan??

Bukan tanak support kenderaan awam... Tapi kenderaan awam cam horror sangat la... Segala warga asing ntah datang dengan izin ke tanpa izin ke semua dah blend sekali dan merupakan pengguna tetap kenderaan awam... Isk... Kenapa la Malaysia camni kan...

Tetibe aku rasa macam pegi mana pun tak selamat... Takut macam2. Paling hebat, takut duit habis bayar saman la. Haha.

Tapi kan, org luar yang dtg sini dan lepas geram bawak keta lelaju contohnye Singapore ngan Thailand kan... Dorang kalo kne saman pon still lagi leh balik negara dorang sendiri... Pastu bulan depan masuk balik rekod clean sebab saman lupus. Angah la citer ni. Rasa macam tak adil lak kan? Kita buat hal dekat negara dorang, selagi tak bayar saman, selagi tu takleh balik... So, ade AES ni, strict tak kat warga asing yang lain? Ke sama je? Ye lah, kalo VVIP kan bawak laju camne pon takkan kne saman...

Rakyat biasa je ke dorang aim untuk saman ni? Ada orang siap komen target saman sampai RM10juta... Macam, wow... Hebat la siap ade target lagi... Mesti untung besar kan?

Monday, October 22, 2012

Tayar baruuu

Melayang RM40... Takpe la pakai yg ade tiub dulu... Nanti agak2 banyak songeh, minggu depan kita tukar tubeless balik...

Tak ku sangke tayar kalo dah 3 taon berkhidmat, tak tukar, maka boleh melembong tibe2 sampai mase dia meletoopp tengah jalan...

Takley blah... Bukan tanak pegi keje ngan keta... Tapi dah bajet time ngan moto... Seb bek la takde yg kne duduk wad sebab tayar meletop...

Memang aku sayang kau lebih kan... 😭

Malang takde bau

Tayar depan moto meletup...

Takde kecederaan jiwa sangat... Trauma sket je la kot.

Haishh... Seminggu lagi gaji ni...

Sunday, October 21, 2012

Siri yang tak membantu

Apa daa siri ni... Hahaha...

Thursday, October 18, 2012

Mesra

Klakar kan ada orang tak pernah sangka wujudnya adik-beradik berlainan jantina yang rapat dan boleh kuar lunch makan sama2...

Kesian betei... Dorang ni tak pernah rapat dengan adik beradik kot... Kalo yang blom kawen tu, dengan boifren/tunang takde lak segan silu nak peluk2 bagai... Dengan abang/adik sendiri malu2 plak... Kata bangga sangat keturunan cantik2, hensem2...

Apa daa... Pelik betei manusia zaman skang... Tu ngan adik beradik kandung malu nak makan sama... Tah2 ngan mak ayah pon malu nak makan suap2... Huduh punya perangai! Puihhh~!!

Wednesday, October 17, 2012

Wordless Wednesday #17

2-2 cawan ada 4 sudu. Straw takde. Kau ade camni?

Sunday, October 14, 2012

What so called best friend.

Apa tu best friend?

Org yang kita kenal rapat sejak kecik, pastu keep in touch sampai bebile? Kan? Bukan yg kita kenal dulu2, tak rapat tapi suddenly rapat like none business...

Hurm... I guess i'm the second.

Frankly speaking, I dont have any best friend. Sebab aku jenis mana2 tempat aku pegi, ade la sorang aku rapat sket. Pastu bila dah blah, terpulang la nak terus rapat atau lost contact. Ada certain case terus la rapat :)

Yang penting komunikasi. Watpe consider rapat lagi dengan orang yang dah.... Ermmm... Bertahun tak contact kita tapi kita tau dia hidup lagiiii...

At least once a month, try la cari kawan2 lama kita balik yang kita penah rapat, lebih2 lagi yang simpan 1001 kenangan banyak yang susah dari senang sama2 ngan kita. For sure dorang memang worth sangat utk pegang gelaran best friend.

And last but not least... Jangan la cari kawan time susah je... Kena laser cam aku ni... Free je kene bahan kat blog... Aku kisah ape kan... Memang la tak sebut nama... Tapi sape makan cili, confirm la dia yang rasa pedas... Bukan jiran selang 6-7 buah umah dari dia... Lain la jiran tu ade connection dengan dia... Ahahaha...

Tapi sila jgn anggap aku best friend sapa2 sebab aku jenis sesat dalam dunia sendiri... Aku pon tak berapa suka dianggap best friend sape2... Sebab seriously aku suka berkawan je tapi tak suka sangat orang rapat ngan aku, dan tau banyak hal personal aku... Nak tau sangat personal life aku, baca je blog ni...

Sebab ramai org tak baca sangat la aku slambe je cerita lebih2 pasal personal life aku dari org yg aku slalu rapat kongsi cerita... Tapi sini pon 20% je personal aku yg aku cerita...

Bayangkan banyak2 cerita dalam ni, pasal personal life aku, tapi baru 20%.

Yep. Aku agak perahsia gila2 orgnya.

So, kalo korg discover blog ni pon, jangan la nak berlagak yang korg dah kenal sangat dengan karakter aku, personality, perangai, etc. Paling2 pon org kenal aku tak sampai 40%. And I guess korg semua tau sapa dia kan yang bertuah sangat kenal aku sampai dekat 40% tu...

Takleh komen

Pelik aku... Asal try nk post comment je ilang comment aku... Fedap btol... Sudahnye aku pendam je apa benda aku nak komen kat blog org...

