Friday, July 31, 2009

Effs Dalam Hidup Aku Dan Aku Benci Mereka.

Hah. Kemain besar lagi huruf F dalam blog aku kali ini. Knape aku pilih huruf F ni? Sebab aku dan beberapa insan yang mempunyai nama dengan huruf F ni tak brape nak ngam la. Bukan setakat tak ngam. Memang tahap takleh terime dek akal la ngan peel dorang nih.


Kisah 1
Insan yang namanya ada huruf F dan yang pertama skali cari pasal dengan aku adalah masa darjah 2. Beliau dengan suka hatinya menumbuk aku dengan rasa tak bersalah. Citer lanjut leh tekan sini. Ni kisah silam. Tapi aku dah takde nak benci sangat pun sebab bile ingat balik memang klakar abes. Dan sejak dari insiden ni la yang memupuk semangat jadik kaki pukul dan suke cari pasal dengan orang dalam diri aku. Sangat kurang ciri2 keperempuanan, ok?


Kisah 2
Orang kedua dengan huruf F yang aku MENYAMPAH adalah masa kat ATMA dulu. Beliau merupakan "budak Putera" alaa... MTD tuh. Aku menyampah sebab dier suke memperkotak-katikkan ketinggian aku, pastu bajet bagos serta suke mengutuk ex aku sesedap rasa. Dier kutuk aku takde taste? Watdehel laa... Suke hati aku la kan aku nak kapel ngan sape pun mase tuh. Masa tu juga ex aku bukan dikalangan mereka dengan huruf F.


Kisah 3
Ni sorang mangkuk dengan nick name saje start dengan huruf F. Tapi, ade aku kisah? As long as dier mempunyai huruf F dalam nama dier. Nyaris jugak la aku ter-sehidup-semati ngan dier. Tapi memandangkan parents dier tak brape berkenan, pastu da lama konon kapel (tak lama pun, setahun lebih. Itu pun jumpe 3-4 bulan skali). Tengah2 aku pecah kepala nak exam, dier leh cakap nak clash ngan aku. Mak dier suh kawen ngan sepupu dier sebab aku tak brape nak pentingkan dier dan lebey pentingkan blajar. Watdehel... Memang la aku lebih sayangkan mase depan aku, sengal. Tak rugi pun kalo tak kawen ngan mamat nih. Tapi skang dier la manusia yang terhegeh2 nak aku balik. Siap menyamar jadi orang lain semata2 nak aku balas SMS dan konon2 menyambung kembali hubungan yang dah putus. Dier jugak cakap, yang konon2 mak dier suruh kawen tu, tipu jek. Bila aku tak layan, maki aku balik cakap aku tak sedar diri dan takde sape nak kutip aku selain dier. Boleh? Boleh jalan daa~~~


Kisah 4
Ini citer tunang orang. Namanye juge bermula dengan huruf F. Dan sejiban same ngan ex aku yang tak brape nak masuk kategori ex tu. Dier nih rasanya masa tu ader krisis dengan tunang dier kot. Dan sumpah mase tu aku tatau dier dah bertunang. Ajak aku kuar temankan dier beli tiket bas. Pastu kantoi ngan tunang dier. Bagus gile la tunang dier serang aku. Padahal aku nih ade ciri2 nak rampas tunang orang ke? Tahun lepas dorang da slamat kawen. Huh. Sangat manyusahkan hidup aku. Kene serang dengan orang lain sebab salah orang lain.


Kisah 5
Ni ex aku. Tapi tak brape nak masuk sangat kategori ex. Lebih berat ke ex-senior. Juga mempunyai nama dengan huruf F. Dier ngan aku konon2 nak test power. Tapi silap besar la kan. Aku pun bukan caye sangat dengan bekas2 senior aku nih. Lebih2 lagi yang keje beruniform. Haa... Kene la same2 test power. Tapi aku hebat sikit kot sebab IQ aku tinggi sikit dari dier. Bajet hebat jugak nak pasang awek 2-3. Tapi malangnye, aku kene serang lagi dengan awek dier lepas tau dier ader affair ngan aku, padahal aku yang first? Watdehel lagi? Sape rampas sape tah, aku pun malas nak amik port. Tak membantu meningkatkan pointer aku pun.


Kisah 6
Tadi aku citer sumenye lelaki. Ni satu2nya pompuan yang nama dengan huruf F yang aku benci. Sampai tahap kalo jumpe, memang aku pukul cukup2 sampai kurus. Dier dulu merupakan antara "kawan baik" aku. Tapi skang memang kalo sebut pasal dier, mention even one word, aku boleh bertukar jadik Hulk versi wanita. Dier dulu baik ngan aku. Slalu pretend konon2 dier lelaki. Nak kata pengkid...Tak layak. Nak kata tomboy pun jauh skali. Tapi suke sangat la bajet konon2 aku ni "awek" dier. Geli bai! Aku layan je. Isi masa lapang. Tapi takde la nak wat bende bukan2. Sumpah tak tipu. Pastu suke blanje aku macam2. Seperti bawak gi jalan2...Tengok wayang...Blablabla... Tapi pinjam duit aku sampai skang tak bayar. RM400 beb. Skang dah lesap begitu sahaja. Memang takleh pakai kawan camni. Cilakak betul.


Kisah 7
Mamat ni baru2 nak jadik membe aku. Cara tegur la bagai bagi komen, konon macam dah biasa dengan aku. Ehh...Ko orang baru nak kenal aku, aku tak kenal pun ko sape, tapi gaya sangat annoying konon2 macam membe2 lama aku. Kalo membe2 aku, nak wat2 annoying takpe, coz aku memang kenal dorang camne...Skang hambik ko. Aku dah block ko dalam Fesbuk. Puas hati aku. Annoying sangat.Dah la kat Fesbuk tu macam takleh nak komen kat orang lain. Sibuk2 jugak kat post aku. Menyemak dan annoying.


Huhu...Letih juga wat citer 7 in 1 nih. Semua pasal orang2 dengan huruf F. Tapi tak semua orang dengan huruf F aku benci. Masih lagi wujud yang aku sayang. Contohnye "adik" aku. Fatin Fazlina tu. Hmm... Tapi aku rasa aku memang ader curse la dengan orang dengan huruf F nih. Terutama jejaka dengan huruf F yang aku baru2 kenal. Ade je wat aku marah dan rase nak maki hamun secukup rasa. Kalo dah lama kenal takpe la...Kazen2 aku yang lelaki pun bersepah juga dengan huruf F nih.

Rumahku Oh, Rumahku Part 2

Rumah aku dah dekat 50% siap dibaiki. Pastu plak aku pun dah tukar port. Takde dah nak bersantai2 kat luar umah atas kusyen sambil ngadap Pangsapuri Seri Intan depan umah. Bukan ade apape yang best pun. Nak skodeng orang jauh skali. Semua tinggal situ dah tua. Haha.

Ni keadaan umah aku skang. Rasanya Ahad ni siap la semua tampalan2 dan sesi mengecat dalam umah aku nih. Melihatkan gambar kat bawah ni... Ader sape2 tak volunteer nak tolong aku dengan family abang aku kemas umah?

Harus la gambar sekecik alam aku letak pasal sepah gila!

