Monday, May 31, 2010

Aku Suka Page Translator


Korang pernah perasan mende ni tak kalo gune browser Google Chrome? Aku pun tak pasti cemana menatang ni boleh wujud tak atas tu... Tapi sebab tadi tengah sengal-sengal ubi, aku pun gatal jari pegi menekan "Translate" tu. Abeh 1 page aku ni dia alih bahasa. Sumpah kelakar.

Entry aku sebelum tu dari emo-emo nak mati la konon-konon, terus jadi kelakar. Sekarang aku tengah gigih berfikir... Cemana laa kalo orang-orang dari luar negara nak baca blog aku? Paham ke dieorang apa yang aku taip ni kalau gatal-gatal pegi tekan translate tu??

Heh. Korang kalo ada jumpa mende tu. Cuba la tengok. Mesti entry yang paling serius akan jadi paling kelakar. Atau patut di-tong-sampah-kan saje.

Tersisih Ke?

Hmm... Baru abes 'melancong' tengok album gambar kawen, tunang, pre-wedding yang kena tagging la macam-macam lagi dekat fesbuk.

Adala sekali kan aku up entry pasal aku sorok-sorok alamat taknak orang antar kad jemputan sampai ke umah? Ala, tapi ada jugak sampai pun. Bukan satu, tapi lima!! Haha. Mejik pulak rasanya. Okeh laa... Pada yang jemput, tapi aku buat-buat sibuk tak datang, aku minta maaf sangat-sangat. Aku buat-buat sibuk sebab aku memang poket tahap kurang berduit dan aku perlu fikirkan benda lain yang lebih munasabah yang boleh dibuat dengan duit yang aku ada. Sebab aku masih lagi pelajar. Takde income. Nak buat part-time pun tak sempat. Cuti 'lama' sangat. Tapi, terima kasih kerana menjemput.

Cuma dalam banyak-banyak yang menjemput tu... Walaupun aku rasa budak yang menjemput tu ingat lagi atau tak ngan aku sebab kebanyakkan yang menjemput tu pun besenye dekat-dekat 10 tahun tak jumpa, tapi masih gigih cari-cari kawan-kawan untuk dijemput ke majlis kawen dorang. Aku sangat-sangat hargai, ok? Walaupun tak rapat sangat pun sebenarnya. Aku cuma agak sikit rasa tersisih bile ada dikalangan kawan-kawan aku yang aku kenal sekarang tu, aku sikit pun tatau bile dieorang kawen atau tunang. Memang la pointless jemput aku sebab memang aku takkan peginye pasal aku balik kampung. At least sampaikan pakai SMS pun ok kot. Janji bagitau, kan? Ajak-ajak ayam pun takde hal la kot. Sebab memang aku tak pegi kalo jauh (Elehh... Dekat pun ko tak pegi. Contohnye wedding Nonie. Padahal aku tatau jalan sebab kedekut nak bagi alamat umah untuk penghantaran kad kawen)

Dan skang tibe-tibe aku rasa wedding aku nanti (kalo aku kawen la)... Aku nak buat tertutup je. Untuk sedara-sedara, jiran tetangga yang sederet ni, dengan kawan-kawan yang betul-betul rapat je. Yang jenis susah-senang dorang, aku ada... Atau susah-senang aku... Dorang ada. Malas dah nak pikir pasal soal kecik-kecik hati ni segala. Dah la aku takde sape sangat kalo nak buat grand-grand pun. Kesian abang ngan kakak ipar aku nanti kalo aku kawen, dieorang kene ganti arwah ayah ngan arwah mak aku untuk urusan macam-macam ni segala. So, biar la buat secara kecil-kecilan dah la. Aku tak kisah pun.

Eh, bunyi entry aku kali ni macam kecik hati je kan? Lalala~~

Friday, May 28, 2010

Sekitar Africa Cup 2010

Ok. Video ni cukup untuk explain 2 sebab.

  • Kenapa ruang tamu umah aku kemain la lapang gila macam tak pernah wujud perabot, padahal dekat-dekat area tv macam-macam ada...
  • Kenapa anak buah aku yang last tu tido terkedang macam gambar paling bawah tu.




Hasilnye beliau sangat letih sampai tido macam ni...


Oh, ye... Harini aku adalah full-time baby sit beliau... Haha... Senang betul mau jaga dia sebab sekarang dia adalah sangat berdikari.

Soklan hari ini :

Berapakah umur beliau?

Sekadar suka-suka je. Takde adiah pun. Penganjur dah bengkrap. Huhuhh..

P/S: Pihak-pihak berkenaan sila amik perhatian dengan semangat beliau bermain bola sepak. Heh.

Thursday, May 27, 2010

Nakal-Nakal Aku Pun Rupanya Aku Agak Baik Budaknye. Heh.

Semua akibat komen dekat status fesbuk aku la tadi. Dah belek-belek balik gambar-gambar kat situ... Gambar-gambar dalam laptop... Bleh kata sebenarnye aku takde pernah pun bergambar berdua-duaan ngan mane-mane laki. Haha. Aku pun tak pasti cemana bleh jadi macam tu... Tapi yang pastinye kalo tangkap gambar pun mesti nak ramai-ramai. Kalo dua orang, sure sebelah aku tu pompuan.

Walaupun macam ramai gila je makhluk yang aku penah kapel, sepah-sepah classmate aku adalah lelaki...Tapi siyes tak pernah ada gambar berdua-duaan ngan lelaki. Kalo ada pun, cuma ngan anak-anak abang aku... Si Mirul dengan Aiman tu... Paling banyak pun dengan Aiman. Tak pun cuma gambar-gambar aku dengan arwah ayah aku je.

Eh... Apsal aku takde gambar dengan lelaki secara berdua-duaan ni?? Apsal? Apsal?? Macam takleh terima je apsal....

Ekceli pernah ada. Dengan classmate. Ngan Daus. Tu pun macam artis kot punya request nak bergambar dengan aku masa pegi piknik ramai-ramai masa diploma dekat Ulu Yam. Tapi mana pegi entah gambar tu. Tatau la kalo dia dah bakar. Heh.

Nak tengok jugak ke gambar aku dengan lelaki? Takpe la. Tunggu aku da kawen je nanti. Bleh bergambar puas-puas. Nak buat aksi-aksi terlampau pun takde sape nak larang. Kata dah sah kan??? Heh.

Bagus jugak tak pernah ada gambar berdua-duaan dengan ex-ex aku dulu ni. Takde la teruk sangat kalo ingat balik pun. Siap bleh buat tak kenal kot kalo ingat balik. Maklum la. Tak pernah ade gambar sama-sama. 

So, aku agak clean la dari gosip-gosip entah apape ataupun... Ahh... Kalo tak caya pun bleh je datang check laptop aku ni hah... Kalo nak jugak suh upload, celah mana aku nak upload entah dah nama pun takde. Walaupun letak status merepek-repek dekat fesbuk ke atau mana-mana social network lain, tapi tetap takleh caya jugak weh. Takde bukti. Haha....