Apa la aku salah tekan ni... Nak online gune laptop, malas... Nak online time lunch opis hour, malas aku nanti org track aku bukak blog org... Tak suke... Privacy aku malas nak campur aduk kat opis... Well, as ex-student comp.science, aku ade jugak sikit knowledge as protection utk aku gune harte bende opis waktu opis, even waktu lunch.

Aku dah cakap, aku terlibat banyak kos, aku kurg gemar google gosip artis, aku suka general knowledge, bende boleh buat aku improve... Sebab tu la takyah nak jadi batak sangat macam setengah orang tu... Esp yang kemain sakit hati tah kenapa tak pasal2 kat aku... Dah discover blog ni pon canang abes kat semorang kata aku ngutuk... Ade ke aku sebut nama... Yg terasa sangat tu kenapa... Kalo terasa buta IT, face the fact, sila tambah knowledge.

Haha. Padahal nak bagitau aku takleh tinggal komen kat blog orang je pun... Hahaha... Kbai!

Saturday, October 13, 2012

"Penyakit"

Aku tak pasti la semenjak-dua-tiga menjak ni aku kemain tido awal... Pastu confirm pukul 2.30-4.00 pagi mesti terjaga... Pastu kelebet2 blog orang, fesbuk, twitter, instagram, pastu p toilet, pastu sambung tido.

Kalo sehari-dua takpe, ni tahap hari2. Macam skang ni, dah terjaga pukul 2.30 pagi lak. Awal sejam dari semalam... Ni takleh tido la nih sampai kul 4.00 kang. Apesal ntah... Agaknye minda ngan body aku suh bangun tahajjud tak... Bagos gak ah camtu... Mungkin akan aku usahakan ke arah lebih positif utk kebaikan diri sendiri...

Sedih arr sket, baru plan nak rileks2 hari isnin nanti, tapi hari isnin cuti cancel lak... Ade training... Ermm... Datang je lah. Terharu lak my supervisor bilang aku nih antara first priority utk pegi training... Macam yang haritu, terpaksa pilih org lain yang second-third choice pegi training sebab aku cuti2 berjimba di Sabah...

Hurm... Bersungguh dia nak jadikan aku technical support... Aku ok je... Tak pernah plak rasa beban ter-campur aduk segala benda macam2... Tapi kan, kesian pc tempat aku duduk tu... Terbeban ngan macam2 access yang aku ada... Ntah lah. InsyaAllah aku cuba jadi yang terbaik sebab orang dah percaya pada kita.

Berbalik pada takleh tido ni, ada jugak masanya time takleh tido ni buat masa tunggu Incik Jep calling2... Tapi jarang la sangat nak call time aku takleh tido ni ha... Aku pon tak harap sangat dia nak letak aku sbg first priority dalam idup dia... Sama gak macam aku... Sebab masing2 pon ade aim sendiri dlm life.

Aku ade gak target aku... Dia ada target dia... Kadang2 kitorang couple ni aku rasa tak lebih utk sedapkan hati org lain nak buktikan kitorang hepi sbb ada each other. Tapi future planning utk together, hurmm... Sesuatu yang actually aku tak pernah nak pikir, tapi bila org keep pushing aku, aku tanya dia, just niat tanya je lah... Dan kesimpulannya kitorang setuju nak setelkan bende2 lain yang jadi aim atau target dalam hidup.

Mase on the way nak pegi jumpe bekas jiran tetangga dia merangkap mak angkat dia yg dah pindah agak jauh tu... Dalam kereta tu, ada lah bincang pasal masing2 punya cita2, aim, its hard to find someone yang boleh ngam dengan aku bab2 aim/target dalam hidup... Surprisingly, dia sokong apa aku nak buat... Kalo dulu, aku cerita2 dengan ex aku, for sure kne condemn punya, sebab semua pikir asal kawen je pompuan kne ngalah, give up semua achievement dia utk berbakti pade suami... Uhhh... Baik aku takyah kawen kalo aku kne lepaskan semua impian aku...

Ok lah. Married sebenarnya our very the last priority in the list. Mesti nanti org condemn kan, apa dapat kalo asik kejar dunia... Cam aku lak nak tanya... Apa dapat kalo asik nak kejar perkahwinan/jodoh kalo kita tau, jodoh tu ada, tapi Allah lom tetapkan kita utk kawen ngan dia dalam masa terdekat... I means that kita kena tentukan nasib sendiri... If time has come, let it be... Just go with the flow...

Aku tau ramai akan cakap antara aku ngan dia tak serious sebab masing2 concentrate bende lain dulu... Tu hak individu la kan? Hak masing2... Ada org kenal seminggu terus nak kawen... Well bende camni sangat subjective. Macam kitorang... Aku perlukan masa, dia perlukan masa... Nak plak kitorang golongan perfectionist... Kalo nak plan, mesti kena betul2 nye plan...

Entah lah. Elok jugak la aku letak tajuk entry ni sebagai penyakit... Banyak orang penyakit lain2... Penyakit paling teruk skali adalah nak tengok orang lain jatuh... Kadang2 tu ada jugak org ada penyakit camni dikalangan org yg rapat ngan kita... Hati2 lah...

Bak kata makcik Sarah, bonda si Hajar, pedulikan apa orang nak kata... Kalo kita hidup berdasarkan cakap2 orang, sampai bila2 pon kita takkan maju ke depan... Dah asik ikut pandangan org lain, pastu kalo negatif yg org bagi, sampai bila2 pon kita jadi negatif...