Bawah ni plak port aku melepak. Hari2 sebelum ni dan harini. Tapi harini best lagi kot. Leh golek2. Rase2 mesti korang leh pikap kan knape kusyen kat luar dalam gambar kiri tu banyak yang hilang kan? Ader nasi lemak siap kat port baru gambar kanan tu. Aku baru nak sarapan tadi ni ha...








p/s: Hijau kan umah aku?

Thursday, July 30, 2009

Kenangan Bersamamu

Kenangan bersamamu kasih...
Seumpama mimpi di dalam mimpi...
Terasa engkau di sisi...
Menemaniku saban hari...

Kau banyak berjasa padaku...
Kau teman sejatiku kala sunyi...
Kau penghubung kala aku mau privacy...
Kau penyelamat kala orang lain menyampah...

Tapiii...

Aku harus melepaskan kau pegi...
Kerana telah tiba masanya ku cari pengganti...

Kerana kau...

Telah patah!


Sori la sajak aku tak se-best Cinta Cukulet. Haha.
Headphone dah patah. Kene beli baru. Tapi selagi wayar belum putus... Selagi tu leh gune lagi. Sabar2...Nanti nak beli yang flexible. Leh pakai bila pakai helmet.
Bosan oww naik moto takde hiburan nih.

p/s: 4 line kat atas tu lagu Damasutra. Suke2!!

Wednesday, July 29, 2009

Rumahku Oh, Rumahku

Harini kite bersiaran langsung dari Penang. Ingat tak announce yang aku buat dulu? Pasal abang aku nak pasang internet kat umah? Sebenarnye dier dah hangkut satu broadband cap Maxis. Skang aku ley join Kak Rieha gune red broadband (time ni je la. Nanti loan masuk, nak angkut broadband cap Celcom plak. Kat Bestari Jaya tu Celcom je yang ada line 3G) Hoho. Harini aku nak citer pasal rumah aku. Eh, suke hati aku la nak citer pun. Blog aku. Korang yang sibuk2 nak bace ni, terime je la. Haha!

Rumah aku ni takde la hebat macam rumah2 yang dalam tv yang besar gampang tu... Tapi at least ade la tempat berlindung untuk family aku ni hah. Dulu rumah ni okey je. Tapi setahun kebelakangan ni dah tahap dewa retaknye. Kalo biar lama2, bleh runtuh jugak la umah nih. Ekceli bukan umah aku je camni. Leh kata semua rumah teres kat sini camni. Lebih2 lagi yang belah belakang. Maklum la sini dulu bekas sawah. Tapi dah tambun2 bertahun2 leh la nak buat umah kat sini.

Jom layan gambar. Sebelum dan selepas. Tapi skang dalam process lagi. So, aku pun slambe lepak luar umah online. Sambil layan angin sepoi2 bahase kat luar ni hah. Hoho.

SEBELUM











Kemain lagi horror,kan keretakan dalam umah aku nih? Ini sebelum. Yang ader laci2 belah kanan tu gambar kat dapo. Bila nak masak je risau2 takut2 serpihan2 cat jatuh melayang kat dalam periuk. Haha. Yang kiri tu plak dekat2 dengan bilik air.


SELEPAS












Ni gambar selepas. Tapi yang kiri tu kat bilik air tu la. Kanan tu kat belah depan umah aku. Bagus la orang2 yang repair ni. Retak sekecik alam pun dorang gigih nak betulkan. Contohnye retak dalam bilik abang aku tu. Bukan la dasat sangat. Tapi ok la kan. Kot2 lama2 nanti membesar jugak. Baik dorang betulkan awal2... Ye tak?

Anyway, aku tetap hepi balik sini biar ape pun terjadi kat umah aku. Maklum la kan duduk umah senirik lagi best kan? Rindu la kat Jonny. Nanti petang2 baru nak pikap dier kat SkyNet. Sabar ye Jonny~~ Skang jugak tengah belek2 dokumen apape yang patut untuk diangkut bersama masa first day praktikal nanti. Alaa...Tinggal minggu depan jek... Huhu... Nebesnye...Nebesnye...

Tuesday, July 28, 2009

Rare Tak Lepak Depan Stesen Bas Camni?

Aku sampai Penang awal gila...Kul 4.15 pagi dah sampai. Abeh kat semua orang aku inform aku dah sampai. Ni kes teruja sebab ader kredit la nih (bukan macam Si Pipi tu. SMS pun nak balas kat blog). Skang aku nak kecoh2 kat blog plak. Selalu aku nanti naik lepak2 kat atas Stesen Bas Sungai Nibong tu hah. Tapi dah sebab ngangkut kotak yang segitu besar, lepak kat depan pagar je la. Tak larat aku nak naik turun tangga bawak natang alah ni. Nampak dari luaran je konon printer. Tapi petai pun ada dalam ni tau. Aku harap petai dalam ni tak berwarna-warni kot2 ink tertumpah mase driver bas speeding.

Terima la gambar 'rare' dari aku untuk tatapan korang. Bateri laptop tinggal 51% je nih. Sebab awal2 lupe nak setting Power Plan to Power Saver. Huhu. Mati la nak tunggu sampai kul 7 pagi nih untuk abang aku datang pikap aku kat sini.

Rare kan? Korang brani wat camni?

Ramai jugak pandang pelik aku kat sini. Maklum la duduk bersimpuh baeekk punya. Jangan memain. Semenjak-dua menjak ni aku dah lebih ke arah 'Pompuan Melayu Terakhir' apsal tah. Tapi aku syak sejak pakai baju kurung masa presentation haritu.

Rare betul perubahan aku. Harap2 tahun depan aku masuk campus balik, takde la makhluk nak bahan aku atas sebab2 pertukaran yang tak brape nak disengajakan nih. Mark pun takde nak bahan2 aku...Waaa~~

Monday, July 27, 2009

Letih...Letihh...

Harini dah kaya balik. Tapi skejap je la. Dalam kul 10 pagi lebih je merasa jadi kaya jap. Sebabnye... Mintak kat Angah RM100 jek. Untuk balik je pun. Cadang2 ujung bulan nak datang balik sebab nak daftar semua bagai. Last2 tadi mase tengah YM ngan membe2, Angah antar SMS cakap dah masuk duit. Sebabkan sengsara takde topap, aku login CIMB, nak beli topap. Skali aku terkejut sebab abang aku tu macam masukkan duit banyak dari sepatutnye.

Dah topap aku terus SMS abang aku balik tanye betul ke masuk sampai banyak tu... Pastu dier suh setel apape yang patut. Jonny plak ley antar kemudian sebab ingatkan aku nak datang sini lagi. Ape jadah datang lagi kalo semua dah setel,kan? So, aku pun cakap la plan kat abang aku yang aku nak setelkan semua harini termasuk pos Jonny . Tapi tengok keadaan.

Dier ok jek. Aku pun mulakan misi pertama pegi fotostet offer letter 2 salinan. Pherhh... Ramai betul orang fotostet dokumen harini. Oh, ye. Lupe nak cakap. Aku gi campus pun gamble jek ngan Jonny. Minyak ngam2. Masa pegi tu tak pegi cucuk duit lagi pun. Pasal malas nak singgah mana2 beli2. Lapar pun lapar la. Nanti bile betul2 abeh baru pikir pasal makan. Boleh pulak tengah jalan kat Kampung Rantau Panjang tu ader road block. Seb baik la Polis baik yang tahan. Siap suh aku blaja rajin2. Huhu...