Nak kata aku kolot??

Silakan. Heh.

Wednesday, May 26, 2010

RSVP


Hoiii~~~ Banyak gila wedding via fesbuk dan maybe attending. Wuuu~~

formspring.me

Ask me anything http://formspring.me/aslina

Kembali Cerita Pasal Stalker

Kali ini adalah real stalker. Bukan merapu macam hari tu (: Haha. Ok...Ok... Back to the story.


Aku sendiri tatau kenapa aku terus stalk dier, padahal sebenarnye takde bende pun nak stalk sangat. Nak kata aku jeles tengok dier ngan awek baru tu... Maybe ade la sikit. Cuma... Entah. Tak puas hati kot. Gile ape hari-hari kot aku stalk page dia dekat fesbuk. Tengok ape dier update la semua... Kebanyakkan asal dier update ke apa, mesti ada awek tu pun sepah-sepah komen kan.

Aku pernah letak dier dalam limited profile sekejap. Sebab aku rasa macam sakit hati bila dier buat tak peduli kat aku sejak ade orang tu. Maybe betul la kot aku ade sesuatu yang bila sape-sape tibe-tibe confess sayang aku sebagai someone precious dalam life dorang (wek~ sila muntah) lepas tu, mesti dalam tempoh terdekat ada awek lain yang agak cun sangkut dengan dorang. Siyes weh aku dah lali kene serang dengan perampas. Sampai aku pun confuse sapa merampas sapa nih. Tapi aku tak peduli pun... Lantak dier la. Janji tak kacau pointer aku cukup laa...

Tapi selalunye kalo orang tu ade orang lain pun tak lama la kekal. Haha. Dan bende ni terjadi kat dier. Sehari sebelum aku balik Penang, aku nampak status dier macam orang kecewa. Sangat tak bleh blah. 2-3 hari sebelum tu aku dah remove dia dari group limited profile aku. Dia da bleh access la apape yang aku letak kat wall aku. Pelik gak aku tiba-tiba je join komen-komen kat page aku. Sebelum ni mana ada sangat.

Berbalik pada dia yang nampak macam kecewa tu... Aku takde la terus nak terjah tanya pasal awek ke apa. Maklum la, orang ni pun spesis sengal babun macam aku jugak. Kadang-kadang tak dapat makan nasik goreng dekat cafe fakulti tu pun aku punya tahap kecewa macam kene cerai talak 3 sekaligus. So, aku tegur la tanya apahal? Dia cakap serik nak bercinta. Dia macam nak terus cerita kat aku. Tapi laju je aku potong cakap, aku nak blah dulu. Tido sebab pagi tu aku nak jalan jauh. Haha. Macam jahanam perangai. Padahal aku offline untuk group yang aku letak dia je, tapi still dok menyembang dengan classmate aku sampai dekat pukul 3 pagi. Hoho.

Skang aku online pun lebih banyak aku offline chat atau invisible dekat YM. Kalo tiba-tiba aku ter-online, laju plak dier buzz aku. Ye lah. Aku ni jenis kawan yang orang cari time susah je. Time senang takde sape pun nak share dengan aku... Tapi bila aku buat macam tu dekat orang, ramai pulak yang marah-marah. Cakap aku sombong la segala. Hmm... Complicated jugak kan??

Tapi takpe. Sekarang aku tau dier single balik dan aku pun dah tak stalk dier. Memang aku buat tak heran pun dah kat dier. Sebab tak perlu nak amik tau hal orang yang konon pernah suke kat aku... Tapi hujung-hujung dier plak ada orang lain. Bila frust dengan orang lain, cari aku balik nak cerita. Sudah la wey. Walaupun aku sendiri kurang percaya dengan confess dier dulu-dulu tu... Tapi layankan je. Buat isi masa lapang. Lepas tu dia dapat la apa dia nak. Dan walaupun aku tak pernah jumpe dier, tapi lepas ni memang aku betul-betul yakin takkan jumpa dier.

Adeihh... Cukup la kot. Tak larat da nak taip. Heh.

Tuesday, May 25, 2010

....

....

Apa nak tulis ni? Lupa pulak. Haha.

Ohh! Ohh!!

Tapi ada satu soklan...

Kenapa pekedai sibuk-sibuk sorokkan gula???

Monday, May 24, 2010

Di Mana Ada Kemahuan, Di Situ Ada HIGHWAYYY~~

Sorry la takde gamba-gamba mengiring aktiviti balik kampung dengan moto nih... Sibuk sangat nak save bateri untuk dengar MP3 sepanjang jalan. Apa ingat tak boring ke balik sorang-sorang naik moto... Lain la kalo naik keta... Ada la jugak radio ke... Apa ke...

Perjalanan aku start pukul 7.25 pagi laaa... To be exact. Sebenarnya aku cuak jugak nak balik sorang-sorang dengan motor ni. Punya la macam-macam pikir kot. Siap puji-puji lagi si Jonny tu jangan la buat hal tengah-tengah jalan raya. Tak ke haru kalo tiba-tiba nampak kelibat aku tolak moto sorang-sorang tengah-tengah highway. Silap-silap nanti masuk Buletin Utama.

Macam aku citer dulu... Punca utama aku balik dengan moto ni bukan nak buat semua orang risau ke apa... Tapi sebab nak jimat belanja. Ye lah, aku mana ada sumber kewangan yang tetap dah skang. Nak mintak lebih-lebih pun segan-segan. Kalo balik lama-lama ni plak... Kalo takdak moto, takleh idup aku. Naik bas? Tolong laa... Dah serik kot sejak ada lesen moto ni. Haha.

Sebenarnye perjalanan aku ni berpandukan Google Map untuk cari jalan kuar ke Highway Utara-Selatan tu. Siap lalu dekat Unisel. Last-last rupanya kalo lalu ikut jalan lingkar-lingkar yang horror dekat jirat cina... Ada Kota Puteri... Sampai ke dekat-dekat umah Kak Rieha pun bleh pi highway tu. Atau baik aku ikut Klang je... Haha. Entah apape. Buang masa sikit kat situ. Tapi takpe la... Tatau lagi kan?? First time balik sendiri-sendiri ni. Jalan yang aku ikut tu pun boleh tahan mencabar. Macam jalan ke Balik Pulau. Nasib baik la aku dah terer kontrol moto. Kalo tak... Sumpah bleh jatuh tersungkur buat kali ke-3... Banyak selekoh tajam sebelum kuar highway tu. Tapi rasanya itu la paling dekat pun nak kuar highway.