Tapi takleh jugak buat hal sendiri sangat sebab nanti org tanya khabar org lain, kita lak jadi terpinga2 sebab lost contact... Macam dia cerita kawan2 Hajar... Hurmm... Aku tak rapat ngan dorang, so aku tatau pun ape jadi kat dorang... Cuma bonda dia cakap, dia je lah terkilan sikit sebab lepas dia tunang, kawan2 dia cam ignore dia... Aku sorang je macam biasa... In fact, aku jugak blur2 semua... Sebab aku jarang amik tau hal org. Haha...

Tak pernah rasanya entry aku fokus tepat pada satu hala sampai habes... Selalunya kalo entry panjang2 ni terbabas2 sampai 2-3 persoalan pokok yg jauh menyimpang dari topik asal...

Entry aku yg kena tajuk pon selalunya gambar2 je...

Wednesday, October 10, 2012

Rindu Terubat Juaaa...

Ni la penyakit kalo da start jumpa, abeskan masa together-gether... Bila dia dah balik Newcastle... Pastu masing2 busy, atau sebenarnya dia sorang yang busy... Aku jadi huru-hara sket... Baru tau sakitnye rindu...

Huhu... Ye lah baru blaja2 sayang2 orang secara serius kan... Erm, tapi sori la aku tak meriah sangat tunjuk mesra dalam gambar mcm pasangan lain... Takut gak dier bosan, tapi dier okey je... Siap respect aku seadanya lagi tak macam ex aku dulu suka paksa je manjang... Pastu kontrol... Bosan ah! Incik Jep jugak rileks2 je... Bkn bermakna tak sayang eh, cuma bagi ruang peribadi je.

Dekat 2 jam lebih gak bertatap muke kat facetime... Sampai bateri tinggal 28%... Pastu cam biasa la mesti ada tukang sibuk selit2 nak sembang gurau2 ngan bakal pakcik... Ehehe... Sempat gak la gaduh2 manja tanya Aiman anak buah aku yg kecik tu sayang sape... Sentap gak aku Aiman ckp dia sayang Acik Jep banyak dari aku... Huwaaa... Mana boleh jadi!!

Hurmm... Rinduuu sesangat :)

Tetibe rase nak kawen cepat2. Leh duduk sana dengan dia... Hehe :D

Tapi kne kumpul duit dulu la. I need time, he need time, we need time. Duit kalo ikut dia memang takde masalah... Yang bermasalahnye aku skang ni... Dengan mental tak berapa nak kuat untuk idup kat negara orang dengan dia... Pastu tambah lagi cam banyak benda yang aku tak mau lepas dlm Malaysia ni... Hurmm...

Jenuh tu nak pikir... Kne gune byk masa... Nak plak bile pikir pastu aku kne up-to-date sket bab fesyen ke apa sbb Incik Jep dah pon jadik antara manusia yg femes kat situ... Kne pikir perlu bawak diri lagi... Tapi takde la sampai kne jadi hipokrit semata2 nak orang suka kan... Tak pon sampai jadi talam dua muka... Lepas tu bajet kite lak yg bersalah ngan dia... Haha... Sorilah, ego aku memang tinggi melangit sket dengan talam 2 muka ni...

Eh stalker hinggap blog ni lagi ke tak eh? Haha... Tak kuase aku nak amik peduli hal orang nak stalk aku ke tak... Sebab aku cuma akan stalk sorang je... Incik Jep.

Org lain kalo wat semak newsfeed aku, tengok la aku rajin, kalo posting dia best, baru komen ngan like... So sape block tu, memang klakar dan dorang ah yang saiko abes... Opps... Sori... Kat blog ni memang aku ske membahankan orang pon... Peduli apa orang suka ke tak suka... Kalo tak suka, yang ko pegi baca entry ni sampai habis tu knapa? Haha...

Wordless Wednesday #16

Kau ade? Teh ais berlimau?

Sunday, October 7, 2012

Artis Belum Femes

Cara2 tengah sign autograf ngan membe2 band dia. Haha...

Camne la nanti bile dah femes kan? Skang cuma femes area Gateshead je... Tapi femes la jugak... Cuma lom merebak sampai Malaysia je lagi.

Nanti dah dapat poster dorang, aku share eh? Kalo ade album pun, nanti aku snap gamba cover depan je untuk tatapan korang, ok?

Wednesday, October 3, 2012

Wordless Wednesday #15

Artistik tak? Ke takut?

Tuesday, October 2, 2012

UPDATE!!

Malasnya nak update.

Just nak share something.


Kalo asik bagi alasan manusia tak perfect, next time kau naik flight, lepas tu flight terhempas, better takyah susah2 saman syarikat flight tu ye.

Manusia kan tak perfect. So, nasib la kalo flight ko naik tu not in a perfect condition dan terhempas.

Friday, September 28, 2012

Gembira :')

Incik Jep citer pasal audition Voice of UK tu... Dier lepaaaaassss...

Hepi btol orang tu akhirnye dapat masuk tv. Walaupon aku suke merapu tanye muat ke nak masuk dlm tv lebey2 lagi yang flat screen tu? Haha...

Dari hobi, ke part time suka2, sekarang nampaknye makin serious... Tapi suara dia memang sedap pun. Nyanyi maupun cakap... Sama je best. Rupa pun ada. Kalo tak, takkan la aku boleh ketagih facetime selalu... Slalu nyanyi kat aku. Sweet kan? Lagi2 lagu Anuar Zain... Terus aku pun melting + tertido. Hehe.

Eh, dia hak milik peribadi aku sorang. Dah femes baru aku bagi share ramai2. Tapi hati dia tu tetap hak milik eksklusif aku je. Hehe.

Cuaca Tak Menentu

Sejak balik dari bercuti kat Sabah aritu, dalam 2-3 hari ni asik berhujan pegi keje, pastu lak rasenye opis tu baru service air-cond, sudahnye harini aku tumbang jua kat umah...