Misi pertama bile dah sampai campus. Cari lecturer nak hambik blue form. Seb baik jugak bawak gambar lebih. Leh tempek sama. Pastu pegi pejabat akademik. Konon nak mintak result sem lepas. Skali takleh plak. Hmmm... Gegas gi jumpe mentor kesayangan. Dier cakap dier pun takde access nak print result. Sume suh gi unit exam mintak result. Sampai kat unit exam. Takde sorang pun layan aku. Semua cam sibuk jek. Aku wat bodo lagi la. Konon2 bace notis. Ader la notis yang menarik perhatian aku.

"Result 2/2008/2009 Engineering only, to be hold until further notice"

Huhu... Aku tak ingat. Tapi yang pasti memang result kene hold. Aku pulak malas nak tanya. At least ader la alasan nak mintak surat pengesahan result macam Thanesh citer tadi. Mujur jugak terserempak ngan Thanesh. Kalo tak, mati kutu jugak aku nak mintak result kat sape,kan? Lagi satu notis yang aku suka adalah,

"Sorry, server slow"

Lebih kurang camtu jugak bunyinye. Aku tak ingat sangat. Dorang ni pandai sangat buat ayat panjang2. Tulis notis ringkas2 cukup. Sebab ape aku suke notis server slow tu? Sebab rasenye bile server slow, dorang pun sama je cam slow. Buktinye, takde sape pun attend aku mase aku terpacak depan cermin tu hah. Takkan nak suh masuk plak kan?

Kan tempat tu ala2 secret gitu... So, jam pun dah kul 1 lebih, mesti takde sape kat fakulti. Aku pun lepak la dulu kat study room. Konon2 nak belek2 apape yang patut. Dah kul 2 lebey, lari pegi bilik En. Emran nak mintak pengesahan. Skali dier takde kat bilik. Aku call, dier cakap dier ade kat office. Macam tipu je. Padahal aku yang dah lupe dier dah tukar office. Seb baik la tak citer kat dier yang aku lupe dier dah tukar office. Mau dier tepuk dahi aku laju2 kang.

Lepas settle dier, baru aku ader kekuatan nak pegi daftar untuk semester depan. Bayar RM230, setel. Tapi akak tu sengal. Dier gi key-in 250 kat mesin kecik sebab aku bayar gune kad CIMB. Terlebih pulak. Siap suh aku halal la... Baki bawak ke depan. Aku yang bayar 250 pun tak bawak cash... Takut. Tapi sebelum turn aku tadi, ader sorang budak bayar RM5510 cash. Gila la dier. Sengih2 akak kewangan dapat duit cash beribu-riban. Muke budak tu slambe je bayar. Gila hebat budak tu. Tapi sape berani nak rompak orang jenis banyak songeh cam dier?

Masa nak balik tu tiba2 ada company dari Shah Alam call aku suh pegi interview untuk internship. Huhu. Terpaksa la aku menolak sebab dah dapat Intel. Balik umah pun, tengah lepak2 sekejap, Venture Electronics call aku. Pasal intership jugak. Sayangnye aku kene reject jugak. Sape suh offer lambat2 kan? Dah... Balik tu nasib baik jugak minyak ngam2. Ader lagi satu takuk. Terus pecut gi SkyNet, pos Jonny balik Penang. Sebelum berpisah, siap peluk cium lagi Jonny. Nasib baik pakcik kat SkyNet tu tak perasan.

Ahh...Letih gila la harini...Alhamdulillah la semua da setel. Takyah datang balik untuk daftar la atau setelkan bende lain lagi. Skang keje aku tunggu orang je datang pikap nak ke stesen bas Shah Alam. Tapi malam sikit ah kot. Bas pun kul 11.30 malam. Huhu. Thanks la Profwacko sebab sudi tulun beli tiket dan juge nak antar aku sampai stesen bas Shah Alam tu nanti. Skang aku nak gi mandi.

Lapar Boleh Menyebabkan Hampir Gila.

Aaaaa~~~ Ape jadah tibe2 ley lapar tengah2 malam nih... Cari heater tak jumpe. Nak masak air kat dapo tuh... Rasa2 gas dah abeh. Semalam tu rasanya false alert. Tapi gas mungkin betul2 habis skang.

Buktinya, tadi petang aku tengah panaskan tomyam yang super masin... Tibe2 tengok api dah padam. Padahal tak pulak aku off stove tu. Aishhhh~~~!!! Musyikil betul nih. Lapar tahap tak terbendung. Nak kuar pegi 7E, duit ade singgit je dalam wallet. Nak cucuk duit, esok baru Angah taruh duit. Aaaa~~

Tido2... Walaupun hampir gila... Tapi tido boleh mengurangkan kelaparan. Harap2 begitulah.

Sunday, July 26, 2009

Korang Kenal Ke Aslina?

Tatau knape, ade la hari tu... Gile sikit nak buat kuiz pasal diri senirik kat Fesbuk. Mendenye lama dah. Ingatkan dah expired atau dah kene removed. Tapi elok je ade lagi. Ramai jugak la try buat kuiz tu. Tapi takde sorang pun dapat 100% betul. Mwahaha!!

Paling tinggi pun Kak Syima jek. Itu pun pasal dier osmet aku. Sikit sebanyak mesti kenal lebih pasal aku, kan? Oleh itu sape2 berhajat nak cube jugak kuiz nih dan terus dapat 100% untuk first trial tanpe menipu nak tanye2 aku ke, memang hebat la. Aku respek gile laa!! Sape nak cuba? Leh pegi link bawah. Tapi pastikan korang ader akaun kat Fesbuk tu.

>>TEKAN SINI<<

Cume aku musyikil sikit la dengan soklan last tu. Leh kata yang tak kenal aku sangat pun, mesti majoriti boleh predict ape jawapan soklan last tu. Ape aku ader ciri2 untuk jawapan berkenaan ke? Aku rasa aku baik je... Dan comel lagi innocent. Hahaha...

Ape Dalam Sampul Ni?

Hah! DHL siap. Dalam ni sebenarnye ader 1001 macam khazanah untuk aku menyandang gelaran "Minah Kilang" untuk tempoh 3 bulan. Patut la aku tak terfikir langsung nak suh dorang email. Rupanya banyak mende dalam ni. Macam nak suruh keje terus kat sana pun ada.

Adoii...Banyak la plak handbook aku kene bace...Dengan handbook kilang ni lagi...Handbook untuk praktikal lagi...Ahhh...Banyak songeh rupanya praktikal ni...

Kilang mane yang bertuah hired aku yang rajin tahap dewa ni?


Sape2 yang nak jumpe aku...Kalo kat Penang, aku laju je leh jumpe korang...Sebab aku stay sampai bulan December nanti...Hehe...

Friday, July 24, 2009

Eh, Muke Awak Ni Sama La Macamm....

Wah! Semalam aku tak usik pun blog ni. Semalam pun aku tatau aku buat ape. Tapi rasa2 semalam aku isi mase lapang dengan belek2 semua social network aku. Semua sihat-sejahtera. Lebih2 lagi Fesbuk. Banyak pulak la kuiz best2 dan sesi kutuk-komen dari kawan2 aku. Huhu.

Sume2 tu dari yang aku kenal. So, tak kisah sangat. Tapi ada satu social network nih... Memang aku takleh blah. Sini ramai sangat orang yang aku tak kenal suke-suki add aku, pastu plak ramai plak warga2 tua. Tagged la. Bangsa asing pun ramai. Tatau knape aku tak la berkenan sangat ngan Tagged ni. Tapi tak penah pulak nak delete.