Dah kuar highway... Lega gilaaa... Seronok plak lalu kat laluan kecemasan tu. Haha. Sapa suruh takde laluan moto kan? So, aku ikut je la laluan kecemasan tu. Bawak pun setakat 100 km/j je. Tak berani nak lebih-lebih (poyo!!). Sepanjang jalan tu nampak la orang bawak moto besar-besar tu bawak moto laju je... Ramai-ramai. Mula-mula rasa kagumlah!! Tapi tak lama lepas tu aku rasa bosan tengok dorang. Pantang nampak hentian sebelah, berenti. Nampak hentian rehat je, berenti. Tak fun langsung. Entah bila nak sampai destinasi dorang, aku pun tatau laa... Nasib baik la aku jalan solo-solo. Takyah nak pikir sapa-sapa nak berenti makan ke apa...

Oh, ye. Minyak plak... Sebelum bertolak dulu, brader workshop yang best tu dah setelkan Jonny. Siap letak minyak hitam campur ngan 1 tin ape-ke-nama-menatang-tu-aku-pun-dah-lupa, tapi untuk takmo enjin panas sangat. Haha. Dia pun sedia maklum tahap bawak moto aku cemana. Kalo boleh takmo stop-stop. Memang spesis suka jalan jauh-jauh aku ni. So far, sebelum bertolak, aku dah isi RM5 minyak. Kira full la tuh... Tahan la untuk dari pukul 7.25 pagi tu sampai ke tepat kul 10 pagi. Sebenarnya cuak tu. Tanda minyak dah tahap bawah dari line merah tu. Tapi tak nampak stesen minyak. Huhu... Nasib baik la pastu R&R Tapah tu ada stesen minyak. Letak full. Betul-betul punya full = RM7. Selama ni aku ingat paling full pun RM6.50 je. So, perjalanan ada lagi 2 jam setengah, bak kata brader stesen minyak tu. Sumpah dia tak caya aku nak jalan sampai Penang. Haha. Dont judge me by my physical ok. Nampak je kecik tapi ada semangat yang BESAR punya. Heh.

Lepas isi minyak... Makan dulu. Mencekik megi goreng dengan seketul paha ayam dan air milo. Cost me RM6.80. Bapak ah mahal. Padahal tak kenyang pun. Nasib baik tak amik nasi campur dengan keli. Keli highway dengar-dengar citer adalah sungguh mahal. Pastu sambung perjalanan lagi. Heh. Tapi aku adalah eksen ok? Hentian sebelah tamau singgah. Tapi R&R singgah. Haha. Cuma R&R Sungai Perak je tak singgah. Sebab rasa malas nak belok masuk. Tak baik membazir minyak. Next aku stop dekat R&R Semanggol. Siap beli air yoghurt tu. RM4.80. Time ni aku SMS orang-orang berkenaan bagitau aku ada lagi 68 km untuk sampai Penang. Heheh. Tapi aku tetap tak SMS abang aku. Takut dia terus call sambil bebel-bebel.

Dalam 68km tu sebenarnya minyak bleh survive lagi sampai masuk umah aku dalam pulau tu... Tapi sebab time lagi 14km nak masuk jambatan Pulau Pinang tu tiba-tiba minyak berada bawah paras line merah tu... Singgah la dekat tol Juru pi isi minyak. Padahal takyah isi pun takpe. Isi tu adalah RM6. Full tank. Sampai ke rumah, tank maintain full sampai ke harini. So, actually kalo aku nak topap minyak pun sebenarnya topap RM2 pun dah cukup untuk sampai depan umah ni...

So far ni la pengalaman pertama aku balik sorang-sorang naik moto dan aku tak serik nak balik naik moto lagi lain kali. Best woo... Dah la open air. Kalo naik keta kene bayar tol. Tapi naik moto ni kene bayar tol dekat jambatan Penang tu je. RM1.40 je. Total cost aku balik naik moto ni adalah;

  • Servis moto sebelum balik = RM 52 (tukar minyak hitam + tambah ubat tu cuma RM28, kalo benda lain tak buat hal... Tapi sebab tukar kasut brek tayar belakang, tu pasal jadi macam harge tu...)
  • Makan + minum sepanjang jalan = RM 11.30 --> paling mahal. Lain kali bawak bekal, senang.
  • Minyak = RM 18 (sebenarnye boleh buat RM 15 je. Tapi sebab pikir masa depan. Heh)
  • Tol = RM 1.40 (atas jambatan Pulau Pinang je)
Total untuk balik kali ini adalah RM 82.70

Kalo aku balik naik bas ekspress + hantar moto pakai skynet sebab aku cuti 2 minggu takleh hidup tanpe moto, adalah RM 238. Tu pun bajet harga tiket bas masih lagi RM 38... Dan bajet RM 20 untuk bas dari Kuala Selangor ke Pudu ke Bukit Jalil tanpe campur makan+minum. Serta harga hantar moto guna skynet RM 180. See... Sangat jimat bukan??

Next time aku target kos balik ke Penang adalah RM 47.40 (takde makan+minum. Next time bawak je bekal megi goreng buat sendiri. Lebih sedap dari beli kat highway)... Sebab kasut brek tu bukan selalu pun kene tukar. Bila dah haus gila je baru tukar. Al-maklum la Jonny pun dah setahun umonye...

Aku sampai rumah semalam ngam-ngam pukul 1 tengah hari. Abang aku macam terkejut jugak aku sampai umah dengan berhelmet. Tapi takleh nak bebel la. Sebab aku pun dah selamat sampai umah.

Dier ada jugak tanya aku cost aku balik tu semua. Especially minyak. Hoiyehhh... Aku beat dia kot bab minyak. Style aku lagi save. Dia banyak ikut jalan lama. Dia buat tu ari minyak dekat RM 30 lebih. Aku berjaya cut sampai jadi RM 18 je... Or actually RM 15. Yang penting minyak tu jimat... Minyak hitam tu pun kalo sebelum perjalanan dah tukar... Takyah susah2 tukar lagi dah... Cuma tambah cooler tu je RM 8 satu tin. Heh. Memang total lebih murah dari naik bas lah. Puas hati.

Lastly... Lepas ni aku tak serik nak balik naik moto, yeayy!!!

Padahal ada pun semester depan je lagi di Unisel ni. Heh.

Saturday, May 22, 2010

Aku Cuba... Gigih Jugak Nak Update Blog Tiap-Tiap Hari... Tapiii...

Hah? Apa tapinye??

Tapi tiap kali aku on laptop je... Tangan mesti gatal click mouse bukak games. Addict la nih skang. Banyak masa lapang. Konon-konon la banyak masa lapang.

Haih. Gila main Plants Vs. Zombies untuk second time sebab nak dapat gold plate di muke depan. Haha.

Pengaruh kawan-kawan la nih.

Eheh. Main game tu otak berjalan jugak apa? Walaupun lepas exam haritu dah tinggal otak tepi jalan. Best woo main game strategi tanam-tanam pokok nak musnahkan zombie tu semua. Sesuai sangat untuk orang yang dulu suka main Farmville dekat fesbuk.