Keta nanti next month awal bulan baru kuar... Tapi ade keta pun harap la aku nak pegi keje naik keta... Jem sana sini, pastu driver tah apape sana sini sampai aku letak status fb sebelum ni, suh dorg jangan bawak masalah umah tangga ngan pejabat ke atas jalan raya... Nasib la sape kne hon ngan aku aritu... Beli keta mahal2 tapi tak reti bagi signal. Takkan keta mahal signal rosak pastu biar 2-3 hari kan???

Tak larat gile ni... Tapi bosan lak... Harini aku mc pasal sakit kepala tahap dewa. Tadi bawak moto pon terhuyung-hayang... Last2 pusing balik umah je... Ni pun tak abes pening lagi...

Eh, belek2 blog aku, kebanyakkan bende aku post pasal Incik Jep antar ke apa kan kebanyakkan dalam english kan? Haha... Sebenarnye kitorang ni kalo cakap melayu, dia mesti nak cakap jawa ngan aku... Mana la aku nak paham... Tak pun cakap melayu, confirm bahasa klasik yang keluar... Sebab kami berdua suka dialog2 cerita P.Ramlee... Eheheh...

Tapi ada la jugak cakap melayu nye... Cuma kdg2 lebih senang ckp english je kot... Ape pun msg memang kebanyakkan english... Takpe la at least aku leh improve english aku kan? Takde ah jadi oh my english nnt...

Attach kat bawah tu, gamba feveret dalam laut di Pulau Sapi, Sabah :)

Gamba ngan Kak Syima ni... Dan mengundang jeles yang amat sangat dari Incik Jep sebab haritu dia bercuti tak dapat tangkap gamba bawah air... Aku siap ade gambar dalam laut... Padahal iPhone sama spesis je... Dier takde waterproof casing sape suruh kan?? Aku ni pun tumpang casing compact camera... Janji ade gambar dengan anak2 ikan... Eh?

Dah la, nak sambung rehat. Nanti nak pegi klinik lak... Hurmmm...

Wednesday, September 19, 2012

Wordless Wednesday #14

Please dont worry too much about us :)

Cuba Sedaya Upaya

Aku tak paham kenapa....

Dalam banyak2 manusia yang aku kenal, sejak aku mule serious dengan Incik Jep, mesti tunang orang yang hegeh2 contact aku balik tetibe cam nak konon mesra macam dulu... Gila apa??

Pulak tu yang sibuk-menyibuk kacau tu kan, ada yang pernah putus tunang sebab over mesra dengan kawan2 pompuan... Aku tau la limit nak berkawan camne... Perlu ke nak kene whatsapp hari2 tanya khabar la apa... Baik ko pegi mesej ngan tunang kau je... Sejuk gak hati dia... Alangkan aku ngan Incik Jep pon mesej sekali sekala je... Sejak2 busy ni, facetime pon jarang...

Tapi lahhh seriously aku tak paham manusia camni... Yang follow aku kat mana2 acc pon ada... Cam sial jugak rasanya... Korang dah tunang, jage la hati tunang korang. Aku pon dah ade orang lain. Pening tau tak pening...

Aku plak cam gigih elakkan diri dari dorang, tak balas mesej semua... Sendiri mau ingat la kenapa aku jauhkan diri... Tolong blaja jaga hati pompuan bakal jadi milik korang. Dia letak hantaran mahal2 tau plak korang bising kan???

Aku personally tak larat dah la kena serang dengan awek/tunang/bini orang walaupun sebenarnye aku tak hegeh langsung dengan laki dorang... Jage ah sama laki korang elok2... Aku wat tak tahu pon hegeh lagi kenapa? Nak kena siku??

Sunday, September 16, 2012

Sweet

Suka gila caption ni. Sweet gile rasenye. Oh terharuuuu ;-)

IOS vs Android

Sejak iPhone 5 launching semalam, meriah newsfeed aku dok sembang pasal ios6 vs android... Paling takleh blah yang kencang sembang tu pengguna Nokia ngan Blackberry plak tu... Haih apa la masalah dorang...

Haha... Aku lak sebagai pengguna iPhone yang baru (new user dan gune iPhone 4s yg dicanang2kan sebagai 1 kerugian amik dalam jangke sebulan sebelum iPhone 5 launching tu)... Aku rase ok je gune iPhone ni... Bukan nak bias ke apa... Tapi kalo dah majoriti orang yang korang kene contact atau beriye2 nak contact selalu adelah pengguna iPhone, maka takde la masalah sangat gune iPhone...

Aku penah gune jugak android... Setahun lebih... HTC Wildfire... Selain saiz kiut, tapi memory dalaman kecik... Tiap kali pas browse website ke facebook ke kalo ko jenis suka guna macam2 application, baik guna android jenis latest laa kan... Yang internal storage besar, so tak la phone cepat hang ke apa... Anyway, best jugak pakai android ni, tapi sebab aku guna HTC Wildfire tu, aku sikit annoyed bila tetibe je auto update, pastu update benda aku tak suka... Tien Viet apa ntah, Vietnam punya keyboard ke apa... Aku bukan warga Vietnam pon =..="

Lepas tu plak satu bende Android yang aku tak berapa gemor sangat ni... Pasal Skype, LINE, Viber, Whatsapp... Mungkin sebab android aku ketinggalan sket kot, so feeling nak guna benda ni semua rasa macam nak hempas2 je phone... Pulak tu kan guna line provider sendiri kan... Kita yang kat Penang guna Digi kemain la cemerlang, tapi pengguna Digi kat Kuala Selangor misalnye line ada takde je... Semangat nak hempas phone untuk melajukan connection untuk free call masih lagi tinggi masa tu maka kalo urgent sangat terus je call guna cara biasa2. Pegi mampus la dengan free call macam Viber tu semua... Kawasan takde 3G, memang pemusnah harapan.