Kat sini ramaaaaaiii sangat orang2 yang aku tak kenal add aku, pastu orang2 yang tak kenal jugak tag aku la, antar komen la, komen gambar la...Segala2 banyak yang aku tak kenal dari kenal. Kat sini jugak aku merasa sangat pelik sebab kebanyakkan nak berkenalan dengan aku, asal antar mesej je, mesti nak ayat yang sama...

"Hai awak, muka awak ni sama la macam ex saya...Saya nak berkenalan dengan lebey rapat dengan awak, boleh? Kalo boleh, takmo la kawan2 biasa je..."

Hohoho...Sengal... Kalo sorang je takpe la. Ni beramai2. Entah berapa ramai pulak awek dorang same muke ngan aku. Pulak tu ex. Adoiii... Bukan aku memilih yang ensem2 je, tapi sila la paham perasaan confuse aku... Ko dah clash dengan ex ko, dah tentu la sikit sebanyak ko tak suke dengan orang yang muke cam ex ko...Lebih2 lagi kalo ko dalam golongan sederhana... Pastu plak ex ko tu dump ko untuk orang yang lebih hensem...Mesti ko dah benci sikit2 dengan ex ko kan?

Memang la aku pun takde la cun sangat...Sederhana jugak... Tapi ingat aku nih umah kebajikan ke suke2 nak tekel aku jadik awek korang? Aku bukan tak layan. Tapi buat mase skang... Aku memang tak hingin langsung la kata nak kapel2. Tah. Bukan juge bermaksud aku dah tukar orientation. Tak minat. Setakat nak kawan2 bese tu boleh la.

Ke, dorang ni rindu lagi dengan ex dorang? Atau memang nak cari awek2 yang sweet jek untuk dijadikan awek? Ataupun saja buat2 cerita untuk aku bersimpati? Huhuhh...Orang jenis kejam macam aku mana reti nak simpati2 nih. Simpati pade kucing2 yang terbiar tepi jalan boleh laa...Ko nak aku simpati kat orang pasal hati ngan perasaan, sila simpan cita2 agung itu. Aku tak layan la drama2 ni sume... Nampak je aku nih macam baik... Tapi kalo bab2 camni, sila jangan cari aku. Aku bukan jenis jiwang2 punye orang.

Sesekali nak jugak aku tengok dalam inbox tu ayat seperti, "Muke awak sama la cam nenek saya zaman muda2 dulu..." Tu orait la jugak. At least dier tak benci nenek dier. Haha.

Dah, ape aku bebel nih? Korang paham, paham laa...Tak paham, abaikan... Tengah2 lapar, memang suke membebel...

Wednesday, July 22, 2009

Telepon

*****Julai 2009*****

Kali ni gile call pulak. Dengan sangat berhemah aku tekan button "answer" tapi tak cakap ape. Suara kat sebalik sana memang takleh blah. Bajet menggoda la. Takde makne aku nak cair. Pas fedap aku tak cakap apape, dier letak.

Lepas tu aku pun laju je taip SMS.

"Maaf, saya takleh jawap fon. Saya bisu"

2 nombor sebelum tu macam faham dan takmo kaco aku dah. Dalam hati dorang mesti syak, jadah la awek bajet kiut. Tapi bisu pulak. Tapi lagi sorang bleh call balik maki2 cakap aku perasan cun la, bajet orang nak ngorat la...Apehal? Aku tak maki dier pun. Aku cuma TIPU taip aku bisu.

Pastu aku SMS Azmi sebab aku confuse.


*****Hujung-hujung 1997*****

Dulu aku tak kenal pun enset tu apa. Abang aku mula2 pakai enset dalam family. Bila berbunyi je, aku pandang arwah mama, arwah mama pandang aku, aku pandang arwah bapak, dier buat tak tahu. Masa tu abang aku tengah mandi. Sume sebab aku suke gayut kat tepon. Sampai awek dier dulu2 nak call pun cam dapat tak dapat je...

Alaa...Tepon umah kan? Mungkin sebab aku suke gayut tak hengat dunia jugak la TM dapat idea wat macam2 plan skang. Tapi skang ni dah tak pandang dah semua tu. Lebih2 lagi time besday aku. Call free jek. Bersepah charger kat tepi sebab nak call gosip2 dengan Ila dengan Ana.


*****Hujung-hujung 2002*****

Cuma satu je. Dulu2 aku ade sorang adik angkat. Dier gayut tepon lagi hebat. Leh kata asal dier balik umah masa cuti skolah (time tu aku plak dah abeh SPM) hari2 dier call aku tengah2 malam, sampai subuh. Entah ape dier citer aku pun dah lupa. Nasib baik la dulu takde 3G. Kalo tak, mesti dier kecik hati tengok aku tertido tepi telefon.


*****Awal-awal 2003*****

Masa aku curi2 bawak enset masa foundation year kat ATMA dulu pun dier masih lagi camtu. Nak gayut ngan aku. So, rasanya ni la jawapannye kenape tiap2 pagi aku kelam-kabut time baris pagi.


*****Harini*****

Skarang dah jarang aku gayut tepon nih. Lebih suke SMS. Tapi SMS pun tengok keadaan jugak la. Takde la sampai tahap lupe makan-minum-tido. Atau asik topap tak berenti. Tak kisah la time ader yang special ke tak. Haha. Jangan kecik hati la. Siap enset tu pun asik kene baling2 je bile marah.


Aku selalu berangan nak bergayut dengan buah hati guna telefon ni. Tapi 2-2 impian tak tercapai. First, buah hati takde. Second, telefon ni pun tah mane2 muzium luar negara je ade display.

Tuesday, July 21, 2009

Selamat Malam Semua~~

Gudnite kawan2...
Selamat malam...
Saya mau tido...
Mau mimpi2 indah...

Oleh itu, mari berangan sebelum tido...

Ni la gaya tido yang tengah "in" sekarang...
Uolls pun buleh cuba kalo nak...
Risk-free...

Monday, July 20, 2009

Ape Dah Jadi Nih?

Knape lately kalo bukak Yahoo! Mail mesti Mozilla crash? Bukan sekali jadik kat aku...Dah berkali2 dah. Ke laptop aku yang sengal? Dah ikut dah cakap penasihat komputer merangkap multi-purpose fren, Incik Xord. Siap install Mozilla version baru lagi. Tapi asal bukak Yahoo! Mail, tak sampai 5 minit pastu mesti crash. Pastu send report kat email aku konon. Aaa~~!!! Nak men Farm Town pun terganggu tau!! Ape dah terjadi sebenarnye?

Potong betul la bila jadi camni!

Sunday, July 19, 2009

Self-Grooming

Ape jadah aku buat tajuk ni? Nak grooming diri sendiri ke? Taakkk... Ini berpunca dari beberapa blog aku singgah secara rawak laa...Masing2 nak citer pakai itu-ini untuk jage muke la, tangan la, tapak kaki laa... So, aku pun nak share2 jugak ngan korang. Maklum laa... Slalu korang bace kat majalah2 ke...Atau mana2 blog ke...Mesti nak citer produk mahal2. Tak kuasa aku nak beli mahal2. Baik duit tu aku gune buat makan jek. Perut kenyang, hati pun senang.