Haha. Ok la. Nak sambung perjuangan menghapuskan zombie. Untuk hiburan korang, terimalah lagu khas untuk korang... Siap boleh karaoke kalo suka. *Sila stop radio dekat blog aku ni kalo nak layan lagu ni*

THERE'S A ZOMBIE ON YOUR LAWN.

Friday, May 21, 2010

Macam Tak Caya Dorang Da Besar~~ *Baca Dengan Nada Terharu*

Dulu, mula-mula masa beli dorang ni, kecik je... 


See... Kecik gila kiut-kiut je duduk dalam kotak...

Sekarang...

Dah besar~~!!!


Terutama yang hitam tu. Nampak dah belang-belang sekarang. Dia paling berat dan kiut sekarang.

Dorang jugak nakal gila sekarang.

Suka sangat buat bilik aku macam playground. Heh. 

Thursday, May 20, 2010

Musim Orang Kawen Datang Lagi

Agaknya ramai kot amik peduli pasal aku bising-bising dok tagging nama dekat kad jemputan kawen yang dorang upload dekat fesbuk. Sekarang ni ramai menggunakan pendekatan lebih berhemah.

Antar email dan mintak alamat umah. Dengan penuh bahasa sopan-santun jemput aku ke kenduri kawen dorang, ok? Ini acceptable. Aku doakan semoga jodoh korang tu bertahan sehingga syurga. Sorry ye, kalo ada antara korang yang buat rsvp event dekat fesbuk tu, tapi aku cuma letak maybe attending je. Banyak sangat yang buat dalam tarikh yang sama. Lain la aku sejenis amoeba. Boleh buat belahan dedua banyak-banyak.

Sorry jugak kepada yang mintak alamat rumah, tapi ada yang aku tak bagi. Bukan tak nak datang, tapi sekarang macam elegik tengok kad jemputan berwarna-warni yang datang ke umah. Sebab yang antar tu plak kebanyakkan sebaya. Baru aku sedar tahun ni aku dah 25. Bakal 25. Demm... Rasa masih sempoi-sempoi dan muda remaja je lagi.

Aku macam tak pernah terfikir untuk jadi apa bila umo dah nak cecah suku abad ni. Sumpah takde planning. Kalo ada pun jenis stok-stok lame ass punya planning. Complete study, keje, kumpul duit, travel. Haha. Lame ass bukan? Marriage? Tak terlintas kat kepala otak.

Oh ye. Sekarang otak aku dah sepah-sepah tinggal tepi jalan sebab final exam dah abes 2 hari lepas. Ingat semalam lagi dah nak tinggal tepi jalan. Tapi tak boleh sebab ada meeting. Susah jugak rupanya jadi wakil rakyat kawasan fakulti ni.

Moto dah siap servis. Incik Asrul pun dah sibuk-sibuk antar SMS bila balik, bas pukul berapa dan sebagainya. Aku reply aku tak tau. Sejak minggu lepas ni punya fikir nak balik bila. Dan satu benda aku rahsia dari dia. Aku akan balik dengan Jonny.

Nanti-nanti bila aku dah mulakan perjalanan, doakan aku selamat berjalan dan selamat sampai ke destinasi. Aku tak mau dengar ayat seperti, "awak pompuan dan bahaya bawak moto balik Penang jalan jejauh sorang-sorang". Setiap ayat yang keluar merupakan doa. Aku harap korang semua doakan yang baik-baik saja untuk aku. Walaupun aku tak mampu melawan takdir jika Dia nak sesuatu berlaku.

Wednesday, May 19, 2010

Fast Update

Gila laa... Tak suka aku camni. Cakap meeting pukul 10 pagi. Gigih la aku speeding moto dengan kelajuan paling maximum. Sekali sape pun lupa remind penasihat yang harini ada meeting. Sudahnya sampai skang aku melepek dekat fakulti.

Sambil tak abeh2 pikir nak balik Penang bilaaa... Sape la gatal sangat cadangkan satu tahun ni semester ikut macam IPTA. Aku rasa macam tak cuti langsung je. Alih-alih bulan June ni tiba-tiba macam banyak pulak aktiviti. Sekarang pun dah nak abeh bulan Mei. Tapi aku tak balik-balik lagi.

Rasa nak mengamuk lagi sekali je. Sapa entah pandai-pandai letak aku dalam jawatankuasa ni. Siap boleh menang pulak tu.

Tadi ramai pulak terkejut yang sebenarnya aku dengan setiausaha cuma ada 1 semester je lagi dekat sini. Bila 2-2 blah, takde pemangku. Hah. Padahal dari haritu lagi aku dah mengamuk. Tapi buat-buat tak reti. Abeh tu, semester awal tahun 2011 kang takde setiausaha jugak. Itulah. Buat kerja tak nak pikir. Taknak tanya aku dulu.

Memang la aku baru 3rd year. Tapi ingat la sikit, 3rd year aku equivalent dengan final year (4th year) degree. Sekarang baru nak menggelabah. Aku tamau letak jawatan. Nanti takleh letak dalam resume. Pentingkan diri ke? Aku rasa tak. Sebab aku menang haritu pun pasal orang pangkah aku. Bukan aku suka-suka volunteer, kan? Sapa suruh??? Ingat aku tak gila kuasa ke??

Tuesday, May 18, 2010

Susu Coklat!! Yummyyy!!!


Sila tekan gambar untuk ke link artikel berkaitan. 

Oleh itu, sila la sponsor air kotak cekelat cap Dutchlady yang 1L tu tiap-tiap hari. Nescaya aku sangat gembira dikala kewangan sedang berada pada tahap yang semakin meruncing ni. Heh.

Sunday, May 16, 2010

Ay tinatawag na ang espiritu ng tingin bumalik sa pag-aaral.

Ramai sangat sibuk-sibuk letak status dalam tulisan Jepun atau Korea dekat fesbuk. Aku pun tamau ketinggalan. Tapi aku letak dalam bahasa TAGALOG.

Hah. Kan style tu?

Boleh tekel Jericho Rosales lepas ni. Biar pun ada yang komplen yang beliau tak hensem. Tapi dia kiut apa? Hensem sangat pun susah nak jaga. Nanti asik kene kebas. Haih.

Selamat Hari Guru~~!!

Selamat hari guru kepade semua yang bergelar pendidik. Most of my life banyak dengan cikgu-cikgu kot walaupun orangnya berbeza-beza. Tapi selain mak ayah, dorang la antara yang banyak influence life aku. Tanpa dorang, aku takde la nak lulus UPSR, PMR, SPM. Tanpe dorang, aku takde life yang macam-macam kat skolah. Tanpe dorang, takde la sape nak layan kerenah nakal-nakal aku dengan kawan-kawan. Tanpe dorang, aku rase, ilmu aku mesti bergantung dengan Google je.