Masa tu baru ku akui pengguna smartphone ni spesis kaya2 belaka... Mana taknya... Masa guna android, kekaseh hati nun jauh di UK, aku kat sini tunggu je skype... Tapi bile rindu tahap gaban plus bosan tak tentu hala maka aku mengambil tindakan nekad untuk call je terus beliau di sana.

Bukan tak penah bil telepon aku mencecah RM300 mengalahkan pegawai tinggi dalam opis yang sentiasa perlu sibuk call kejar2 client.

Tapi sejak gune iPhone ni, bil aku dah jadi macam apa yang pakej Digi bagi untuk pengguna iPhone. Maklum la kebanyakkan masa aku cilok wifi jiran tetangga secara percuma atau just guna Penang Free Wifi. Negeri2 lain, sile la contohi kerajaan Penang dalam menyediakan free wifi untuk rakyat jelata.

Mesti korang tengah pikir, beli phone mahal2, tapi online gune wifi je? Haha... Yelah, sebab setengah kawasan bukan ada 3G connection... Sementara nak cari signal even yang paling hampeh iaitu Edge pon boleh drainage battery power tau tak...

Plus korang kene pikir positif sket, phone2 camni yang macam aku guna masih lagi ios 5.1.1 ni cuma boleh wat facetime guna wifi je ni sebenarnya support syarikat penyedia wifi macam TM, P1, etc (sebab aku tak ingat nama haha). Support untuk dorang dapat lebih customer dan menjadikan satu Malaysia ni kalo boleh ada wifi dan boleh access di mana2 saje macam kat Singapore, UK, dan Australia... Paling gempak macam kat Jepun ngan Korea laa...

Masa launching iPhone 5 yang gune ios6 pon ade statement cakap wifi connection lagi bagus dari connection yang provided phone sediakan... So sebenarnye aku kurang setuju gak ngan ios6 ni sebab dorang cakap under ios6, facetime boleh access via provider phone je dan takyah susah2 cari wifi lagi dah... Sebab phone provider punye signal kan bukan semua tempat 100% cemerlang macam dalam Pulau Pinang ni... Even dalam pulau ni pun, signal tah apape je kat area Balik Pulau tu...

Ntah apa ntah pendirian aku bab vs ni. Nak compare hardware memang aku tak reti... Tapi nak compare bil telepon, memang aku prefer iPhone lagi sebab kebanyakkan yang aku perlu contact dan selalu contact adalah pengguna iPhone. Biasalah, iMessage kan free je. Hahaha...

Gambar di bawah, HTC Wildfire aku dengan kotak iPhone. Aku takleh nak tangkap gamba iPhone lak... Haha... Leh google je kat internet, bersepah gambar iPhone 4s kaler putih...

Friday, September 14, 2012

Permanent

Aku nk cerita ni sejak Selasa aritu lagi dah... Takpe lah cerita je pada hari Jumaat yang mulia ni :-)

Rasenye makan 2 minggu jugak la "sesi renew contract" budak2 TeSSDE dalam opis ni... Sebab nama aku pon dipanggil hari Selasa aritu je... Tu pon mase aku kalut nk p toilet... Gelabah kan time tu la nk pegi toilet bagai...

Aku nervous sebenarnya sebab supervisor aku cakap kalo ade sesape tanye perihal contract aku akan sign nanti, jangan cerita sangat... Masalahnyeeee... Ade ke orang nak amik tau?? Haha... Kan orang tak suke sangat aku kat situ... Tapi... Ade aku kesah??? Sebab strict aku tetap strict macam dulu. Salah tetap salah. Tak suka is tak suka. Lantak la kau boleh terima ke tak. And I am PERFECTIONIST.

Dah la HR panggil lepas supervisor cakap cemtu... Lagi la cuak... Kot laa ape jadik kan... Pastu aku pikir pasal cuti ni ha... Dah plan dah nak apply awal2 untuk November nanti kalo la kata contract tukar jadi associate. Gaji hari tu... Kalo cuti, maknanya cuti tanpa gaji... November kan plan nak berjimba dengan Kak Syima eh Zatul lagi... Hehe...

Dengan rupe blank gile aku masuk bilik Miss HR tu... Aku baca surat tu dengan takde perasaan... Bajet associate dah la ni... Tau baca kosong camne? Pesen sekali pandang je... Sambil dia explain gaji aku jadi camni2, contract sama macam sebelum ni... Eh? Sama macam sebelum ni? Tetiba aku terkesima jap dengan perkataan "from E1 to E2"...

Baru aku cam sedar balik... Ada bila tah aku baca E2 permanent... Takkan E2 dah ubah jadi extendable contract kot... So dia macam tau2 je aku nak tanya apa, dia confirm kat aku yg tu permanent...

Wuaaahhh... Hepi gila aku... Memang aim permanent pun sebab Labour Act cover pekerja permanent dalam Malaysia ni... Haha... Suka makcik... Hepi dan bersyukur sangat :-)

Tapi tu la kan... Sebab aku macam malas je nak tunggu Incik Jep balik keje kat Malaysia lagi 2 tahun... So, aku tanya la kalo nak berenti, kene buat apa... Dia bagitau kena bagi notis sebulan sebelum berenti... Dia tanya kenapa nak berenti, dapat keje lain ke??? Dengan confident nya aku cakap nak kawen, tunang aku skang keje kat UK. Tunang la sangat... Tanak bertunang pon kitorang ni nnt :)

Sambil gelak2 dia cakap, takpayah berenti la. Company ni kan deal dengan company international... Nanti dia propose cari project kat UK pulak maka boleh la nak hantar aku ke sana...