First skali part muka. Ramai kawan2 aku jeleshh dengan muke aku yang licin nih. Licin2 pun berminyak...Tapi aku kisah ape. Tu tandenye muke aku takde tempat2 tersumbat yang boleh wat jerawat naik. Tau ke aku gune ape nak cuci muke? Tak kuasa aku nak pakai Garnier. Aku bukan peminat Fasha Sandha pun... Dulu2 masa tym ada duit, aku beli la pencuci muke yang jenis ader bijik2. Tak kisah la Clean n Clear ke atau Biore tuh. Janji murah. Biasanya aku pakai seminggu sekali. Ye kawan2...SEMINGGU SEKALI. Sebab nak jimat n tamau abeh cepat. Begitulah kedekutnye aku untuk jage muke. Tapi kalo balik kampung, aku gune je ape yang ade dalam bilik air tu... Mwahaha~~


Tapi itu zaman ada duit sikit ye kawan2... Skarang dah kene jimat-cermat amalan mulia, jadi... Dengan ini aku nak citer dah sebulan lebih aku lost contact dengan pencuci muka. Ape barang pakai pencuci muka,kan? Shower gel aku gune tu sesuai untuk semua. Agak2 lapar masa mandi pun bleh je nak telan pasal shower tu bau dier best. Skang skali dengan muke2 aku pun sental dengan shower gel tu. Dan untuk pengetahuan korang jugak... Bukan aku sorang je gune shower gel tu. Agak2 nak basuh si Jonny, nak mandikan Molly...Gune shower gel tu jugak. Kira multi-purpose la. Wangi pun wangi. Percayalah. Guna la LUX. Semua perisa dalam gambar tu aku dah try. Semua best. Sampai kata nak jadi duta produk pun no hal laa! Kat kampung pun guna ni jugak. Tapi versi sabun buku.


Masuk plak bab rambut. Yang ni aku dari dulu sampai skarang gune Rejoice Rich. Ala...Yang guna jari pun boleh tu. Tapi penah berpaling tadah jap guna Pantene. Pastu guna Pantene tu buat aku rasa macam takde rambut, jadi aku tukar guna syampu "Kelapa dan orkid...Baik untuk rambut..." Tapi tak seswai. Dah la mahal. Rambut kesat plak. So, balik la semula ke Rejoice Rich. Tapi nak beli pun pilih tempat jugak. Beli kat kedai runcit tak sedap. Kena beli kat Watson atau Tesco jugak. Dengan Rejoice, rambut aku jadik ringan dan lembut. Tapi berserabai sikit sebab panjang dan terlalu ringan. Molly main panjat2 pun boleh tersangkut dalam rambut aku yang kerinting nih. Ape jadah... Kalo kat kampung, ni pun same gak...Gune je ape ade dalam bilik air tu...


Hmm...Ape lagi aku pakai ye? Ohh...Bab tempek2 mekap kat muke... Haa...Mesti korang excited nak tau mekap jenis ape aku pakai kan? Huahuahua... Mana aku penah pakai mekap... Aku kene mekap ade laa... Sepanjang aku hidup 24 tahun aku hidup kat dunia ni... Percaya la, 3x je aku penah pakai mekap. Firssstttt skali masa darjah 3. Second masa dinner fakulti, third mase kenduri buddy aku. Huh! Aku allergik ngan mekap la weh. Lepas pakai mekap tu...Confirm muke aku naik bintik2 kecik cam ruam. Macam beast daa... So, aku cuma kenal lipbalm je lepas tu. Lipbalm perasa stroberi. Sedap wooo...Tapi pakai lipbalm ni, semua orang sangka aku pakai lipstick. Adoiilaa...


Ok laa...Aku rasa takde mende lagi dah aku nak citer. Tu sume barang murah2 je... Pastu plak ikut keadaan ekonomi... Agak2 mampu, beli la...Agak2 tak mampu... Pakai je ape yang ada. Dan well... Aku memang spesis low maintenance. Ubat gigi pun kalo boleh nak cari yang paling murah je...Deodrant? Nak citer jugak ke? Takyah aa... Haha!!

Tahniah buat korang kerana telah berjaya buang mase bace entry aku pasal self-grooming yang langsung tak gempak nih.

Saturday, July 18, 2009

Berita Terkini Walaupun Sebenarnye Citer Hari Jumaat (Semalam)

Molly dah ditemui. Sekian, terima kasih. Tapi macam sakit2 la. Dan dah tak agressif macam dulu. Mulut dier cedera sikit. Nampak cam kene tonyoh je. Sape la jaga dia seminggu masa ilang aritu... Paling takleh blah, skang dier asik bersin2. Agak2 perlu ke aku bagi dier pakai mask camni?


Sorry...Aku tak dapat kenal pasti menatang apekah ini. Google jek, jumpe yang ni. Ok la kot...

Ini Cerita Last Week

Korang dah tengok Transformers? Pade yang dah tu tahniah la. Pade yang belum...Rugi wohh... Sungguh banyak besi2 buruk dalam citer tu untuk korang tengok dan gelakkan. Baru aku tau Bumblebee boleh menangis dan dier tak suke tuan dier yang lurus cam pembaris itu curang. Wakaka~~!! Best la... Last week layan marathon movies dengan membe blogger gak... ProfWacko... Haha...Tenkiu la banyak2 coz blanje... At least citer2 yang ko pick memang best dan bleh lupe jap masalah aku dengan nombor misteri yang call sehari sebelum tu. Saje nak tayang poster citer best tuh~~ Public Enemies dengan Transformers... 2-2 citer best.















Oh, ye... Pasal nombor tuu... Skang aku dah tawu dah sape yang call... Tapi skang dorang cam men tarik tali plak... Mula2 call aku Rabu lepas, time2 demam bagai nak rak dia bleh interview aku macam2. Hatiku dah ber-munge2 gumbira pasal ingatkan dapat... Skali time2 kalut wat report la bagai... Dier call balik suh apply lain thru website dorang. Tapi apape hal nanti jangan lupa inform sama tukang call tu. Aku tatau la nak letak harapan lagi ke tak kat situ. Dah la minggu ni jugak aku rasa mailbox aku tu penuh dengan email2 company seperti Agilent, Micro Modular System, dll... Mereject aku tanpe belas kesian. Uhhh...Kijammm...Kijammmm...

Dier Punya Pasal Laa!

Minggu ni hidup aku kacau-bilau pasal dier. Selasa aku demam teruk sampai boleh masak telur goreng kat dahi pasal dier. Rabu aku takleh bangun dan tak larat pasal dier. Khamis dak2 group datang umah dan hampir mengakibatkan kami dan pokok2 akan bermusuhan sebab guna kertas terlampau banyak untuk print report project pun pasal dier. Jumaat, tiba2 kene present tak ikut giliran pun pasal dier.

Harini Sabtu. Takde kene-mengene dengan dier. Lega. Aku boleh update blog balik dengan senang hati.

Monday, July 13, 2009

Hari Frust Sedunia

Konon kemain la nak tunggu Isnin sebab nak call balik nombor yang call aku Jumaat lepas. Siap awal2 pagi dah ready tepi telefon (sebab kredit aku takleh nak harap sangat). Tepat kul 9 pagi aku pun call la nombor berkenaan. Cuak, debar, berpeluh, sembelit semua ada la!