Selamat hari guru kepada guru-guru tadika, guru tuisyen, guru sekolah rendah, guru sekolah menengah, guru sekolah khas guru sekolah jenis kebangsaan, guru sekolah teknik, guru MRSM, guru sekolah sains, guru sekolah pondok, guru sandaran, guru rasmi, guru tak rasmi, guru-guru yang tak pakai tittle guru seperti lecturer, guru-guru silat, guru karate, guru taekwondo, guru semua seni pertahankan diri, guru ilmu hutan, bakal guru, guru-guru pencen, tak lupa jugak dekat Kumaraguru. Eh? Takde kaitan eh? Haha...

Ok. Selamat hari guru. Sayang cikgu-cikgu semua. Muah! Muah!

Saturday, May 15, 2010

Aku Ngaku. Aku Stalker.

Heh. Best kan pengakuan?

Skang aku tengah bosan, tapi malas nak kuar jalan-jalan. Minyak moto tak payah cerita lah. Memang bawah sikit dari tanda merah tu. Esok-esok la aku pegi isi penuh. Esok nak pegi study konon-konon dengan kawan-kawan. Entah apa nak study esok aku pun tatau. Micro-C ni bukan boleh agak. Dulu aku rasa subjek tu adalah parallel dengan Micro-P dengan C++. Tapi disebabkan oleh tenaga pengajarnye yang... Err... So, aku syak dia ada sikit-sikit kaitan dengan subjek lain yang tenaga pengajar tu ajar.

Hah. Bunyi macam huru-hara dan subjek tu takde arah tujuan, bukan? Tapi tu la hakikatnye. Sebab tu kitorang bersungguh nak buat study group tu. Nota je tebal tak hengat. Tapi takde la setebal nota subjek dia lagi satu. Mujur aku tak repeat subjek tersebut.

Gambarajah 1: Seram tak kau ada nota setebal tu?

Mujur nota subjek ni nipis lagi. Tapi, tolong la bagi petunjuk apa yang bakal keluar sebab subjek ni offer cuma setahun sekali. Dah macam hari raya pulak subjek ni datang. Dah la tips pun tamau share. Test? Assignment? Hah. Semua dah pun kitorang blend secukup rasa. Rasa nak rebus je nota tu semua lepas tu minum. Agak-agak boleh cemerlang tak?

Apa kaitan dengan pengakuan aku kat atas tu? Lain kali la aku cerita. Heh. Tapi memang aku stalker pun.

Sekejap Je Masa Berlalu

Sebenarnya aku masih takleh terima satu fakta:

I'm 25 diz year. T_T

Adoiiii...

Friday, May 14, 2010

Bateri Laptop Expired????


Selama ni aku tatau pun yang Dell punya laptop ada reminder kalo bateri dah expired. Tak caya tengok gamba tu. Yang aku highlight tu. Hahah. Cuak jugak aku ingatkan bateri dah betul-betul expired sampai tak boleh nak guna dah. Rupanya saja-saja je buat aku cuak. Adoiyaiii...

Thursday, May 13, 2010

Siri Kalkulator Emo : Bahagian 2

Maka hari-hari exam pun berlalu dengan penuh kegila-gilaan sebab minggu awal-awal exam paper adalah direct. Sampai la sebelum paper MCS tadi. MCS tadi pun berhempas-pulas kot percaya dengan kalkulator. Siap time study semua kalkulator tak lepas-lepas kot.

Gambarajah 1 : Study pakai 2 kalkulator sekali gus. Hah!! Tapi ni subjek hari lain.

Siap henset kalo jatuh pun bleh buat bodo lagi. Tapi kalo kalkulator jatuh... Pherghh... Boleh buat bunuh-bunuh kot. Kalkulator aku dah 7 tahun pakai dan masih tak tukar-tukar bateri. Sebab tu aku sayang dia lebih. Tapi bayangkan bila kita sangat-sangat mengharap dan percaya gila dekat kalkulator tu...

Boleh pulak time exam dia asik kuar...

Gambarajah 2 : Benda yang taknak dilihat time exam.

Kau rasa nak sepak sapa? Takkan dalam kertas jawapan kau nak tulis besar-besar "Math ERROR"?? Padahal masa dah tak cukup, lepas tu dia pulak nak main-main keluar benda mengarut-mengarut macam ni. Emo tau tak emo? Terganggu gila kot.

Ok. Cukup la kot 2 bahagian je siri kalkulator emo. Aku tatau nak taip apa sebenarnya ni.

Memandangkan Exam Pun Dah Dekat Nak Habis, Next Week Paper Last, So, Aku Nak Tukar Balik Dinding Blog Ni Supaya Aku Akan Kembali Rajin Update. Wall Sekarang Memang Berjaya Buat Aku Malas Nak Bukak Blog Dan Update Seperti Sebelum-Sebelum Ini.

Siri Kalkulator Emo : Bahagian 1

Calculator (dari Wikipedia) : Modern electronic calculators are small (often pocket-sized), digital, and usually inexpensive devices to perform the basic operations of arithmetic.

Hah! Kan? Ada setengah orang (baca : lecturer) kata kalkulator tak penting pun dalam hidup dia. Siap boleh congak-congak sebelah mata je tiap kali dalam kelas. Tiap kali kitorang check jawapan dia pakai kalkulator pun mesti hampir-hampir. Kitorang syak dia ada sikit-sikit genetik Adiputra dalam badan.

Gambarajah 1 : Bekas engineer yang tak suka pakai kalkulator.

Haritu aku start exam. Punya la gigih kot letak status dekat fesbuk dengan twitter pasal aku percayakan 100% dekat calculator. Siap dapat balik ucapan gud luck untuk kalkulator tu. Bukan untuk aku pun.

Gambarajah 2 : Percaya pada kalkulator.

Sorry la aku takde mase nak kabur-kaburkan nama sapa-sapa yang menyibuk dekat komen fesbuk aku nih. Huhuhh... Ok, sambung pada punca aku emo dengan kalkulator. Sebenarnya, walaupun berapa gigih la aku konon nak percayakan pada kalkulator pada haritu... Tapi last-last...

Benda kene guna kalkulator teruk-teruk satu pun tak keluar. Siap boleh main congak-congak seperti orang dalam gambarajah 1 tu. Emo tak emo la. Tapi lepas tu aku kuar exam hall terus jadi separa mereng. Sebab tak ingat sangat apa benda rumus. Ciss~~!!!

Wednesday, May 12, 2010

Al-Fatihah.

My uncle (Pak Andak - Hj. Mas Sulaiman) passed away diz evening. I didn't know until Aten told me so. Hmm... Lost another relative. Haih. Need to remember properly who's already gone. They're still in my mind.

Takut salah cakap je nanti.

Tak sengaja.