Pasal US pun ade dier inform juge, dorang request macam sorang je ke sana... Maka, patut dia hantar IT person je ke sana. Takpe. Aku tak kisah pun... Dapat berita sambung sebangai permanent staff pun dah cukup buat aku rasa bahagia. Alhamdulillah.

Kalau lah yang benci bagai nak rak siap block aku kat fb ni tahu kan, mesti bertambah2 sakit jiwa kan nak hadap aku nanti... Hehe...

**update: gambar offer letter :-)

Thursday, September 13, 2012

:(

Percubaan face-time yg gagal... Dier dah kat dlm flight kottt... Pe la sengal aku ni kan?

Wednesday, September 12, 2012

Wordless Wednesday #13

Just realize this.

Monday, September 10, 2012

Block Orang

Aku baru tau aku kne block dengan budak2 tu... See? Macam la aku hadap sangat nak stalk dorang... Takde maknanye nak tengok profile dorang. Baik aku stalk profile buah hati kesayangan jantung jiwa raga intan payung permata hati sayang...

Ada sesapa boleh bagitau aku camne nak untag nama dari gamba dorang tag kat profile dorang selain aku pun kne block dorang?? Malas nak memanjangkan list nama orang kne block ni... Unfriend dah buat dah. Ingatkan lepas unfriend takde la semak dengan notification merapu merapan. Apa motif aku kne block pun aku tatau. Tapi tak heran pun. Mcm la aku hegeh ngan orang camtu.

Da la rimas aku tengok dorang main komen banyak2 kat situ... Penuh notifications aku... Padahal bukan takleh chat je... Semak la hoi...

Sunday, September 9, 2012

Karaoke Sampai Lebam

Ni agenda terkejut tergempar untuk aku yang tak pasal2 je ade dlm tentative mase kat KL ni...

Actually meet up dengan membe time study Incik Jep yang dah lama jugak la balik Malaysia ni... So Jackson ni blanje karaoke kat RedBox memandangkan nak Incik Jep ade inform bawak aku same. Haha. Mula2 je address aku as friend... Mase citer experience dier ngan John kat Bangkok, dan2 la tukar addressing aku pegi ke girlfriend. Wahahaha...

Anyway, ni pon kind of first time aku dengar Incik Jep menyanyi live selain aku kne paksa menyanyi lagu2 Dato' Siti... Suara dia best gile sebenarnya... Kena key tinggi aku rasa takyah pakai microphone pon org2 kat luar room tu boleh berenti nyanyi bila dengar suara dia tarik key tinggi...

Paling aku suka bila dia pilih lagu2 Anuar Zain. Suara lebih kurang kot. Terkesima sampai langsung lupa nak rekod. Terus rasa macam tengah dating dengan Anuar Zain.

Takleh blah btol. Haha.

Saturday, September 8, 2012

Plan Hancur

Sebenarnya kalo kita bersendirian, ada transport dan kalo orang yang follow kita tu takde agenda, boleh je kita realisasikan plan kita tu.

Malangnya orang yang aku follow ni pun banyakla sangat agenda dia... But at least aku dah hilang nervous jumpa adik beradik dia ngan mak dia... Dengan adik2 dia aku dapat nama panggilan baru coz nama aku yang org biasa panggil dah fully occupied by adik2 dia... Aku juge bleh ngamho ngan adik2 dia... Haha...

Cuma time salam nak balik ngan mak dia tu... Aku je salam mcm loose sikit. Tak confident ngan takut kot. Tapi mak dia salam semacam erat dia, siap grip tangan 2-3 kali...

Apakah maknanya?? Huhu...

Wednesday, September 5, 2012

Wordless Wednesday #12

Edited :3

Monday, September 3, 2012

Nervous

Haritu cakap phone pun nervous. Nanti nak jumpe depan2. Isk... Aku ni da lama takde mak ni... Kang ade lak takleh kawal emosi kalo mak dier buat aku rase mcm teringat kat arwah...

Bukan tak pernah mengalir air mata ni bila mak kawan2 layan aku baik sangat macam anak dorang sendiri... Oh ye. Aku juge ade ramai kuarge angkat. Semua sebab dorang cakap aku sweet.

Ehehe... Sweet? Biasalah... Hati bersih kan... Budak2 kecik pun suka aku walaupun budak2 tu sebelum ni takut dengan orang selain parents dorang. Hihi...

Tapi bila pikir2 balik... Dah bersedia ke aku ni??

Orang lain bile citer bab nikah kawen, lebih2 lagi yang plan nak kawen ngan kekasih hati ni kemain hepi nya... Kemain galak lagi kan...

Tapi aku jadi blank. Ngan takut. Aku pun tak pasti apa yang aku takut... Mungkin jugak aku takut hati berubah kot... Hurmmm...

Atau aku takut, sama ada aku atau dia tak boleh buat masing2 hepi macam sekarang. Sekarang ye lah hepi. Semoga panjang la hendaknye jodoh kitorang ni...

Sunday, September 2, 2012

Cendol

Panas2 gini makan cendol yang sedap berais begini......

Pehhhhh... Nikmatnya duniaaaa....

Layanzzzz :-)

Lokasi: open house Koperasi Tunas Muda Berhad depan balai raya.