Macam pagi2 Sabtu haritu. Mesin yang cakap laju ngalahkan Cheryl Samad tu jugak yang menyambut call aku. Ok la. Steady lagi. Tunggu la sikit pasal yang call aku tu tak dapat dipastikan pakai extension ape. Pastu bersepah pulak list extension. Aku memang blur apasal dorang call aku pun pilih la extension paling relevan skali pada saat itu. Iaitu "press 8 for inquiry". Ya. Tepat skali sebab aku call pun kerana ingin bertanya.

Pastu dengan confident, aku pun tanye la pasal Jumaat lepas, time gini,gini nombor ni call aku. Nak tau sape ngan tujuan. Dier plak macam blur jugak dengan pertanyaan aku. Pastu dier cakap bukan extension dier yang call aku. Ah, sudah. Mana la aku tau nak pilih extension mana kan...Lagipun tujuan pun aku tatau untuk apa.

Sudahnya aku pun letak phone. Terus email balik dan tanye pasal nih kepade yang berkenaan. Dah la aku berhaaaaaaaaaaaaarap sangat dapat jawapan positif ataupun dorang call aku lain cepat2. Sebab...

Yang call aku hari Jumaat lepas tu adalah Intel Technology... Aku syak dorang call sebab nak bagi jawapan aku berjaya ke tak dapat tempat kat situ. Tapi malangnye sebab takde line...Lain pulak jadinye. Aku tak kisah la bakal dapat jawapan mengecewakan atau tak...Tapi bila dorang ada call tu...Maknanya sikit sebanyak, boleh la kot menaruh harapan walaupun samar2...

I sangat kecewa la uollss...Sampai ingat lunch nanti nak makan laptop je tauu...Frust sangat!!!

Tapi yang pastinye, aku frust! Sebab kalo tak kerana problem line, mesti aku tak jadik jiwa kacau sampai camni. Dah la ingat nak hiburkan hati dengan jenguk2 FarmTown kat Fesbuk tu. Skali asik reload saja menyampah juga. Frust lagi. Pegi kedai nak cari Lipton Green Tea with Lemon. Takde jugak. Frust lagi. Last2 layan blog la citer pasal frust harini.

Huwaaa~~~!!! Sebenarnya aku je lebih2 emo frust nih. Macam tanpe sebab plak. Tapi memang tengah frust la. Dulu2 clash atau kene dump ngan ex2 aku pun tak rase frust sangat2 sampai camni.

Sunday, July 12, 2009

Molly Ilang

Pasni takkan ader dah citer pasal Molly. Dier dah ilang. Kemungkinan besar sebab merajuk. Pasal aku dan Kak Syima kuar gi Shah Alam haritu langsung pegi tengok movie Ice Age 3 tak ajak dier. Aku tau dier sangat suke kat sloth yang bengong tu. Sebab dier ley terpegun tengok iklan Ice Age 3. Ape nama natang tu...Sid ehh? Dah tengok citer Ice Age tu tiba2 aku jadi confuse. Sid tu sloth jantan ke betina weh? Huhu...

Thursday, July 9, 2009

Anak Wayang Bukan Setakat Dalam Tv...

Dah 2 hari tak jenguk blog. Nasib baik masih tak berhabuk. Hehe. Itu la, bila update, melampau sangat sampai 2-3 entry skali gus. Skang? Maklum la...Sibuk la katakan...

Sibuk hitung hari sambil pulun2 wat keje [ye la sangat kan?] sampai 16 Julai nanti. Knape 16 Julai? Sebab itu tarikh nak tentukan betapa berbaloi ke tak sesi "Anak Wayang" kitorang. Wahaha...Kenape Anak Wayang? Ahh...Hanye aku dan budak2 project group aku saje yang tahu. Hihik!!

Takde ape sangat mau tulis. Cuma saje nak release tension sebab buat MPLab. Baru semalam berjaya install. Harini baru test guna sebab semalam mengantuk sangat. Ye, laptop aku ni sangat melambangkan aku budak engineering. Nama je nak software ape? Slambe je ade. Latest ni la, MPLab. Tapi ni pun salah satu plan untuk cover "Anak Wayang" kitorang. Miahaha~~!!!

Extra prop untuk sesi "Anak Wayang" kitorang. Tapi ni bukan gambar sebenar. Yang real tu belum siap. Sebenarnya takla sehebat ini.

Doakan kejayaan kitorang melepasi "halangan juri2 profesional" pada 16 Julai nanti. Malangnya yang ni takde undian SMS. Cuma tunggu result kuar je awal bulan Ogos nanti.

Oh, ye. Harini besday Satchia. Weyy, Macha...Ko dah setaraf ngan aku dah skang. Jangan nak perasan muda, hokee...

Tuesday, July 7, 2009

Skang Musim Menyanyi Masuk You Tube

Cool la dey all yang pandai men gitar sambil nyanyi nih. Dulu Yuna, Skang Zee Avi pulak. Ekceli dah lama dah kan mende ni? Tapi semalam baru aku berpeluang dengar lagu "Kantoi" dari Zee Avi nih. Lagu dier memang cool abeh. Walaupun "manglish" tapi entah la. Leh senyum sendiri plak bile dengar lagu nih. Wahaha... Jom layan lagu nih. Punya layan sampai aku bawak moto pun boleh sing-a-long lagu nih. Sangat cool.



Haha...Moralnya, jangan cuba2 nak tipu awek...Nanti kantoi. Lebih2 lagi awek yang kepala takleh blah macam aku nih...Bezanya aku baik...Agak2 aku nak ader affair lain pun pas btol2 clash...Wakaka~~!! Takde la nak kantoi,kan?

Monday, July 6, 2009

Jumpe Balik Lepas Setahun

Huhu... Gile bai... Betul ke statement nih?
40 kali gosok mata pun statement jugak yang kuar dan kene la terime hakikat.



Huwaaa~~~!!!

Aku, Mark ngan Azim dah tak same dah pasni... Huuu...
Aku start praktikal semester depan... Dorang kat campus lagi...
Aku abeh praktikal semester satu lagi... Dorang plak blah pegi praktikal...

Dari bulan Ogos 2009 nih, bawak ke Disember 2009 --> satu semester...
Januari 2010 sampai ke April 2010 --> lagi satu semester...
Mei 2010 sampai Julai 2010--> short sem...Kemungkinan tak amik...

Campo2 semua...Tak ke setahun lebey tu?

Huwaaa~~~ Lama tuuuu~~~

Sape nak jadik bestfren aku pasni kat campus?
(contract untuk SETAHUN sahaja)

Ini Manje Ke Mengada2?

Tadi masa aku tengah baring2 kat couch sambil main2 enset, Molly sibuk2 mundar-mandir kat bawah tu sebab nak pegi kat aku. Ingatkan Cik Molly ni tak pandai nak panjat couch tu sebab tinggi. Nak gelak jugak aku tengok dier gigih nak panjat naik. Maklum kecik lagi...Hehehe...

Tapi last2... Ni hasilnye. Haha. Aku saje2 la men tangkap2 gambar sementara nak tunggu membe aku reply SMS...Tak sangke dier pun nak bergambar jugak. Sibuk je. Haha.

Muke kene la pose ala2 America`s Next Top Model, u olls...Haha~~

Pas dah bosan ngendeng kat muke aku. Dah bosan aku asik tepis2 dier suh duk tepi2...Korang tengok la ape jadi pastu. Dah duduk macam terseksa camtu pun boleh bantai tido lagi. Alahaiii... Tatau la nak cakap ni manje ke mengade2...