Anyway I got final paper tomorrow. Wish me and my "beloved calculator" good luck.

Haih.

Monday, May 10, 2010

Award + Tag (?)

Ni sebab lama gila kot tak blogging, tapi kadang-kadang rajin jugak singgah kat blog orang lain menyibuk-nyibuk bagi komen laa... Macam-macam la... Tak sedar diri kot busy. Tapi tetap sibuk nak terjah blog orang.

Pakej tag dan segala award-award ni datangnye dari Madam Lady Ell. Ececehh... Haha... Tapi award-award ni datang sekali dengan pakej tag. Adoilahh... Malas benau mo jawap tag. Tapi layankan je la...

First batch adalah dari 30 April yang lepas. Wah, siap batch-batch bagai... :)

Malangnya kene taip satu-satu pulak sebab tak pandai nak copy-paste dari blog Akak Ell ni. Disable eh??? Takpe... Takpe... :) Walaupun soklan berbunyi ala-ala cepu-cemas gitu. Layan je. Sorry je, ter-wat versi scroll takut panjang sangat :)






Tag pertama : About ideal guy??

1. How tall should he be?
I dont want him to be too tall from me. That will cause ppl to accuse me as his younger sister. Hahaha!!

2. What hair colour should he have?
Dark black with a bit brownish when under the sun. Hahahaaa... Boleyyy???

3. What kind of personality should he have?
Of course gentleman, funny a bit, and I really need him to guide me through the right path of life. :)

4. Older or younger?
Preferably older than me, thoo... But kinda weird now coz there are LOTS of guys younger than me "keep-on-chasing" me. Huhuhh..

5. What film actor should he most be like?
Actors are hypocrite. They can act like anyone. So, I want him to be himself. Looks can be "kawtim", maa!!

6. What singer should he most be like?
Lady gaga. Boleh??? Hahahahh... Mati lahhhhh!!!

7. Do they need to cook?
Not necessary. But it is a bonus if he could. :)

8. What is his best body part?
Chubby cheeks and his smile. So, later I'm not the only one that "akan kena cubit di pipi".

9. What car should he drive?
Kereta kebal pun boleyy...

10. What one thing completely turns you on?
Smiling. Huuu... :)

11. Who was the guy on your mind when you doing this survey?
Idk. Brader Lab, maybe. My friends, Rezan, Fazar, Mark Royston, etc (ramai sangat kawan-kawan). Dan Aiman Hafiz yang dekat rumah. :)

12. Tag 6 people to do this survey.
Saya mau tag... Hadra sorang. Hahahhh!!! Manyak kijam, bukan??

Tag kedua : Takde tajuk. Tapi semua ada 5 benda kena list.

5 Nama samaran kamu

  • As - Kawan-kawan yang biasa-biasa panggil camni
  • Nina/Ina - Relatives semua panggil camni
  • Acik - Anak-anak buah panggil camni
  • Asler - Coursemates. Haha. Sengal betul dorang.
  • Nor - Classmates yang berbangsa Arab :)


5 Tarikh penting dalam hidup

  • 7/7 - Besday senirik, Sue, Harith, dengan my own auntie. Haha. Share ramai-ramai.
  • 3/8 - First time rasa macam bekerja seiring dengan kos yang di amik (praktikal). Hahaha...
  • 22/6 - My dad leave me forever.
  • 21/10 - My mom leave me forever
  • 22/1 - .... 

5 Perkara yang kamu buat semalam

  • Pegi kenduri.
  • Pegi umah cousin.
  • Tolong angkut barang-barang Yanti
  • Main game Plants vs. Zombies
  • Tido

5 Perkara buat kamu gembira

  • Chocolates... Gembira gila kalau dapat.
  • Assignment dah siap.
  • Final exam confident boleh wat dengan cemerlang.
  • Berjalan-jalan dengan Jonny.
  • Tido puas-puas.

5 Drama/ Filem kegemaran kamu

  • Equilibrium (all time favourite)
  • Dead Silence
  • Madagascar
  • Resident Evil 1, 2, 3
  • Lets Go To Prison

5 Hobi kegemaran kamu

  • Jalan-jalan dengan Jonny
  • Surf internet + blogging + facebooking
  • Main game. Dalam laptop, dekat henset, semua-semua la
  • Tengok movie.
  • Tido.

5 Orang yang kamu suke/ sayang

  • My only brother dengan family dia.
  • Lecturer baik-baik yang tak prejudice.
  • Blogger + facebook frens.
  • Arwah mak dan arwah ayah.
  • Secret.

5 Tempat percutian idaman kamu

  • Makkah. Leh gi haji + umrah.
  • Pulau-pulau cantik-cantik dekat Sabah.
  • Jepun
  • Switzerland.
  • Alaska. Haha. Boleh??

5 Sebab kenapa kamu jawap soklan ini

  • Baru teringat.
  • Takde keje.
  • Malas nak sambung study MCS.
  • Bosan.
  • Ada kerajinan untuk menaip.

10 Orang yang kamu nak tag!!
Uhh... Malas ah nak tag orang. Sapa suka, sila buat.

Ini adalah award-award yang dikurniakan seiring dengan sesi jawap tag bagi batch pertama nih.










Phewww~~!!! Abeh pun satu batch. Ini second batch plak.

Second batch adalah pada 2 Mei yang lepas. Haha. Nasib baik la dapat yang second part punye. Kalau kena buat yang cari 8th picture dari 8th folder tu saya buat-buat tak nampak saja la ye. Hahahh~~!!

Tag : 10 things that makes me happy :)

  1. Assignment siap. Paling happy ni. Takleh tido malam kalo tak siap.
  2. Kelas cancel. Yippaaa~~!!!!!
  3. Cekelat. Yang betul-betul warna coklat dan bukan spesis gula-gula yang warna-warni.
  4. Annoying Orange dekat Youtube. Currently la.
  5. Makan free orang belanja.
  6. Tengok wayang dengan kawan-kawan.
  7. Baca blog orang + facebooking.
  8. Main game dalam laptop takde sekat-sekat/hang.
  9. Jalan-jalan dengan Jonny.
  10. Tido yang terlebih-lebih dari cukup.
Dan ini awardnyaa... Ngahahahahahhah....!!!!


Sorry ye Kak Ell. Saye baru abes setel tag + award akak. Terima kasey banyak-banyak. Sekarang saya mau sambung tengok movie. 

P/S: Hadra!!! Sila sambung semua-semua tag ni pulak ye. Haha. 

Sunday, May 9, 2010

Segaaarrrrrrrr!!!

First, happy mother's day kepada semua yang bakal bergelar ibu dan jugak yang dah lama bergelar ibu. Yang baru-baru bergelar ibu pun boleh jugak. Tak lupa juga dekat yang pegang tittle ibu saudara, ibu tiri, ibu angkat, segala jenis ibu la. Termasuk ibu roti skali. Selamat hari ibu.