Buang Kawan

Peh peh pehhh... Bunyi macam kejam kan buang2 kawan ni... Lepas dah berapa lama dan juga ada yang dah face to face dengan aku serta menyatakan kerisauan dorang mengenai cakap2 belakang yang dia dengar pasal aku, padahal sepanjang dia bekerjasama dengan aku, nampak aku ok dan fokus pada kerja, langsung kontra dengan berita yang disampaikan, cuma aku extra teliti saje, mungkin tu buat orang kurang senang sikit.

Aku akui aku ada sikit sifat perfectionist, tapi aku cuba nak adapt dengan keadaan orang lain sebab mungkin dorang susah nak terima... Cuma perfectionist aku tak la sedahsyat orang yang pernah aku kenal... Cuba kalo dorang kenal dengan orang tu... Takyah tunggu setahun keje, baru 3 jam keje dah rasa nak berenti. Serious. Bukan aku tak biasa tengok orang datang keje dengan dia tak sampai 5 jam dah kena pecat...

Ambil masa ok nak fikir. Sebab aku tak pernah la plak terfikir sampai camni kan perangai manusia... Ish ish ishhh...

Apa pun bende yang jadi memang aku expect dah pun, cuma tak expect boleh jadi sampai tahap nak hasut2 orang semua. Lepas tu ada pulak yang mengaku kata aku fikir dia yang hasut orang. Eh, kantoikan diri sendiri nampak?

Personally aku tak pernah peduli pun apa orang nak kata pasal aku sebab apa yang aku dapat, sapa yang boleh ambil tindakan kat aku cuma superior aku je... Yang mana agak2 sama taraf ni, sori lah aku takde masa nak perasan apa korang buat... Janji keje siap, boleh balik awal, nikmati hidup tanpa stress. Orang risau kena darah tinggi sebab kerja, alhamdulillah aku tak.

Sebab sejak zaman study, aku dah terbiasa sorang2, takde "geng", dan aku suka hati mix around, tanpe perlu memikirkan perlu jaga hati sapa2 sebab bila tak suka, tak suka je. Takyah jadi hipokrit semata2 nak puaskan hati semorang.

Kawan2 datang dan pergi. Kena terima tu. Yang pergi sebab kena buang, nasib lah. Tak jejas penghidupan pun sebab populasi manusia dalam dunia ni banyak lagi, berbillion2. Melainkan kalo ramai dah pupus mungkin akan difikirkan kemungkinan nak berkawan balik dengan dorang.

Tapi dorang pun pilih untuk taknak kawan dengan aku. At least ok la dah ambil langkah awal unfriend aku sebelum aku unfriend dorang. Kurang sikit kerja aku nak click unfriend kat fesbuk tu. Mungkin sedar diri kot dier adalah talam dua muka yang dimaksudkan. Ehehehh... Aku tak mention nama... Tapi kalo dia baca ni, mesti mendidih2 dalam hati terasa dan sentap sebab dia buat benda2 yang aku cakap ni... Kalo tak buat, kenapa terasa kan? Hehehe...

Dan kat sini juga, walaupon ada yang tak pernah cari pasal dengan aku, tapi sorry juga, sebab korang se opis maka aku terpaksa juga unfriend. Cukup la terkena dengan talam dua muka yang tak dijangka. Takyah susah2 request friend ok, memang aku takkan approve. Melainkan kau sedara-mara aku je aku approve. Cuba la jadi sedara-mara aku. Kami semua keturunan perfectionist. Orang macam dorang tu mana la boleh nak tahan kan??

Saturday, September 1, 2012

Tak Puas Hati

John yang ikut Incik Jep bercuti sekali tu cukup tak puas hati dengan aku & Incik Jep. Dekat beratus kali dia cuba korek rahsia dari mana aku dengan Incik Jep kenal.

Aku pun ingat2 lupa cerita sebenar. Kalo nak cerita pun, memang mati hidup balik orang cakap cerita aku rekaan semata2. Sentap2 si John pikir camne kalo2 ada coincident yang membolehkan kitorang berjumpa waktu first time berkenalan. Mana lah tau kot2 ada kem2 kecemerlangan pelajar ke, ko-kurikulum ke apa yang mengakibatkan kitorang boleh kenal...

Incik Jep membesar di KL. Aku membesar di Singapore dengan Penang. Incik Jep dengan aku beza umo 5 tahun. Incik Jep pernah dtg Penang sekali je, tu pun masa umo dia 10 tahun. Kata nak terjumpa lalu kenal, masa tu aku baru 5 tahun dan mungkin juga masih di Singapore. So? How? Nak kata coincident time skolah2 lak, waktu aku darjah 2, dia darjah 6 kot paling logik kalo kata nak jumpa, leh terlibat dalam kem apape ke sebab time tu sama level skolah rendah. Tapi itu semua adalah mustahil... Dia skolah rendah kat Sungai Besi kalo tak silap... Aku plak Sungai Nibong, Penang... Celah mana nak combine apape xtvt??? Darjah 2 ngan darjah 6 kan apa la ada sangkut paut... Darjah 2 mana ada masuk unit beruniform lagi...

Kitorang kenal sejak aku form 1, aku 13 tahun, Incik Jep dah 18 tahun. Masa form1-3 aku full time dlm Penang, dan rasanya Incik Jep takde urusan langsung nak ke Penang. Sebab dia buat diploma civil kat UiTM Shah Alam, langsung takde kene mengena dengan Penang, kena praktikal kat Penang ke apa ke takde sama sekali. Aku plak sejak masuk form 1, arwah dah tak berapa nak bawak jalan2 ke KL apa lagi Shah Alam tu. Memang takde ke mana2 sangat pun.