Harus la muke aii ade skali u ollss...Haha~~

Gaya tido terbaek dari Molly...

Help! Help!

Abang aku nak pasang internet kat rumah. Tapi takmo pakai line telepon. Pasal macam takmo register line telepon balik. Nanti terlupa nak bayar. So... Ade sape2 ader cadangan tak nak pakai broadband ape?

Kriteria dia mestilah:
  1. Tak menyusahkan hidup.
  2. Tak payah macam2 protokol nak register.
  3. Installment mula2 harga meyakinkan dan boleh tahan.
  4. Bulan2 murah.
  5. Line takkan sangkut.
  6. Server kalo nak down pun mestilah time orang takmo guna. Contohnya, masa tidur.
  7. Mesti ada pakej2 istimewa atau free gift(s).
  8. Kalo ada pengalaman guna...Leh share2 citer sama.

Sapa2 ada cadangan?
Aku malas nak Google sebab banyak benda lain nak buat.


Sebagai rujukan, kawasan umah aku adalah dalam area Urban/Semi-Urban and rural.


****Update Sejemput****

Lupa nak bagitau... Umah aku tu area2 Pulau Pinang sana... xP

Sunday, July 5, 2009

Syukur Ku Sedar

Aku pernah dengar bahawa bila seorang anak perempuan yang dah baligh, belum berkahwin, dosanya ditanggung oleh ayahnya. Betul ke? Teresak2 jugak aku menangis semalam bila fikir hal ni. Tapi tadi bila aku Google dan aku jumpe satu site nih. At least sikit buat aku rasa lega.

Boleh TEKAN SINI. Kredit to Koleksi Soal Jawab Agama di Wordpress.

Sekarang baru aku faham. Bukan segala dosa anak perempuan terbabit. Rupanya dosa jika,
  1. Cuai dan mengabaikan didikan dan nafkah terhadap anak2.
  2. Untuk anak perempuan yang dah baligh plak, si ayah tu bertanggungjawab ke atas keselamatan, nafkah dan jagaan sebelum anaknya bernikah. Camtu jugak dengan isteri dia... Dosa jika tak membimbing dengan betul.
Dan dosa2 sendiri lepas dah mumaiyiz tu, sendiri la tanggung tak kira la lelaki atau perempuan,kan? Kalo dosa anak perempuan tu diluar kawalan dan pengetahuan ayah sedangkan ayahnya dah mendidiknya dengan baik, makanya dosanya sendiri tanggung la kan? Kalo tak, takde la Rasulullah S.A.W bersabda begini,

"Aku telah meninjau syurga dan aku dapati kebanyakan penghuninya ialah kaum miskin, dan aku juga meninjau neraka dan aku dapati kebanyakannya penghuninya ialah kaum wanita ."

Diriwayatkan oleh al-Bukhari.


Masalahnya sekarang aku rasa nak menangis lagi sebab aku tak pasti kedua-dua arwah ampunkan dan halalkan segala makan minum aku atau tak. Aku terkilan, rasa bersalah dan sedih sebab tak sempat nak mintak ampun yang sebetul2nye ampun sebelum pemergian mereka. Aku rasa selama ni pun aku salam memain je. Raya lagi lah.

Aku terfikir aku nak berubah. Mungkin menjadi yang lebih baik. Mustahil la mendadak. Tapi sekurang2nya buat kedua-dua arwah rasa tak sia2 melahirkan aku dan juga membesarkan aku selama ni. Aku rasa dulu aku kuat je nak hadapi semua ni. Bila dah tiba2 confuse macam ni, rasa goyah jugak. Air mata ni laju je turun tanpa bley disekat2.

Aku rasa macam nak menangis lagi. Biarlah. Sekurangnya aku sedar aku ni perempuan.

Molly Menaip

w k,6 gh

Hah...Sebenarnye aku nak taip mende lain...Tapi tengok la ape dah jadi kat atas tu. Tu keje Cik Molly la tuh. Oh ye...Nama dier Molly. Kak Syima letak nama tu smalam. Tatau la...Pas makan terus jadik hyperactive. Makan Whiskas perisa tuna ngan mackarel boleh buat kucing hyperactive ke?

Molly tengah ajar tangan kiri aku menaip. Hebatkan?


Skang dier tengah bergusti dengan bantal. Ape la salah bantal tu kat dier. Macam marah gile je rupenye. Tengok gambar tu cukup ah. Macam meroyan teruk dah dier nih...

"Knape ko kaler oren hah? Knapeeeee?!!!!"


Last skali teka-teki untuk korang. Cuba cari benda tersembunyi.

Saturday, July 4, 2009

Membaca Amalan Mulia

Membaca memang amalan mulia. Kerajaan pun sibuk buat kempen membaca. Contohnye iklan kat tv tuh. Semua jadi baik tiba2 membaca surat khabar dan buku cerita kanak2 dalam komuter. Walaupun membaca itu amalan mulia...Tapi boleh tak kalo jangan sibuk2 membaca majalah lama? Contohnya majalah yang kuar 4-5 tahun lepas?

Aku marah bukan apa. Dulu2 masa zaman2 kemurungan, sebab nak bagi aku hepi balik konon2, ada la makhluk mengada2 menghantar MMS gambar yang boleh tahan comel beserta nombor telefon kat satu majalah. 2-3 bulan lepas tu majalah itu pun kuarkan la MMS bedebah tu. Hasilnya dalam setahun tu aku lebih glemer dari Mawi.

Mangsa balingan apabila aku marah. Tapi masih kebal dan belum rosak.

Sekarang, yang aku rasa sakit hati dan sangat hangen satu badan adalah... Makhluk2 yang suka-suki hantar SMS konon2 nak berkenalan. Kalo siang2 takpe bai. Ini tengah malam/pagi2 buta. Pukul 3-4 pagi. Bila aku reply secara berhemah seperti dengan baik menyatakan bahawa pengirim sepatutnya berjumpa doktor untuk merawat imsonia, tapi dibalas balik dengan maki-hamun. Apa salah aku?

Bila aku tak mengaku itu aku pulak, kene maki jugak. Apa nak jadi dengan rakyat Malaysia yang digembar-gemburkan sebagai bersopan dan mesra? Atau tak pernah ke pengirim2 tu fikir, setelah 4-5 tahun usia majalah tu, mana la tahu pemilik nombor terbabit dah kawen lalu tukar nombor telefon. Atau mungkin telefon beliau telah hilang. Atau paling tidak pun mungkin pemilik nombor telah berpindah ke lot 6 kaki bawah tanah?

Geram betul aku.

Bela Kucing Lagi...

Pagi tadi Kak Syima cakap dia culik kucing ni dari umah sebelah. Betul ke tak umah sebelah yang punya aku pun tak pasti. Tapi agak selekeh jugak la kucing ni. Mula2 kami tatau nak bagi dia minum apa, sebab asik mengiau kelaparan, maka Kak Syima amik langkah drastik bancuh krimer Coffee Mate untuk kucing tu. Ingatkan tak minum. Rupanya laju je dier habiskan.