Lama kot tak merepek kat sini. Sibuk gilaa... Mana dengan report pre-tesis, exam lagi. Leh kata 2-3 minggu lepas sangat pack. Sampai nak main game plants vs.zombies pun takde masa. Sumpah. Tapi aku pelik gak sebab kawan-kawan aku ada yang selambe khatam berkali-kali game tu. Last-last sekarang tengah struggle siapkan report pre-tesis sebab due date dia esok. Aku bleh rileks-rileks lagi. Next exam paper adalah hari Khamis. 13 Mei dan yang last adalah 18 Mei. Lepas tu lepak barang seminggu-dua sebelum struggle siapkan hardware projek tesis. Lagi cepat siap lagi bagus.

Aku tengah takut sebenarnya dengan result semester ni. Macam merapu lebih je jawap exam haritu. Tapi aku masih ada talian hayat (peluang repeat) lagi skali. Orang lain semua dah kali ke-3. Dengar pun takut. Entah apa la susah sangat subjek tu. Senang je pun. Tapi bila masuk exam, benda-benda yang selama ni kau tak pernah nak confuse atau tau kewujudan dia untuk buat orang confuse, tiba-tiba je ada.

Haih.

Lagi kesian bila exam tahap killer-killer tu sederet dalam seminggu. Aku yang repeat ni mungkin la takde hal. Tapi nampak dah 2-3 semester dah admin suka letak subjek killer-killer dalam 2nd year tu sederet dalam minggu exam. Adakah berunsurkan sabotaj untuk galakkan student repeat benda yang sama berulang-kali?? Gila la kejam kalo macam tu. Dah la kalo 3x fail terus kena buang tanpa kompromi. Haih. Takut sungguh.

Dah la 1 jam kredit = RM250. Subjek killer tu 3 jam kredit = RM750. 2x amik = RM1500. 3x amik = RM2250. Gila kot. Bukan tamau study betul-betul untuk lulus. Tapi bila dah ada 2-3 paper tahap killer duduk sederet dalam minggu exam. Maunye tak pitam??? Atau kalo rasa paper tu tak killer sekalipun, tapi dalam minggu exam, hari-hari kau ada paper. Pulak tu siap bonus hari last tu ada 2 paper sekaligus. Pagi dengan petang. Macam membe aku. Nasib baik la dia masih waras lagi aku nampak. Mental kene kuat ah. Susah kot nak jadi macam dia.

Haa... Mula la menyesal amik engineering. Kalo tau dulu... Amik je kursus memasak. Sekarang aku mungkin dah jadi chef.

Wednesday, May 5, 2010

Tak Fun Langsung Jadi Adult Yang Life Dia di Monitor Oleh Orang Ramai

Sekarang aku tengah harap yang aku masih lagi seorang kanak-kanak yang sungguh gembira dengan zaman tadika beliau. Serius. Apa aku tau, masa tadika dulu sangat la fun. Ko tak payah susah-susah pikir pasal nak cari duit sara diri sendiri. Abeh kuat pun masa tadika tu, takde orang dewasa lain nak tanya kau macam-macam. Atau ko tak payah nak pikir nanti darjah satu kau masuk sekolah mana. Itu parents kau nanti jawapkan.

Indah gila bukan?

Malangnya manusia membesar. Bukan setakat saiz badan je, umo pun makin naik jugak. Bila umo dah naik... Benda pertama yang kau akan rasa takut nak hadap adalah bila habis sekolah. Maksud aku lepas SPM. Aku siyes takut dowh dulu. Entah apape je aku pikir. Cemana future aku. Last-last aku ended up macam ni. Macam apa aku sekarang.

Redha je la.

Kepada adik-adik aku yang masih sekolah lagi tu, takyah la korang nak buat-buat nampak macam dewasa. Serious tak fun. Aku pun tak paham kenapa budak-budak sekarang suka sangat nak fast-fowardkan masa. Tau la kebanyakkan yang nak fast-fowardkan masa ni kebanyakkan yang dah ade konon-konon what-so-called-beloved-bf/gf. Adoi. Masa korang banyak lagi ok? Maybe sekarang korang cinta-mati-habes dekat dia. Maybe nanti korang jumpa orang lain. 1/1000 je kemungkinan korang stick dengan orang yang sama macam makhluk-yang-dajalkan-aku-sampai-kene-buang-belajar-sebab-fail-satu-subjek dulu.

Ok. Kenapa aku cakap life aku sekarang tak fun? Sebab kau kene jawap macam-macam soklan kurang bijak dari makhluk yang tak berapa nak paham segala peraturan idup, rezeki tu semua datang dari Allah. Bukan nak kutuk adult lain, tapi cuba la paham betapa malasnya la nak jawap soklan-soklan macam tu. Kalo sekali tanya takpa la. Ini tiap kali jumpa macam takde soklan lain.

Tambah pulak bila kau da takde mak-ayah untuk back-up kau. Nak harap sibling? Dia pun entah-entah terus buat-buat tak dengar atau tumpang sekaki menyakat. Bukan tak pernah aku kena macam tu. Tipu la kalau tak berapa sakit hati. Tapi memang agak perit pun. Tambah pulak lepas tu kau kena bebel berjela-jela tanpa motif dengan orang yang konon lebih dulu makan garam dari kau. Cair telinga ni tau tak?

Kenapa life lepas SPM adalah tak fun?

First orang sibuk-sibuk akan tanya kau sambung belajar mana lepas ni. Kalau result kau gempak la. Kalo result kau macam hampeh, terus kau kene bebel lagi. Kene tiau macam-macam untuk part 1. Lepas tu akan sambung bila kau cakap kau kerja "tak stendet" sebab SPM hancur. Bela kambing pun boleh jadi jutawan apa, kalo kau ada kesungguhan. Lemah betul orang yang judge bukan-bukan ni sebab SPM tak cemerlang. Sapa punya kerja ni letak standard taraf hidup bagus bila SPM kau bagus???

Option lagi satu adalah, lepas SPM kau cemerlang, kau sambung belajar. Macam budak-budak pandai lain kau masuk tahun asas konon-konon. Lepas tu kau ada masalah personal dan membe kau buat palat dengan kau. Super-duper palat sampai kau kene dismiss belajar. Lepas tu kena tiau lagi cakap menghabeskan duit mak-ayah. Padahal masa kau mula-mula masuk tahun asas tu, duit mak ayah langsung kau tak usik. Siap dapat elaun lagi dan boleh bagi dorang RM200 sebulan. Sebab elaun masa tu adalah RM600++. Aku tak ingat.