Korang percaya pasal long last relationship built in via internet?

Aku rasa tu la cerita sebenar, macam yang aku pernah cerita kat sini dan sini. Masa relation kitorang masih lagi adik-beradik berangkat2 nih. Tapi macam dongeng sangat. So tolong la aku nak cari cerita realistic sikit supaya nampak sikit cerita perkenalan kitorang lebih logik dan diterima akal oleh masyarakat setempat.

Penat tau pikir sebab bila cerita benda betul, semua orang tak nak percaya. Semua orang tak puas hati.

Paling orang takleh terima hakikat adalah, sepanjang 14 tahun aku kenal dia...

Gambar di bawah ni adalah kali ke-2 aku berjumpa in person dengan dia. Serious la wey... Betul ni!!!

Friday, August 31, 2012

Rahsia Muka Berseri

Aku paling tak suka mekap tebal2... In fact, dulu kuar umah muka rileks2 je takde apape bahan kimia bertempek kat muka... Since zaman skolah dulu lah...

Pastu kenal lipbalm sebab mulut kering... Blaja2 guna Lip Ice... Tapi malangnye tak serasi... Tah camne tak best... Pastu penah join Avon, beli lip balm dorang... Lagi teruk sebab lepas tu lip aku jadi cam hitam2 sket mcm isap rokok... Erghh... Pastu guna Nivea... Best sampai arini... Skang berjinak2 ngan Maybeline sebab bagi kesan cantik kat bibir. Sexy! Muah!

Skang dah keje ni baru kenal2 bb cream. Serasi dengan Garnier je. Sebab start try pon Garnier... Terus feeling cantik cam Lisa Surihani... Tapi simpan sorang je selama ni... Harini je kantoikan diri kat blog... Haha...

Tengok arr gambar2 aku kat bawah... Semua tu gambar latest... Yang tudung pink semua tu gamba 2-3 hari lepas... Masa teman Incik Jep dengan membe dia jalan2 Penang... Yang gamba cam edit sikit dengan gamba ngan budak kecik tu baru tadi... Beberapa jam yang lepas...

Alhamdulillah aku takde masalah lulit yang teruk. Masa kecik2 dulu je ruam penuh kat dahi... Tapi arwah mama suh tenyeh muka dengan daun jambu batu... Tetiap hari buat tau dulu... Pastu seminggu sekali wapkan muka dengan wap panas... Skang ni kulit muka licin je... Takyah mekap tebal2 setengah inci nak tutup segala cela2 kat muka sampai jadi putih melepak lain kaler dengan tangan...

Tu je rahsia aku... Lain2... Pencuci muka ke hapa aku belasah je apa yg ada dalam bilik air tu... Dan yang penting, selain air sembahyang (typical punya petua) kita hendaklah sentiasa berbaik sangka dengan orang dan takyah susah2 jage tepi kain orang dengan stalk blog dia, fesbuk, twitter, lepas tu kumpul geng buat ketupat... Siap hasut2 orang lain kata perangai orang tu camtu camni... Padahal perangai sendiri tak sedar camne... Sampai sanggup lak hipokrit demi nak semua orang suka.

Yang paling2 penting adalah, jangan hipokrit dan jadi talam dua muka. InsyaAllah muka akan sentiasa ceria, hepi, berseri, dan nampak macam tersenyum walaupon tengah serius. Kecuali senyuman untuk orang yang taknak kawan ngan kita, yang tu buat2 tak nampak boleh, buat tak kenal lagi la takde hal. Senyum untuk orang macam tu memang mahal gila. Sebab ego2 dorang, ego lagi aku. Hahaha...

Sila sediakan baldi sebelum muntah tengok gambar2 muka aku bajet kiut dalam entry ni. Sape2 ade kulit muka macam aku, gigi putih cantik tersusun juga macam aku, marilah kita panjatkan syukur beramai2 dan memohon agar dipelihara kecantikkan dan dijauhkan dari manusia talam dua-tiga-pat muka, manusia2 hipokrit dan pendengki takleh tengok orang senang.

Sape masih stalk, tergigit cili, terasa pedas melambung, adalah takde jaminan.

At least ada jugak yang tak suka tu pernah cakap muka ja nampak manis, tapi takdak sapa tahan dengan perangai aku. Perangai apa ntah. Teliti sangat pun takleh agaknye. Oh lupa... Keje ngan orang ni kan kalo kita buat terbaik nak bagi orang yg kita keja tu dapat keuntungan lebih ni nama dia bodek... Lain la keje sendiri baru patut buat bersungguh2, kena perfect, supaya boleh untung lebih dan cepat kaya. Kan?

Takpe. Tanpe satu geng tu pun elok je aku hidup dan elok je orang lain boleh terima perangai aku dan jugak ada tegur2 kalo takleh terima, kan? Sekurangnya bagi aku nampak cara aku salah ke apa, bukan cara ngumpat blakang, simpan dalam hati, hipokrit, lepas tu dah konon nak declare gaduh teruk baru buat luahan. Luah style keyboard warrior lak tu. PENAKUT nak luahkan depan2. Bajet aku ni ada sixth sense leh baca fikiran dorang. Ntah apape je.

Dan aku tak pernah lak syok sendiri nak cakap aku cantik depan orang. Haha. Biasanya orang yang kurang cantik ni selalu je cakap dia cantik dan mintak orang puji2 depan orang lain... Wakakakaka...

Dan aku suh korang tengok gamba je... Takde lak suh korang puji aku cun ke apa... Hehehe...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...