Lepas tu dia masuk dalam umah melawat bawah kabinet kasut tu untuk membalas jasa dengan membersihkan sawang2. Dah tu dier melilau2 cari port baek punye untuk tido. Lama juga dier tido. Maklum la, kanak2 sedang membesar memang memerlukan tido secukupnya. Bila dah jaga dier mengiau kelaparan. Nasib baik aku sempat kuar beli Whiskas yang dalam peket kecik2 tu untuk dier. Jenuh juga nak ajar dia ni makan. Bila dah pandai sikit, abeh licin dier kejekan.

Pastu dier cari port nak membuang pula. Cepat2 aku angkat kuar umah. Pastu aku tengok dier ni kencing pun tak pass lagi. Dah setel selamba dier masuk umah. Gile ape? Terus aku angkat dier pegi mandikan. Baru la wangi sikit. Skang dier kat luar. Aku tengah jemur.

Pas mandi dengan air+sabun, aku bagi sun-bathing pula.
Baik kan aku? Harap2 dia belum berani untuk lompat ke bawah...

Ada sapa2 nak bagi cadangan nama untuk dier?

Friday, July 3, 2009

Selongkar Album #1

Gambar grad kat MRSM masa form 5.


Aku dah lupa sape amik gambar ni dulu. Apa pun aku nak ucapkan terima kasih banyak2 kepada tukang tangkap gambar ni sebab aku rasa sangat terharu bila dapat tahu rupanya aku masih mempunyai gambar memakai jubah graduasi dengan arwah mama dan arwah bapak aku.

Sungguh tak sangka sebab bila aku menjengah ke profile Frenster kawan2 yang dah grad, dorang sibuk2 jugak tayang gambar bersama2 dengan mak ngan ayah masing2 tanda bangga dorang dah grad. Abaikan juga gambar mereka bersama boifreng mereka sebab aku tak jeles langsung part tu. Cuma aku sikit terkilan sebab kedua2 insan yang paling aku sayang dalam gambar ni tak sempat tengok aku naik pentas amik scroll degree...

Tapi takpe lah. At least aku masih lagi punya abang aku dan kuarge beliau. Sama la jugak leh ganti tempat arwah. Selama ni pun ramai yang ingat aku ni anak sulung abang aku pun. Takpe la menumpang. Huhu...

Wednesday, July 1, 2009

Hey Nasi Goreng~!!

Suatu malam yang damai lagi syahdu.

Ila, Ju, Ana, aku dan Baby berasa sangat lapar tahap tidak boleh diterima akal lagi. Ini semua gara2 aku la nak diet sangat. Bukan diet apa pun, cuma diet poket saja. Masing2 tinggal tak sampai 20 ringgit pun dalam wallet. Lalu tanpa membuang masa dan menghiraukan kekurangan duit dalam wallet, kami pun merancang untuk makan kat salah satu kedai makan yang murah lagi sedap dan semestinya dekat. Nanti jatuh pengsan sebab kelaparan dalam perjalanan...Sape nak angkat kami kan?

Sesampainye di kedai makan, kami pun dengan rakusnya membelek2 menu sambil menghafal makanan yang berkenan di hati. TV masa tu terpasang cerita dokumentari mengenai UFO. Aku je la leka sikit tengok UFO tu. Pastu kene tunggu plak budak nak amik order ni. Ntah kenapa slow sangat. Padahal bukan ramai pun customer. Dalam pada tu aku pun sibuk2 la buat ulasan pasal UFO kat dorang nih.

Dekat 10 minit hafal menu tu, datang la tukang amik order tu. Mula2 mesti la order air dulu kan. Uihhh...Dia punya dahaga...Tak hengat beb...Pastu order makan...Dia dah tanya semua orang dah. ni tinggal turn Ila.


"Akak ni plak nak makan apa?"


Dengan muka confident lagi tak bersalah sambil pegang menu...


"Nasi goreng UFO satu ye dik."


Budak tu buat muka blur. Aku tak perasan lagi. Ana dah terbahak2 dah gelak. Baby ngan Ju tengah cover2 nak gelak.


"Apa dia kak?"


Budak tu tanya skali lagi. Muka memang blur abeh dan mungkin tak jelas kot. Aku dah menyirap sebab aku rasa budak tu macam buat2 tak dengar.


"Nasi goreng UFO satu!"


Kata Ila dengan nada sikit kuat bercampur bengang. Aku dah tepuk dahi sebab aku baru perasan ape yang Ila sebut. Ana, Ju ngan Baby takyah citer la...Dah bersembur2 gelak... Aku pun tergelak jugak pastu. Dengan berair mata tahan gelak, aku pun cakap...


"Ila...Nak nasi goreng UFO takde dalam list la...Nasi goreng USA ada la...Thehehe..."


Ila tengok aku dengan muka blur...


"Ila cakap nasi goreng UFO ke tadi?"



Ini adalah rupe2 nasi goreng USA yang aku Google tadi. Kredit to sape tah...Sebab tak tunjuk pun site ape. Kat flickr kot. Aku rembat saja.
.
.
.
.
.
.

Camne la rupa nasi goreng UFO kan?

Moral of the story: Wahai tokey kedai makan sekalian, jangan sesekali bukak dokumentari pasal UFO pada pelanggan. Nanti dorang salah order pula.

Salin Kulit

Aku tukar skin dengan background kaler putih pula dengan harapan agar hati aku nanti akan seputih dan semurni kaler background blog. Jangan pulak ingat salah umah ye. Lagi satu... Mungkin nak memupuk semangat kembali aktif berblog. Doakan aku rajin nak update semula ok?

Aku sudah bosan dengan background ini. Tinggal kenangan je la...

Abaikan mende2 kat tepi2 tu. Bunga2 tu memang saje bertempek kat situ sebab cita2 aku nak tanam bunga dalam blog belum lagi tercapai hingga kini. Layan je la ape yang aku merepek ni. Tengah biol2 lagi. Camtu la.

Bye2 skin lama.

Kadang2 Aku Rasa Tak Percaya Tentang Kematian

Jangan fikir aku murtad ke ape.
Serious aku tak main2 dalam hal ni.
Mengingati mati itu perkara harus.

Tapi bila dah orang2 yang rapat dengan aku meninggalkan aku dalam masa terdekat, aku rasa betul2 macam dipermainkan. Bukan sebab clash dengan pakwe or what so ever. Tapi ditinggalkan secara hakiki dan selamanya. Aku tahu hidup ni bukannya untuk selamanya. Aku cuba nak terima hakikat, faham dan mengerti takdir Allah. Cuma aku sikit confuse. Sebab kadang2 aku suka imagine orang cakap aku merepek. Atau saja buat2 cerita. Tapi inilah kenyataan.

Sebenarnya tadi, 5 minit sebelum masuknya hari baru ni, abang aku call. Dia cakap adik arwah bapak aku meninggal. Dier tengah gegas nak pegi hospital. Betul. Benda ni bukan main2. Tapi kenapa mesti dalam tempoh tak sampai setahun, sebulan pun tak sampai...Aku sangat terasa. Adik bapak aku itu adalah Mak Ngah aku. Che Teh. Aku pun kurang pasti dia sakit apa. Memang mengejut dan tiba2. Setelah 8 hari pemergian bapak aku.

Jangan banyak komplen kenapa entry aku berunsurkan kematian. Aku sendiri pun tengah terkejut lagi ni. Takziah buat keluarga Mak Ngah aku. Nampaknya aku kena kuatkan mental supaya aku ingat siapa yang telah tiada.

Al-Fatihah.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...