Dah kau kecewa bagai nak rak sebab tak pernah gagal, siap pernah buat-buat nak bunuh diri, tapi tak jadi sebab bunuh diri secara toreh tangan adalah sakit. Lagi sakit bila darah kuar banyak-banyak. Tak percaya? Cuba buat. Lepas tu nanti bila berjaya mati, jadi hantu datang cerita pada aku rasa dia macam mana. Jangan lupa cerita sekali azab kubur dekat aku supaya cepat-cepat aku taubat. Heh.

Lepas recover dari segala rasa sedih, palat dan sebagainya, kau semangat balik nak belajar dan amik keputusan sambung diploma. Jadilah, kan? Diploma saja. Sebab dah serik dengan tahun asas. Mula la rasa menyesal tolak tawaran matrik dulu. Tapi semua da lambat. Biar la. Dah kau masuk diploma, belajar dah macam best, dapat kenal kawan-kawan baru, elok je kau abes diploma tiba-tiba kau jadik sikit down sebab kawan-kawan yang sebaya kau yang lain ada setahun lagi tamat degree. Punya la kau rasa nak ikut rentak kawan-kawan sebab orang-orang sekeliling kau asik bagi komen tak membina sebab kau cuma ada diploma je, kau pun sambung la degree.

Itu pun amik masa jugak. Tambah pulak bila parallel dengan peningkatan umo kau. Dah la lepas diploma pun kau tak kerja. Tak pasal kena tiau lagi. Tapi sebenarnya mak ayah kau tak kisah langsung kau nak sambung belajar. Yang sibuk-sibuk adalah sedara-sedara lain. Macam la aku guna duit dorang nak belajar pun.

Sekarang bila dah degree, tambah pulak kau buat degree pun di tempat yang sama kau buat diploma... Ada saja manusia tak puas hati tengok aku selalu takde dengan family. Sebab pegi belajar. Dia punya feeling tu konon-konon macam kau merantau pegi bertapa je. Siot betul imaginasi.

Lebih-kurang tinggal 2-3 sem sebelum abes degree, mula la orang lain sibuk-sibuk tanya bila nak abeh?

Boleh sabar tak? Course aku amik bukan course masakan yang setahun setengah pun boleh complete master. Bila aku cakap sikit lagi nak abes tu, kene tiau lagi. Entah apa dorang pikir. Cuba orang-orang yang tiau aku seperti makcik-makcik aku tu amik degree engineering macam aku tengok. Boleh tak boleh survive dengan complete dalam masa 3 tahun macam aku?

Lepas tu, sekarang memandangkan ramai sangat kawan-kawan aku dah pun ada kerja steady, stabil semua sibuk-sibuk kawen dalam tahun ni, tak pasal-pasal aku pun kena tempias benda yang sama.

Dah la buah hati pun takde. Kerja jauh sekali la sebab ujung tahun ni baru aku abes. Mana kerja pun tak tentu hala lagi, dah sibuk-sibuk tanya aku bila nak kawen. Nak bayar kursus kawen pun belum tentu aku mampu lagi kot?

Tapi aku tau. Manusia ni semua stok tak puas hati punya jenis. Kalo aku kawen sekali pun, next question yang bakal aku dapat mesti,

Bila plak kau nak beranak?

Oh, dem!

Kenapa la aku mesti face macam-macam ni???

Dulu aku suka jugak nyakat-nyakat orang yang lebih tua dari aku dengan soklan-soklan macam tu. Tapi tu cerita masa aku sekolah-sekolah dulu la. Saja kan menyakat orang lebih tua dengan soklan bila nak abes belajar, bila kerja, bila nak kawen, bila nak ade anak, etc... Tapi sekarang bila dah terkena batang hidung sendiri... Siap emo-emo lagi dekat blog macam ni.

Lepas ni aku takkan tanya sapa-sapa dah dengan soklan macam ni. Especially yang lebih muda dari aku dan mempunyai life yang lebih-kurang macam aku. Ye, cerita-cerita dekat atas tu adalah memang pasal life aku.

Dah. Cukup la bebel. Aku nak siap-siap pegi campus study untuk next paper esok. Kalo aku duduk umah lepak-lepak ni nanti satu apa pun tak jalan.

Tuesday, May 4, 2010

Saturday, May 1, 2010

Akibat Balik Lewat-Lewat Malam

Ye. Aku sangat sibuk dalam minggu ni. Sampai kadang-kadang jarang dapat berkubang atas katil sendiri. Eh, tipu lah. Hari-hari pun berkubang. Tapi waktu tidur adalah sangat limited. Lebih-kurang 2-3 jam je dalam sehari. Itu pun setelah campur-campur break 5 minit lepas cari bahan buat esemen, report, pening-pening dengan pre-tesis dan sebagainya.

Oh, pre-tesis tadi aku kene tiau macam-macam. Ye lah. Aku tatau pun apa nak letak dalam slide. Dorang suruh aku planning macam benda tu lagi 25% nak siap. Apa gila? Hardware tunggu semester depan la. Last-last sebab grammar mantap la konon-konon, tiba-tiba aku dituduh kopipes. Ahah! Wajib la ada kopipes. Tapi sikit-sikit je la. Pastu nak detail, dalam report sana tengok laa... Ini presentation, apa de hal derrr~~!!!

Sebenarnya aku nak cerita effect aku balik lewat-lewat malam. Malam Jumaat semalam, masa aku balik tengah malam tu... Dekat-dekat nak sampai Kuala Selangor, tengah-tengah feeling bawak moto, tiba-tiba nampak sekumpulan lembu berlari-lari dengan riang-ria lintas jalan. Macam dapat lari dari kandang je dorang. Apsal tah. Tapi nampak macam cemas gila la. Kalo seko tu aku boleh la terima. Ni ramai-ramai. Tak kuasa plak aku nak toleh belakang tengok apa benda yang sibuk kejar dorang (kot?) sampai buat dorang lari-lari teruk-teruk macam tu.

Malam ni plak, dalam jangka-masa 30 minit yang lepas je, aku terserempak dengan 2 road block. 2 ok? Apa motif? Jangan tanya. Lagipun masa aku lalu tu, dorang macam dah sibuk-sibuk nak balik umah. Lepas tu, di kawasan lebih-kurang tempat lembu-lembu lari-lari semalam, tiba-tiba aku kena brek mengejut lagi. Kalini entah apa pulak perarakan tengah-tengah malam. Tak pasti plak kalo Indian sini pun sambut Pesta Menuai versi tengah-tengah malam berarak. Huhu...

Pagi-pagi nanti ada test signal. Lepas publish ni aku nak tido. Nanti-nanti lepas bangun, aku harap otak aku tak tercicir atas katil dan melumpuhkan sistem pemikiran aku untuk berfikir secara waras untuk menjawab kuiz esok. Ehem, Kak Syima. Saya rindu anda. Lama kita tak jumpa kan, walaupun duduk serumah.

Tak lupa juga. Hepi besday yang ke-xx kepada Incik Asrul. Anda lah abang saya yang paling saya sayang.